Început de an școlar cu 15% din şcoli fără autorizație și alte școli încă „în reparații”

Început de an școlar cu 15% din şcoli fără autorizație și alte școli încă „în  reparații”A devenit o tradiție ca fiecare an școlar să înceapă cu statistici: câte școli nu au autorizație de funcționare, în câte școli nu au fost terminate reparațiile sau igienizările, elevii căror clase nu vor primi manuale? Răspunsurile nu diferă prea mult de la un al la altul, diferite sunt doar cifrele.

15% din școli nu au autorizație de funcționare

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Școlar (IȘJ) Galați, Mioara Enache, din cele 429 de școli și grădinițe din județul Galați, 64 nu au obținut de la Direcția de Sănătate Publică autorizația sanitară de funcționare. În procente, asta înseamnă 14,9%. În comparație cu alți ani este un procent ceva mai bun, pentru că au fost și ani în care aproape jumătate din unitățile școlare nu erau autorizate, dar faptul că vreo câteva mii de elevi merg să învețe în școli în care nu sunt asigurate minime norme de igienă nu poate fi considerată o situație acceptabilă.

Anul trecut nu dețineau autorizație 22% din școlile gălățene. În 2011, nu erau autorizate 35% de unităţi de învăţământ, o situație aproape neschimbată față de 2006-2007, când 30% dintre şcoli nu aveau autorizaţie, dar şi o îmbunătăţire faţă de 2008-2009, când procentul era de aproape 50%.

Printre 64 de unități școlare fără autorizație, se află și șase grădinițe din Galați

Printre cele 64 de unități școlare fără autorizație, se află și șase grădinițe din Galați care nu au primit autorizație fiindcă funcționează la parter de bloc și din această cauză nu sunt asigurate spații de joacă, lipsește iluminatul natural sau nu este asigurat cubajul de aer, dar în cazurile celorlalte 59 de școli sunt probleme grave.

Spre exemplu, școlile din Lungești, Drăgușeni, Gohor, Slivna, Balintești, Pleșa, Fârțănești încă nu au apă potabilă şi canalizare, iar grupul sanitar este de fapt autohtonul veceu din fundul curții.

Potrivit inspectorului general, sunt cam aceleași unități școlare care apar an de an pe lista școlilor fără autorizație: „Sunt aceleaşi unităţi de învăţământ care an de an nu primesc autorizaţie de funcţionare. Situaţia lor nu poate fi rezolvată decât de către autorităţile locale, dar remedierea problemelor presupune investiții semnificative. Cu toate acestea, şi aceste unităţi şcolare vor începe luni cursurile, ca în fiecare an”, a precizat Mioara Enache.

Elevii vor învăța și în școli aflate „în reparații”

O altă problemă este că în acest an la Galați reparațiile de școli au fost începute mai târziu decât în alți ani. Primarul Ionuț Pucheanu recunoaştea în urmă cu două săptămâni că atribuirea contractelor de de reparațiile în școli a început în luna august şi că la unele şcoli lucrările vor continua şi după începerea anului şcolar.

„Sunt câteva grădinițe și școli în cadrul cărora lucrările de reparații vor merge concomitent cu realizarea actului de învățământ, dar aceste activități nu vor împiedica desfășurarea în bune condiții. Lucrările au început târziu, pentru că atunci când am intrat în primărie cu noua echipă am găsit lucrurile așa cum au fost lăsate. Am încercat să grăbim lucrurile cât s-a putut”, a declarat Pucheanu.

Potrivit primarului, în timpul anului școlar se va mai lucra probabil la instalații, dar nu vor fi lucrări care să afecteze buna desfășurare a cursurilor.

Inspectorul general al IȘJ Galați dă aceleași asigurări, că lucrările de igienizare vor fi terminate înainte de primazi de școală și nu va fi afectată activitatea didactică: „În toate școlile se finalizează lucrările în spațiile în care intră elevii pentru desfășurarea procesului de învățământ. Avem asigurări de la toți directorii că vor fi finalizate și elevii nu vor intra în spații în care se lucrează”.

Lipsesc manualele la clasa a IV-a și clasele a XI-a și a XII-a

Sunt ceva probleme și în ceea ce privește distribuirea manualelor școlare.

La clasele I – IV, manualele au fost distribuite în procent de 90%, dar la clasa a IV-a lipsesc manualele de la cele mai importante materii, adică de la matematică, limba română, engleză, istorie şi geografie.

La clasele V -X, manualele sunt asigurate în procent de 70% din fondul nou, adică manuale noi, deja aduse, iar 30%, din fondul existent.

Cele ai mari probleme sunt la clasele a XI-a și a XII-a, la care o parte dintre manuale sunt așteptate să sosească pe 5 octombrie, iar altele pe 15 octombrie.

În prima lună de școală, elevii de a XI-a și a XII-a ar trebui să vină la școală pentru recapitularea materiei: „perioada respectivă va fi destinată recapitulărilor”, explică inspectorul general al IȘJ Galați.

Dar există și varianta ca părinții să mai bage încă o dată mâna în buzunar pentru a cumpăra manualele pe care trebuia să le asigure la timp Ministerul Educației.

În total, 82.000 de elevi

Potrivit datelor IȘJ, în acest an școlar vor fi înscriși în școlile gălățene 85.253 de elevi, din care 53.000 sunt la școlile din municipiile Galați, Tecuci și orașele Tg. Bujor și Berești, iar restul din mediul rural. Numărul elevilor din acest an școlar este cu 500 mai mic decât cel din anul școlar trecut, diferența fiind justificată prin scăderea populației.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

One Comment

  1. mda foarte frumos

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*