Andy Szekely este speaker, autor, trainer şi consultant pentru: performanţă personală, comunicare/persuasiune, public speaking şi leadership. AS Training & Coaching – Leading for the best in you este compania formată în jurul viziunii antreprenorului Andy Szekely, inovator și pionier în produse de training & coaching, adaptate pentru contextul din România. Misiunea AS Training & Coaching este aceea de a construi un sistem de produse și servicii de educație, învățare și pregătire personală și profesională, prin care societatea românească să reuşească să obțină o schimbare calitativă superioară.
La Galaţi, Andy Szekely (www.andyszekely.ro) implementează două dintre programele sale: Speaker Elite şi Persuasion Elite (acesta din urmă va debuta pe 26 martie 2015 – şi te poţi înscrie AICI).
Reporter: Ce este un speaker şi cum ajungi să profesezi în România ca speaker? Este aceasta o profesie?
Andy Szekely: Un speaker e un leader pentru că influenţează şi motivează grupuri de oameni. În România încă nu este profesie, dar există şanse să devină în următorii ani.
Reporter: Cum defineşte Andy Szekely succesul? Lecţie după lecţie după lecţie… această situaţie de fapt ar descuraja şi cel mai optimist om. Cum facem să trecem peste eşecuri / lecţii?
Andy Szekely: Succesul este obţinerea rezultatului dorit în mod ecologic. Ecologic, în sensul folosit de mine înseamnă armonios şi fără a dezechilibra sau vătăma părţile sistemului din care faci parte.
De exemplu, poţi deveni campion de dans, dacă asta îţi propui, dar dacă te costă căsnicia sau sănătatea, acela nu e adevăratul succes. Succesul are loc atunci când rezultatul pe care îl obţii se face fără preţul altor arii ale vieţii tale.
Reporter: Când ajungi să nu te mai bucuri de realizări, ce soluţii/propuneri aţi avea pentru a trece la alt nivel care să îţi aducă satisfacţie.
Andy Szekely: Te bucuri de realizări la nesfârşit, dacă ele sunt etape ale progresului tău către un ideal. Ideea e simplă: mai întâi îţi stabileşti destinaţia ideală şi apoi etapele de parcurs. Fiecare final de etapă reprezintă un succes de care te bucuri.
Reporter: Îl citaţi în prezentări sau în articole pe Louis Pasteur care spunea: „Șansa favorizează mintea pregătită”. Ce şi cum să facem să dăm o şansă copiilor noştri sau ne dăm o şansă nouă? Cum să ne pregătim mintea mai exact?
Andy Szekely: Răspunsul meu e în continuarea celui de la întrebarea precedentă: dacă îţi ajuţi copiii să îşi găsească scopul în viaţă – lăsându-i pur şi simplu să performeze pe filonul vocaţiei lor, aceştia îşi vor pregăti în mod natural mintea pentru succes.
Pur si simplu, oferă-le destule oportunităţi să experimenteze activităţi diverse şi observă-i. Îţi vei da seama ce talente au. Lasă-i apoi să le urmeze.
Reporter: Ce înseamnă performer şi cum identificaţi la o persoană calităţi necesare unui performer? Sunt ele înnăscute sau dobândite?
Andy Szekely: Un performer este o persoană care obţine în mod constant rezultate predictibile în top 10% dintre cei care produc rezultate în domeniul în cauză.
Principalele calităţi ale performerilor sunt: încrederea în sine, entuziasmul, capacitatea de a învăţa permanent, cunoaşterea formulei de succes în domeniul ales, asocierea cu alţi performeri, portofoliul de obiceiuri ale performanței etc.
Te poate interesa şi:
-
Training intensiv de persuasiune marca Andy Szekely
-
Cum să vorbești în public frumos și convingător. Un nou program marca Andy Szekely, la Galați
-
Conferinţa Absolvenţilor Speaker Elite 2014-2015, la Galaţi
Reporter: Unde vă vedeţi peste 10 ani?
Andy Szekely: Ca domeniu exact în acelaşi loc, dar ca impact social – de cel puţin 10 ori mai mult decât în acest moment.
Reporter: Spuneaţi într-un interviu televizat că o a doua sarcină a şcolii ar trebui să fie „Cum se rezolvă o problemă în viaţă?”. Cum se rezolvă o problemă în viaţă? Există o reţetă general-valabilă?
Andy Szekely: Problemele se rezolvă prin doi algoritmi: Deciziile şi Disciplina. Unele şcoli ne ajută să învăţam cum se iau deciziile (cele de afaceri), dar aproape nici una nu ne învaţă disciplina implementarii deciziilor. Disciplina e un obicei ca oricare altul şi e necesar să o instalăm pas cu pas în diverse arii ale vieţii. De exemplu, disciplina de a te trezi devreme, de a face sport etc.
Reporter: Este societatea românească o pepinieră de leaderi? Aţi descoperit, lucrând cu atâţia oameni, liderul din fiecare sau există situaţii în care spuneţi franc în faţă: „Nu cred că eşti făcut să fii lider!”?
Andy Szekely: Liderul depinde de context. Uitaţi-vă la felul în care sunt aleşi politicienii. Se spune că fiecare popor are liderii pe care îi merită şi eu cred că este corectă observaţia, numai că nu e vorba doar de merit, ci şi de nivelul la care a ajuns comunitatea (poporul). La fel e şi în antreprenoriat. Într-o junglă economică e nevoie de antreprenori de gherilă. Într-o societate mai aşezată e nevoie de lideri cu mai mult bun-simţ, eleganţă şi chiar gândire ecologică. Deci, liderii nu se prea nasc. Există nişte talente şi înclinaţii, dar contextul dictează mult mai mult decât talentul în acest domeniu.
Reporter: Se întâmplă multor tineri astăzi să se pregătească într-un anumit domeniu / să urmeze o anumită facultate şi să profeseze în alt domeniu. Aţi trecut prin aceeaşi situaţie. Cum am putea evita pierderea de vreme, dar şi pierderea şansei de a studia un domeniu potrivit?
Andy Szekely: Caută să oferi copiilor tăi două lucruri: stima de sine şi descoperirea înclinaţiilor/talentelor. Cu aceste două ingrediente puse la temelia educaţiei, obţii efectul sugerat de întrebare…ok… poate şi cu un gram de inspiraţie!
A consemnat Delia Gavriliu