Admirată pentru talentul ei actoricesc şi pentru uşurinţa de a cânta în mai multe limbi, gălăţeanca Ileana Cotrubaş, născută la 9 iunie 1939, a devenit şi a rămas un nume de referinţă pentru opera mondială. S-a născut într-o familie cu ureche muzicală, tatăl ei, Vasile, fiind tenor într-un cor de amatori. În anul 1952 s-a mutat la Bucureşti pentru a studia la Şcoala Specială de Muzică, o instituţie pentru cei cu aptitudini cu adevărat speciale. La vârsta de 14 ani era deja pe scena Operei din Bucureşti, într-un cor de copii. Adevăratul debut datează însă din anul 1964, când a intrat în rolul Yniold din Pélléas şi Mélisande. În public se afla atunci şi Nadia Boulanger, de la care soprana Ileana Cotrubaş a primit aprecierea şi respectul pentru prestaţia sa, dar şi pentru calitatea francezei pe care o vorbea şi o… cânta.
Debutul internaţional
Debutul internaţional a avut loc în anul 1969, la Festivalul de la Glyndebourne, tot în Pélléas, dar de data aceasta, în rolul Melisande, sub conducerea lui John Pritchard şi în regia lui Pierre Médicin. Un an mai târziu, a debutat la Covent Garden din Londra, cu rolul Tatiana din Evgheni Oneghin, apoi la Opera din Viena, în 1971, în Traviata.
Şansa cu adevărat extraordinară – considerată de Ileana Cotrubaş – de a cunoaşte oameni remarcabili şi de a păşi pe scenă alături de ei o datorează educaţiei muzicale primite în România, atât la Şcoala de muzică, cât şi de la un remarcabil profesor de canto, Eugenia Elinescu, care a iniţiat-o în bel canto. Şi, în cele din urmă, a urmat Conservatorul, în clasa lui Constantin Stroescu, un tenor care a cântat la Opera Comică din Paris, a făcut turnee în America şi a jucat şi în filme. A învăţat de la un om cult, cu multă personalitate, Cotrubaş apreciind că tot ce a învăţat în România i-a fost de folos şi că munca sa ulterioară cu mari dirijori nu i-a adus ceva nou, rămânând recunoscătoare educaţiei muzicale primite în ţară.
În anul 1970, Ileana Cotrubaş a semnat un contract pe trei ani cu Opera de Stat din Viena. Aici a lucrat şi cu Herbert von Karajan pentru Nunta lui Figaro, în producţia lui Jean-Pierre Ponnelle.
Colerică şi deloc docilă, dar minunat de talentată
Fire impulsivă, avea deseori altercaţii cu regizorii. Cu toate că îi respecta nespus, soprana era de părere că un interpret nu trebuie să se lase condus de un regizor sau dirijor, fără să aibă posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere. A fost ferm convinsă că interpreţii au dreptul de a juca un rol în funcţie de propria percepţie şi sensibilitate, rămânând ca regizorul să folosească munca lor cât mai bine.
Anul 1973 i-a adus debutul american la Lyric Opera of Chicago, interpretând rolul lui Mimi. Succesul internaţional a venit doi ani mai târziu, când a fost chemată în mare grabă la Scala din Milano, pentru a o înlocui pe Mirella Freni în Mimi din Boema de Giacomo Puccini. Ileana Cotrubaş a zburat cu avionul din Kent, de unde locuia, reuşind să ajungă la spectacol cu 15 minute înainte de ridicarea cortinei, interpretarea ei fiind primită cu mult entuziasm de către spectatori şi de către critici.
Pe 23 martie 1977, Ileana Cotrubaş a debutat la Metropolitan Opera din New York, cântând alături de José Carreras şi Renata Scotto. Pe scena acestei opere a cântat şase roluri: Mimi în Boema de Giacomo Puccini, Violeta în Traviata de Giuseppe Verdi, Gilda în Rigoletto, Ilia în Idomeneo de Mozart, Tatiana în Evgheni Oneghin de Ceaikovski şi Mihaela în Carmen de Georges Bizet.
Şi-a îndrăgit toate rolurile, însă marele ei regret a rămas acela că a abordat Somnambula prea târziu, când se lovea deja de anumite probleme vocale, simţindu-se nevoită să aleagă rolurile care corespundeau vocalităţii sale.
Nu a semnat niciodată un contract fără să întrebe în prealabil numele regizorului, dirijorilor sau al partenerilor de scenă. A refuzat numeroase spectacole pentru că nu a fost de acord cu echipa sau dacă viziunea regizorului nu coincidea cu a ei, aşa cum a fost cazul la Viena în 1973 sau la Metropolitan în 1980.
Anul 1990 a adus cu el şi retragerea sopranei Ileana Cotrubuş de pe scenă, însă ea a continuat să predea, printre tinerii pe care i-a îndrumat numărându-se şi Angela Gheorghiu.