Infarctul „atacă” din ce în ce mai mult persoanele tinere

infarctNu vă jucaţi cu sănătatea! Mergeţi la un control de rutină, cel puţin o dată pe an! Acesta este sfatul medicilor cardiologi, care se confruntă în ultima perioadă cu tot mai multe cazuri de infarct miocardic la persoanele până în 50 de ani.

Analize medicale, o dată pe an

Medicii cardiologi sunt îngroziţi de numărul din ce în ce mai mare de persoane care ajung la camera de gardă, după ce au suferit un infarct.

Cel mai îngrijorător este, în opinia cardiologilor, că pacienţii sunt tineri.

Vezi şi: Tuberculoza – o maladie care trebuie luată în serios

„Din nefericire, în ultima perioadă, aproape că nu avem gardă la cardiologie în care să nu existe pacient, sub vârsta de 45 de ani, cu infarct miocardic acut. E dramatic, vorbim de oameni tineri care, făcând un infarct miocardic, ies dintr-o viaţă normală şi devin bolnavi până la sfârşitul vieţii. 

Ar fi mult mai util ca aceşti pacienţi, sau ca noi toţi să mergem la medicul de familie, să ne facem analize de rutină, o dată la şase luni, sau o dată pe an, chiar dacă nu avem simptome. Este alarmant faptul că, aproape în fiecare zi, la camera de primiri urgenţe vin oameni foarte tineri, cu afecţiuni cardiace severe, de multe ori diagnosticate destul de tardiv”, a declarat dr. Lucica Grigorică, medic cardiolog la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

Nu abandonaţi medicaţia!

Din ce în ce mai multe persoane, care citesc pe internet sau aud din alte surse despre beneficiile unor ceaiuri sau reţete naturiste, renunţă la tratamentul prescris de medic şi iau „după ureche” un tratament care nu a fost niciodată verificat. Greşit, spun medicii! Astfel de „leacuri” ar putea să facă mai mult rău decât bine. „Un alt semnal de alarmă pe care vreau să-l trag este cel asupra abandonului medicaţiei. Foarte mulţi tineri, cu angină pectorală, cu infarct miocardic, abandonează medicaţia în favoarea unor medicaţii naturiste care, din păcate, nu şi-au dovedit ştiinţific eficienţa în ameliorarea mortalităţii cardiovasculare. Întrebaţi fiind de ce au renunţat la medicaţie, nu invocă motivul financiar, iar de multe ori, medicaţia alternativă e mai scumpă decât cea pe care o primesc de la medicul de familie. Îngrijorător este că oamenii sunt tot mai convinşi, atunci când au valori mari ale colesterolului, să ia nu ştiu ce ceaiuri şi nu medicaţia care, recunoaştem că poate avea nişte efecte adverse, dar a dovedit în ani că ameliorează mortalitatea cardiovasculară. Nu se întâmplă această situaţie în ţările din vestul Europei”, a mai adăugat dr. Lucica Grigorică.

Aceasta a mai adăugat că principală cauză a apariţiei suferinţelor cardiace o reprezintă stilul de viaţă, care, pe zi ce trece, este mai dezordonat. „Nu mai facem mişcare, mergem din ce în ce mai mult cu maşina. Un alt factor este dislipidemia. O simplă evaluare la un laborator pentru profilul lipidic, colesterol, trigliceride şi simplul control al unui medic de familie şi administrarea unui tratament adecvat pot salva vieţi”, a mai precizat dr. Lucica Grigorică.

Din păcate, cei mai predispuşi la un infarct sunt bărbaţii, iar femeile prezintă un risc crescut pentru o suferinţă cardiacă, după instalarea menopauzei.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*