În sfârşit, se joacă! Premiera „Cerere în căsătorie”, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, în acest weekend

Felix Alexa, Lucian Pinzaru, Petronela Buda si Cristian Gheorghe.Premiera spectacolului „Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov, în regia lui Felix Alexa, va fi lansată în acest sfârşit de săptămână de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi. Amânată cu o săptămână din motive obiective, „Cerere în căsătorie” se va juca sâmbătă şi duminică, 3 şi 4 mai,  de la aceeaşi oră, 19.00.

„Cerere în căsătorie” este, de fapt, o dublă premieră: acest text al lui Cehov este montat pentru prima dată pe scena Dramaticului gălăţean, reprezentând, totodată, prima colaborare a trupei de la „Fani Tardini” cu Felix Alexa, unul dintre cei mai valoroşi regizori români ai momentului.

De asemenea, spectacolul „Cerere în căsătorie”, în traducerea Maşei Dinescu, este cea de-a 3-a premieră din 2014 a teatrului gălăţean şi a 5- a actualei stagiuni, după „Antidotul” de Raffy Shart (19 octombrie 2013), „Jurnalul fericirii” după Nicolae Steinhardt (24 noiembrie 2013), „Pană de automobil” după Friedrich Durenmatt (18 ianuarie 2014) şi „Trei nopţi cu Madox” de Matei Vişniec (21 martie 2014).

Lucian Pinzaru si Petronela Buda„Scrisă în 1888, piesa <<Cerere în căsătorie>> a cunoscut, încă de la primele reprezentaţii în Sankt-Petersburg şi Moscova, un adevărat succes, devenind repede populară în orăşelele de pe întreg teritoriul Rusiei. Apelul la farsă, adică la un tip de comedie neconsacrat, constituie una din manifestările de seamă ale instituţiei cehoviene. Cu alte cuvinte, Cehov a deplasat o formă de la periferia literaturii spre centrul ei, a realizat un act de consacrare a unui tip de expresie subliterară. După unii cercetători, aceasta ar şi constitui dinamica apariţiei şi a lansării formelor noi în sfera marii literaturi. (…) La Cehov, tragedia nu se poate manifesta decât prin farsă, dar farsa nu este un semn al tragediei, ea este tragedia însăşi”, se arată într-un comunicat remis de secretarul literar al teatrului gălăţean, Mona Sandu.

Petronela Buda si Cristian GheorgheIronii subtile ale unui geniu

„Pentru mine, Cerere în căsătorie nu este numai o glumă, aşa cum a numit-o însuşi Cehov. De fapt, şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese, Pescăruşul, Cehov scrisese comedie. Cerere în căsătorie, în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie. Toată acţiunea se petrece în timp real, şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile, în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată. O comedie umană, ce-ţi lasă un gust dulce-amar. Astăzi, când trăim atât de rapid şi intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns”, afirmă regizorul Felix Alexa.

Piesa lui Cehov are doar trei personaje. Lucian Pînzaru joacă rolul moşierului Stepan Stepanovici Ciubukov, Petronela Buda – pe cel al fiicei lui, Natalia Stepanovna, în vârstă de 25 de ani, iar Cristian Gheorghe este Ivan Vasilievici Lomov, vecinul lui Ciubukov, un moşier zdravăn, rotofei, dar foarte suspicios şi ipohondru. Scenografia este semnată de Andrada Chiriac, iar ilustraţia muzicală şi lighting design-ul îi aparţin lui Felix Alexa. 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*