În acest an municipalitatea are buget „de avarie”, cu numai 20% bani pentru investiții

În acest an municipalitatea are buget „de avarie”, cu numai 20% bani pentru investițiiPrimarul Ionuț Pucheanu nu este mulțumit de sumele pe care a reușit să le aloce în acest an pentru investiții, care reprezintă doar 20-21% din veniturile municipalității, dar și această alocare a fost destul de greu de obținut, în condițiile în care de la bugetul local sunt suportate subvenții dar și pierderi asumate. Potrivit primarului, bugetul pe 2017 este unul „de avarie”:

 „Mi-ar fi plăcut să fie cu mult mai consistent, mi-ar fi plăcut ca pierderile asumate și subvențiile să fie unele mai mici și ca bugetul de investiții să fie mult mai consistent decât cel care este în momentul de față. Am reușit prin artificii, prin regândirea întregului buget – a trebuit să reprioritizăm toate proiectele noi pe care le avem – am ajuns la bugetul de astăzi. De la proiectul prezentat acum o lună și ceva, bugetul a crescut undeva peste 20% pentru acoperirea investițiilor.

 Am reușit să regândim întreg spectrul de colectare și de a vedea de unde putem găsi sume adiacente pentru sporirea bugetului local. Prin urmare am ajuns la un buget pentru investiții de 20-21%. Trebuie să recunosc că este un buget nici pe departe echilibrat, este un buget de avarie pentru Primăria Muncipiului Galați.

 Mi se pare inadmisibil ca un oraș de mărimea Galațiului, cu o populație de aproape trei sute de mii de locuitori, după ultimele raportări, și cu un buget de aproximativ 120 de milioane de euro, să beneficieze de o sumă atât de mică pentru investiții”, ne-a declarat Ionuț Pucheanu.

 Soluția pentru bugetul pe 2018: optimizarea cheltuielilor

 Primarul Galațiului își propune ca în cursul acestui an să reușească o optimizare a cheltuielilor municipalității, astfel încât să fie stopate scurgerile de bani de la bugetul local pe cheltuieli care nu sunt justificate: „Din păcate, mai mult de atât nu putem. Ceea ce pot promite este să optimizăm cheltuielile. Evident că această optimizare nu se poate face peste noapte. Eu vă promit că bugetul de la anul va arăta cu totul altfel. Va fi îmbunătățit cel puțin pe zona de investiții”.

 Gradul de îndatorare a crescut mult, dar bugetul rezistă

 În ultimii 3-4 ani a crescut foarte mult gradul de îndatorare a Primăriei Galați, la împrumutul mai vechi, la BRD, s-au adăugat creditul de 100 milioane lei de la BERD pentru modernizarea transportului local, creditul de 100 de milioane lei de la CEC pentru susținerea unor proiecte de investiții și creditul de 20 de milioane angajat la Trezorerie pentru plata în avans a gazelor naturale furnizate de Romgaz în iarna 2015-2016. Primarul Ionuț Pucheană spune că deocamdată nu ar fi probleme din cauza gradului de îndatorare, adică bugetul pe 2017 rezistă, fiind previzibile și două „bonusuri”, încasări din returnările de TVA și din preluarea de către Electrica Muntenia Nord a instalațiilor de la cartierul de locuințe sociale din Micro 17:

„Mie mi-a rămas doar să achit datoria respectivă. Momentan cred că ne descurcăm cu modul în care am conceput acest buget. Dacă dă Dumnezeu să avem o cotă consistentă din returnările de TVA, undeva între 9 și 10 milioane de lei, care înseamnă peste 2 milioane de euro, ceea ce ar fi un bonus, bani care se duc tot pe investiții. Există posibilitatea recuperării unei mari părți din investiția pe partea de aducțiune de energie electrică la cartierul social din Micro 17, o sumă de peste 2 milioane de lei, bani pe care primăria i-a plătit și pe care îi poate recupera”, a precizat Pucheanu.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. e rusinos dezamagitor

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*