Situația de pe Dunăre devine alarmantă. Potrivit prognozei Institutului Național pentru Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) debitul și nivelul apelor Dunării vor înregistra creșteri fără precedent pentru această perioadă a anului și pe multe sectoare vor fi depășite cotele de inundație, ceea ce înseamnă că se vor produce revărsări ale apelor fluviului.
Printre zonele în care apele Dunării vor depăși cota de inundație se află și Galațiul
În prognoza referitoare la „Situaţia debitelor şi nivelurilor
în intervalul 24.03.2018, ora 07.00 – 25.03.2018, ora 07.00” a INHGA se spune că în următoarea săptămână debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, va fi de 10.700 mc/s, cu 60% mai mare decât media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s.
La intrarea în țară debitul Dunării va fi chiar în ușoară scădere, dar asta nu va influența valoarea debitului pe Dunărea Fluvială, unde sunt preluați și afluenții din sudul țării, între care Oltul și Jiul, sau în zona Galațiului, unde debitul este într-o creștere ceva mai mare datorită preluării și debitului crescut al Siretului ca urmare a topirii foarte rapide a zăpezilor căzute în Moldova în ultimele zile.
Prognoza INHGA pentru zona Galați indică o creștere constantă a debitului Dunării, la 12.750 mc/s miercuri, 28 martie și la valoarea de 13.000 mc/s, care va fi înregistrată duminică, 1 aprilie.
Aceste evoluții vor determina și creșteri periculoase ale nivelului apelor Dunării.
INHGA prognozează că joi, 29 martie, nivelul Dunării va atinge la Galați cota de inundație, de 600 cm.
În zilele care vor urma vor fi înregistrate la Galați noi creșteri de cote: la 603 cm pe 30 martie, la 607 cm pe 31 martie și la 610 cm pe 1 aprilie.
Deocamdată, duminică a fost depășită cu 3 cm cota de atenție
Duminică, la Galați, apele Dunării au depășit cu 3 cm cota de atenție de 560 cm, după ce creșterea în ultimele 24 de ore a fost de 8 cm.
AFDJ menține în vigoare Avizul către navigatori nr 32/22.03.2018 prin care comandanții tuturor navelor au obligaţia de a reduce viteza până la limita producerii de valuri pentru a nu pune în pericol rezistanța digurilor de apărare.
„Navigatorii nu trebuie să navigheze cu viteză astfel încât să nu producă valuri şi efect de sucţiune, să-şi întărească legăturile când sunt în staţionare şi să asigure serviciul de gardă la bordul navelor, în timp ce gurile de scurgere în Dunăre a apei pluviale de la Dana 16 au fost obturate cu cepuri din lemn pentru ca apa fluviului să nu refuleze pe uscat”, a declarat directorul AFDJ Galați, Dorian Dumitru.