În „tunul” de la CJAS, o fostă directoare a Spitalului din Tecuci care a luat șpagă 15 găini, 60 litri de ţuică şi 300 de vin

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Galați au dat publicității acuzațiile care le sunt aduse celor șase membri ai grupării care a dat bugetului Casei de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați un tun de de 1.395.000 lei prin falsificarea dosarelor pentru acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu pe numele unor pacienți fictivi și decontarea acestor servicii cu ajutorul funcționarilor complici din CJAS Galați.

Printre cei șase, se află Mioara Țocu, fostă directoare a Spitalului din Tecuci, destituită după ce a fost cercetată de DNA pentru luare de mită. Ea ocupă locul 1 pe lista din rechizitoriul Parchetului, așadar putem presupune că avea un rol important în funcționarea grupării infracționale.

Șpagă la Spitalul din Tecuci: 15 găini, 60 de litri de ţuică şi 300 de litri de vin.

Fosta directoare a Spitalului Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, Mioara Țocu, este acuzată în noul dosar de fraude informatice, de fals și uz de fals, toate infracțiunile fiind comise în formă continuată în scopul obţinerii de bani sau alte foloase necuvenite.

Reamintim că în urmă cu 13 ani, aceeași Mioara Țocu, pe atunci directoare a Spitalului din Tecuci, i-a pretins unui tânăr care voia să ocupe postul de informatician din organigrama spitalului o șpagă ridicolă: 15 găini, 60 de litri de ţuică şi 300 de litri de vin. Șpaga a fost luată, tânărul a fost angajat, dar ulterior, exasperat de faptul că directoarea îi tot cerea să o transporte cu mașină pe unde avea ea treburi de rezolvat, tânărul a depus un denunț la DNA Galați, dezvăluind cazul de corupție.

Directoarea a fost trimisă în judecată de DNA, instanţa de la Tribunalul Galaţi a condamnat-o la şase luni de închisoare, dar cu suspendare!

DNA a contestat sentinţa la Curtea de Apel Galați şi instanţa a desfiinţat decizia Tribunalului, majorând pedeapsa la un an şi jumătate de închisoare. Dar tot cu suspendare!

Cazul a ajuns şi pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce procurorii DNA au făcut din nou recurs. În dosarul 12/121/2005, ÎCCJ a respins recursul DNA, ca „nefondat”!

Lotul CJAS: șpăgara „de vocație” Mioara Țocu, părintele Vasile Jalbă și alți patru infractori

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorii au solicitat Judecătoriei Galaţi luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii:

  1. Ţocu Mioara, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă informatică în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.
  2. Hagiu Lucian, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată in formă continuată, uz de fals in formă continuată şi influenţarea declaraţiilor în formă continuată.
  3. Iacoboaie Anca Marinela, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, în formă continuată, instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în formă şi influenţarea declaraţiilor.
  4. Jalbă Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată.
  5. Jalbă Ecaterina, pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, în formă continuată, instigare la folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi uz de fals, în formă continuată
  6. Stratan Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate Ia fraudă informatică în formă continuată,permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase în mod necuvenit în formă continuată.

Au fost furați banii de care aveau nevoie zeci sau sute de familii din Galați pentru îngrijirea la domiciliu a rudelor bolnave

În timp ce foarte multe familii din Galați așteaptă cu lunile sau cu anii să le fie aprobat la CJAS Galați dosarul pentru îngrijirea la domiciliu a unor persoane din familie cu afecțiuni grave, care nu pot fi internate în spital pentru o simplă perfuzie, grupul de 6 infractori a reușit cu complicitatea unor funcționari din CJAS să fure 1,4 milioane de lei din fondurile destinate rezolvării solicitărilor acelor familii.

Putem presupupune că au fost păgubite zeci sau sute de familii din Galați care se confruntă cu situații dramatice.

Iată ce se spune în comunicatul Parchetului despre modul de acțiune al grupului infracțional:

„Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment, a rezultat faptul că, în perioada ianuarie 2016 – octombrie 2017, inculpaţii menţionaţi anterior au fraudat bugetul C.A.S. Galaţi prin decontarea nelegală a unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul C.A.S. Galaţi.

În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate.

Pentru evitarea depistării fraudelor, inculpaţii întocmeau, în fals, recomandări medicale, raportări lunare de servicii medicale, iar în paralel erau introduse date în Sistemul Informatic Unic Integrat al C.N.A.S. astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

În urma verificărilor efectuate până în prezent, prejudiciul cauzat prin comiterea faptelor menţionate anterior a fost estimat la suma totală de 1.395.000 lei.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*