Început de an școlar: 76 de școli nu au autorizație sanitară, 36 au veceul în fundul curții

Deschiderea, luni, 11 septembrie, a noului an școlar, este precedată, ca și în anii trecuți, de bilanțul încercărilor primarilor localităților din județ de a investi în modernizarea grupurilor sanitare, pentru ca unitățile școlare să poată obține autorizația sanitară. Statistica din acest an nu diferă de cele din anii trecuți. Dacă în 2013 erau 94 de școli fără autorizație, iar în 2015 numărul acestora era de 100, acum nu au autorizație sanitară 76 de școli, în care învață 10.000 de elevi. Asta înseamnă că în doi ani primarii gălățeni au reușit să rezolve problema grupurilor sanitare în numai 24 de școli.

Potrivit inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Galaţi, Mioara Enache, în judeţul Galaţi sunt 76 de unităţi de învăţământ care nu au autorizaţii sanitare sanitare de funcționare. Dintre acestea, 62 sunt în comunele din județ, iar 14 sunt în mediul urban: „Lipseşte autorizaţia pentru că nu îndeplinesc condiţiile pe care le impun normele sanitare, vorbim de grădiniţe la parter de bloc, zone unde nu există apă potabilă sau apă curentă, iluminatul natural nu este suficient sau cubajul de aer, au toaletele în exterior sau toalete neadaptate pentru cei mici”.

Potrivit șefei ISJ Galați, dintre cele 76 de unităţi de învăţământ neautorizate, 36 au toaletele în curte, fiind vorba despre unităţi școlare din mediul rural.

Bani tocați. Grupul sanitar de la Școala din Șivița a costat 71.428 euro

Faptul că încă mai există 36 de unități școlare cu veceul în fundul curții este surprinzător nu numai prin prisma faptului că încă mai sunt primari care nu înțeleg că lipsa dintr-o școală a unui grup sanitar cu apă curentă este anacronică, un exemplu de înapoiere medievală care nu le justifică ocuparea mandatului de primar, ci și din alt punct de vedere, al banilor publici tocați pentru modernizarea grupurilor sanitare de la școlile din comunele gălățene.

S-au cheltuit sume imense, alocate și de primării, dar și de către IȘJ. În urmă cu câțiva ani, patronii firmelor de construcții se băteau pe contractele de construire a grupurilor sanitare la școlile din comune.

Culmea este că în multe cazuri noile grupuri sanitare au fost construie tot în curțile școlilor, dar au costat cât un apartament la oraș. Spre exemplu, două grupuri sanitare construite în curțile școlilor din comuna Buciumeni de firma SC Building Style SRL Tecuci (a fostului deputat PDL Constantin Petrea) au costat 300.000 de lei, adică aproape 67.000 de euro.

La școala din satul Tecucel, a fost construit un grup sanitar care a costat 163.000 de lei, adică 36.200 lei. Conform contractului, firma se obliga să finalizeze lucrările „grup sanitar cu instalație de alimentare cu apă și reabilitarea instalației electrice”, o „groază” de lucrări care, oricum, nu justificau prețul piperat, din bani publici, pentru că „grupul sanitar” era un simplu veceu din fundul curții.

 La școala din satul Vizurești, grupul sanitar a costat 48.467 euro.

Cel mai scump  grup sanitar a fost construit în satul Sivița. Banii au venit de la ISJ Galați, condus la acea vreme de Tania Bogdan (PNL). Școala din sat a organizat licitația și a câștigat firma Pro Inv Euro SRL, care a construit grupul sanitar al Școlii Generale din Șivița, pentru care a încasat suma de 71.428 euro.

În toate aceste cazuri, s-au dat pe niște grupuri sanitare bani cu care poți să cumperi un apartament.

Școlile neautorizate vor funcționa pe baza declarațiilor asumate de directori

Revenind la anul școlar 2017/2018, inspectorul general a precizat că toate şcolile şi grădiniţele vor fi pregătite pentru deschiderea noului an şcolar pe 11 septembrie, şcolile neautorizate sanitar putând funcţiona pe baza declaraţiilor pe propria răspundere asumate de către directori. „La acest moment, şcolile sunt pregătite pentru deschiderea noului an şcolar. Nu avem situaţii care să perturbe deschiderea pe data de 11 septembrie. Acum inspectorii şcolari monitorizează condiţiile pe care le prezintă fiecare şcoală, astfel încât să-şi primească elevii şi să se bucure de prima zi de şcoală. Chiar dacă mai sunt lucrări în curs, directorii unităţilor şcolare ne-au promis că le vor finaliza până în dimineaţa zilei de 11 septembrie sau dacă mai sunt lucrări care pot fi realizate pe parcurs, ele să nu afecteze procesul de învăţământ şi vorbim de curte de şcoală sau teren de sport care pot fi amenjate după 11 septembrie”, a precizat Mioara Enache.

Un număr de 32 de școli și grădinițe nu au autorizații de securitate la incendiu

Mai este și altă statistică îngrijorătoare. La doi ani de la incendiul de la Clubul „Colectiv”, care a înăsprit mult legislația din domeniu, încă mai sunt în județul Galați unități școlare neautorizate din acest punct de vedere. Potrivit datelor  ISU Galaţi, un număr de 32 de clădiri aparţinând mai mulor grădiniţe, şcoli şi licee din judeţul Galaţi nu dispun de autorizaţii de securitate la incendiu. În 2016 erau în această situaţie 79 de clădiri ale unităţilor școlare.

În judeţul Galaţi sunt aproximativ 600 de clădiri care aparţin unui număr de peste 437 de unităţi de învăţământ în care studiază circa 80.000 de elevi şi preşcolari.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*