Încălzirea la iarnă devine nesigură, după ce Prefectura a atacat în contencios hotărârea de suspendare a termoficării

0 1Situația se complică pentru cele 36.000 de familii de gălățeni ale căror apartamente încă mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire și ca urmare a suspendării a funcționării sistemului de termoficare se profila varianta trecerii la încălzirea cu centrale de apartament sau cu aparate de aer condiționat.

Se revine la varianta de acum o lună, cu termoficarea ne-suspendată, după ce prefectul Gabriel Panaitescu a cerut secției de contencios administrativ a Tribunalului Galați anularea Hotărârii nr 157/12.04.2017, prin care Consiliul Municipal (CLM) Galați luase decizia suspendării serviciului de termoficare.

Mii sau zeci de mii de gălățeni care între timp își făcuseră planuri, unii chiar dosarele, pentru obținerea unor credite bancare pentru a avea banii cu care să își instaleze centrale de apartamente se află acum într-o situație incertă, pentru că nu știu ce se va întâmpla în continuare.

Suspendarea suspendării termoficării din cauza unor încălcări ale legilor serviciilor

Reamintim că Hotărârea 157 fusese aprobată cu 16 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, ALDE, UNPR  şi PMP, opunându-se acestei decizii 4 consilieri PNL.

După ce pe 26 aprilie au primit forma finală a hotărârii Consiliului Municipal (CLM) Galați, juriștii Prefecturii au constatat că decizia aleșilor conține mai multe încălcări ale unor legi și ieri prefectul Gabriel Panaitescu a atacat în contencios hotărârea CLM Galați nr 157/12.04.2017.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Galați, atacul în contencios a hotărârii 157/2017 vizează mai multe încălcări ale legii, care prevăd obligațiile administrațiilor locale de a asigura serviciul de termoficare. Sunt încălcate prevederile Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, dar și prevederile Legii nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, modificată prin Legea nr. 187/2012, în care se spune că „înfiinţarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul serviciului public de alimentare cu energie termică constituie obligaţii ale autorităţilor administraţiei publice locale”.

Hotărârea CLM Galați este ilegală și pentru că se referă la „suspendarea” serviciului de încălzire centralizată în condițiile Legea 325/2006 nu prevede posibilitatea de a „suspenda” un astfel de serviciu. Consilierii gălățeni au aprobat suspendarea serviciului începȃnd cu data de 01.05.2017, fără a se preciza un termen.

Altă încălcare a legii în aprobarea hotărârii aleșilor locali este că a fost aprobată și preluarea unor proprietăți ale societății de distribuție Calorgal SA, puncte termice, instalații, echipamente, de către societatea Apă Canal SA Galați, dar în luarea unei hotărâri cu privire la patrimoniu trebuia îndeplinit un anumit cvorum, de minim 2/3 din numărul total al consilierilor în funcţie. Ar fi trebuit să fie minimum 18 voturi „pentru” din totalul de 26 de consilieri în funcţie, dar hotărârea a fost adoptată cu un număr de 16 voturi „pentru”, în condițiile în care 4 consilieri PNL au votat „împotrivă”.

Mari incertitudini

Dacă instanța Tribunalului Galați admite argumentele juriștilor Prefecturii și Hotărârea 157/2017 va fi anulată se va ajunge la o situație extrem de complicată, pentru că găsirea unor alte variante pentru încălzrea celor 36.000 de apartamente necesită timp, dar mai ales mari sume de bani.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*