În 2018, chirii mai mari pentru terenurile de sub garaje și creștere a taxei de habitat la 85 de lei

Consiliul Municipal a aprobat taxele și impozitele locale pentru anul 2018. Dacă în ceea ce privește impozitele pentru clădiri creșterile sunt mici, de 0,01 – 0,3%, în funcție de utilizarea clădirii, ca locuință sau pentru o activitate economică, aleșii locali au votat majorări consistente ale taxei de habitat, care de la 67 lei ajunge la 85 de lei, dar și a chiriei pentru terenurile de sub garaje, care va fi de 2 lei/mp.

La impozitele pe clădiri, creșteri de la 0,01 la 0,3%

Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, creșterea impozitelor pe clădiri este foarte de mică: „Consiliul Municipal Local a votat o majorare a impozitelor pe clădirile rezidențiale de 0,01%,  iar pentru cele nerezidențiale, acele apartamente care sunt folosite ca birouri sau spaţii comerciale, dar figurează în condominiu ca locuinţe, majorarea este de 0,3%. Pentru a vă face o idee, pentru un apartament cu două camere, aflat în cea mai scumpă zonă de impozitare, zona A,  majorarea ar însemna 12 lei pe an în plus față de ce au plătit anul trecut”, spune primarul.

Creștere de 250% a chiriei pentru terenurile de sub garaje

Deținătorii de garaje vor plăti chirii mai mari, aici majorarea fiind de 250%: „O altă taxă mărită este taxa pe metrul pătrat la terenul închiriat de sub garaje, este  o majorare de la 0,8 lei pe mp la 2 lei/mp. Am decis această majorare pentru că, de o parte tariful nu a mai fost modificat din 2010, iar pe de altă parte pentru că am considerat că o astfel de construcție nu este ceva imperios necesară a fi deținută de toți cetățenii, așa că am considerat că cine își dorește garaj e necesar să plătească ca atare”, a precizat Ionuț Pucheanu.

Taxa de habitat crește de la 67 la 85 de lei

O majorare destul de mare este și aceea la taxa de habitat, care crește de la 67 la 85 de lei. Această majorare motivată de primar prin faptul că angajații Ecosal sunt prezenți pe străzi, au crescut și exigențele în ceea ce privește salubrizarea orașului, dar gălățenii nu plătesc taxa de habitat, gradul de colectare fiind de 65%.

„Și taxa de habitat a fost majorată, dar chiar și așa avem printre cele mai mici taxe de habitat din țară. Pretenţiile au crescut, angajaţii Ecosal sunt mult mai prezenţi pe străzi, evident că şi costurile sunt cu totul şi cu totul altele, iar ele nu se pot regăsi decât în această taxă de habitat. Din păcate, această taxă fiind plătită în urma unei declaraţii pe propria răspundere, în evidenţele Serviciului Taxe şi Impozite nu figurează aproximativ o sută de mii de gălăţeni.

Nu-i de-ajuns că, la nivelul Galaţiului, aproximativ o sută de mii de gălăţeni nu-şi plătesc taxa, dar imaginaţi-vă că în cazul celorlalţi 170-180.000 de gălăţeni, gradul de încasare a acestei taxe ajunge la 65% în cel mai bun caz. Prin urmare, sumele pe care reuşim să le colectăm în momentul de faţă nu sunt nici pe departe acoperitoare pentru cheltuielile realizate cu colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului, ele ajungând, în momentul de faţă, pentru aproximativ patru, maxim cinci luni de zile în cuantumul încasărilor şi la valoarea actualei taxe de habitat. Toate aceste motive au dus la o majorare a acestei taxe”, a explicat Ionuț Pucheanu.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*