* Dar întreprinzătorii se uită şi peste umăr, de frică să nu le pună piedică autorităţile *
O veste bună şi una rea se pot desprinde dintr-o statistică prezentată recent de către preşedintele Patronatului IMM-urilor (PIMM) Galaţi, Marian Filimon. Vestea bună ar fi aceea că întreprinzătorii gălăţeni încă au – sau încă găsesc – resurse financiare pentru noi investiţii în dezvoltarea şi modernizarea liniilor tehnologice, a capacităţilor de producţie existente, dar şi în dezvoltarea altora noi, ce presupun capital financiar deosebit şi crearea de noi locuri de muncă. Conform lui Filimon, cam unul din trei întreprinzători are în plan investiţii în acest an sau în 2013.
Vestea rea ar fi, în schimb, că foarte mulţi dintre IMM-iştii din Galaţi se feresc sa-şi facă publice planurile de „mărire”. „Trebuie remarcată reticenţa oamenilor de afaceri de a-şi dezvălui intenţiile şi preocupările în acest sens. Ei spun că, de-a lungul timpului, autorităţile locale nu s-au implicat în a-i ajuta în vreun fel. Ba mai mult, există printre IMM-işti un fenomen de teamă ca, în condiţiile în care li se cunosc intenţiile, să nu cumva să li se pună beţe-n roate. Acest lucru vine să demonstreze prăpastia care există pe linie de colaborare, comunicare şi încredere între instituţiile statului, administraţie şi mediul de afaceri”, spune Marian Filimon.
Cu toate acestea, şeful PIMM Galaţi a exemplificat câteva investiţii pentru anul în curs: Avans Ucrom – fabrica nouă de cuie zimţate şi cuie însârmate, în valoare de 260.000 euro; Menarom PEC – investiţii în retehnologizare şi modernizare, în valoare de aproximativ 1 milion de euro; Cozamin – investiţii de câteva milioane de euro pentru triplarea capacităţii de producţie, construcţii anexă, creşă şi grădiniţă, crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă; Grupul de Firme Asil – cu investiţii de peste 250.000 de euro şi cu peste 120 locuri de muncă nou create, Company Med Pechea – aproximativ 500.000 de euro, fabrică nouă, la care se mai adaugă peste 100 de noi locuri de muncă şi tot aşa”.
Sunt doar câteva exemple de investiţii în Galaţi, iar totalul lor, deşi este de ordinul milioanelor de euro, „nu este nici pe departe mulţumitor, nu se transformă într-un generator substanţial de profit şi creare de noi locuri de muncă”, mai spune Marian Filimon. Din datele deţinute de PIMM, la nivelul Regiunii Sud-Est, Galaţiul se situează doar pe locul 4 în clasamentul investiţiilor directe şi indirecte din ultimii doi ani. Astfel, suntem în urma Constanţei, Buzăului şi a Brăilei, depăşindu-i doar pe cei din Vrancea şi Tulcea.