Joi, 23 septembrie 2021

EDIȚIA PRINT PresaGalaţi.ro

Gelu Duminică, directorul Fundaţiei „Împreună”: „Sunt atât de mulţi romi pe care societatea nu îi vede ca fiind romi!”

Comentarii
 1. maria spune:

  ce orientare politica ?
  asi vrea sa discutam de spre un subiect f important
  piatra neamt

 2. un trecator spune:

  Doar oamenii fara creier nu vad ca sunt diferente intre “femei şi bărbaţi, creştini şi musulmani, heterosexuali şi homosexuali etc.”. Diferenţa este tocmai ceea ce ne face ce suntem. Diferenta intre romani si tigani e clara si nu poate fi ignorata.
  Se plang tiganii ca li se spune tigani si ca sunt “discriminati” (desi eu nu am vazut tigani discriminati in Romania) dar acei care se plang nu au facut nimic pentru a elimina cauza diferentierii. Cand vorbim de o multime ei vorbesc de individ desi sunt parte a multimii. Spun ca tigan e peiorativ fara a trata cauza comportamentala pentru care a devenit peiorativ. In Europa deja rom/rrom e peiorativ tragand si numele de roman dupa el. Peste 10 ani vor inventa alt cuvant in locul celui de rom care cuvant va deveni peste alti 10 ani peiorativ la randul lui. Daca un roman fura o paine este automat trimis la puscarie. Punct. Daca un figan fura jumatate de Europa automat sar unii si altii ca e discriminat, ca nu i s-a asigurat o educatie, ca de vina e Mircea cel Batran sau poate Timur Lenk si sigur romanii in general. Acuma ce, ar vrea sa uitam ca tiganii fura pentru ca un tigan a devenit om de stiinta?
  Stiu, stiu, se vor gasi 2 tigani savanti sau muzicieni care sa arate cu degetul: uitati mentalitatea majoritatii! Poate ca ar fi timpul sa va treziti pentru ca mentalitatea majoritatii este doar o reflectie a actiunii seculare a minoritatii.

 3. Micu Ioan spune:

  Unui “trecator” idiot .Romii au fost de 2000 de ani,si vor mai fi in ciuda ta!Tiganii sant alceva,idiotule.Iartama ca it spun pe nume.Multi romani sant tiganii:Nastase ,Ovidiu Vantu,Voiculescu,Elena Udrea,Sebastián Ghita ,Mazare de Constanta si multi altii.Din pacate sant si romii:Vanghele,Scorpionul de la partida romilor,si altii.

 4. nicu chirea spune:

  Dezgustator acest tigan. Nu pentru ca e tigan, ci pentru ceea ce scrie sau spune. De exemplu, oameni pe care nu-i cunoaste sunt idioti pentru acest individ ingamfat. Eu fac diferente intre un roman si un tigan si mandria lui de tigan(Nu-i e rusine ca e tigan! Eu cred ca si reala lui rusine ca e tigan il face sa toarne prostii de genul “copilul parintilor mei”, “prietenul prietenilor mei”, etc.) care se-nchipuie destept ma face idiot. Cat de destept poti fi ca sa vorbesti despre cei pe care nu-i cunosti? Simplu: cat duminica! Exista diferente intre un roman si un chinez, dar domnul destept profesor nu stie si de aia eu sunt un idiot. Exista diferente intre un barbat si o femeie, dar domnul destept director nu stie si de aia eu sunt un idiot. Exista diferente chiar intre un roman si un roman, dar domnul destept sociolog nu stie si de aia eu sunt un idiot. Mult imi pasa mie ca Nastase e sau nu tigan! Sau ca Banica e sau nu tigan! Dar, intamplator, am citit acum inca o tampenie scoasa de regele sociologiei, ca romanii si-au umplut burdihanul de frica nu stiu carui virus si ca astia ” Sunt aceeași oameni care nu ascultă manele”! Mare-i gradina! Eu sunt un roman obisnuit, n-am dat iama-n magazine nici dupa mancare si nici dupa masti antivirus si nici nu ascult acele creatii “divine”, manelele, dar marele destept ii baga pe toti in aceeasi oala! I-as spune lui:„Omule, baga-ti niste limite, vei fi suferit mult, dar scoala ar fi trebuit macar sa te faca un pic mai intelept ca sa nu mai faci generalizari! Eu nu-ti spun ca esti idiot, desi din cele scrise de tine as putea spune ca te cunosc un pic si as putea sa argumentez o astfel de zicere, in timp ce tu, marele zeu din orient, iti permiti sa judeci necunoscutul si necunoscutii. Nu e bine sa fii atat de dusmanos cu romanii, ca si tu esti roman, si nici cu altii. Iar chestia cu rom-ul… ai sterge cateva sute de ani din existenta tiganilor doar pentru a disparea candva din memoria nescrisa a romanilor(cea scrisa ramane, n-ai cum s-o stergi) ca tiganii sunt tigani?” Deja exista un dezetnizat, individul ce-si zice micu, el nu mai e tigan, brusc a devenit rom! Eu, cand voi fi dispretuit ca roman, o sa fac cel mai de nefacut lucru, o sa ma fac tigan si gata! dispare dispretul!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Cȃmpurile obligatorii sunt marcate cu *