Galațiul, în pragul alertei! Poluarea cu particule în suspensie PM10 pune în pericol sănătatea gălățenilor

Din cauza caniculei care diminuează curenții de aer și include orașul sub un veritabil „clopot de sticlă”, crește poluarea generată de traficul auto prin creșterea concentrației de particule în suspensie PM10, determinată de arderea incompletă și particulele emanate de cauciucuri la  demaraj și oprirea autovehicolului.

La ora 12.00, concentrația de particule în suspensie PM10 era la limita alertei de pericol pentru sănătatea populației    

La stația de măsurare a calității aerului GL 2, amplasată pe str Domnească nr 7, în zona Romarta Veche, este indicată o creștere foarte mare a concentrației de particule în suspensie PM10 si PM2,5. Concentrația din aerul atmosferic la această stație era la ora 12.00 de 50.00 µg/mc fiind atinsă valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane. La ora 14.00, concentrația PM10 scăzuse ușor la stația GL2, la 49.83µg/mc, dar cele 17 sutimi în minus nu înseamnă vreo diminuare a gradului pe poluare din centrul Galațiului. Potrivit procedurilor Ministerului Mediului, această concentrație de particule în suspensie este încadrată la calificativul „rău”.

Orice creștere a concentrației peste valoarea de 50.00 µg/mc presupune trecerea gradului de poluare la calificativul „foarte rău” și implicit alertarea populației.

Și ieri la stația GL 2 a fost o concentrație de particule în suspensie PM10 în apropierea limitei admise, aceasta fiind joi la ora 12.00 de 43.7µg/mc.

Și la stația GL4, aplasată pe Bulevardul Dunărea nr 8, era astăzi, la ora 14.00, o concentrație de particule de 37,17 µg/mc, iar ieri la această stație concentrația PM10 fusese de 46,35 µg/mc. La stația GL3, amplasată pe strada Traian nr 431, astăzi la ora 14.00 concentrația PM10 era de 35.26µg/mc, iar ieri aceasta fusese de 34,91µg/mc.

La stația GL 2 este destul de mare este și concentrația de ozon (O3), care la ora 12.00 era de 80.02µg/mc, iar la ora 14.00 crescuse la 91.60µg/mc, în condițiile în care valoare țintă pentru protecția sănătății umane 120 µg/mc.

Chiar și în condițiile în care gradul de poluare cu pulberi PM10 se păstrează în jurul valorii de 50.00 µg/mc este bine ca în special copiii în vârstă de până la 15 ani și persoanele care suferă de boli cardiovasculare să evite zona din centrul orașului, dar nu numai. În zona Romarta este instalată stația GL2, dar cu siguranță că un grad crescut de poluare este și în zonele altor artere intens circulate.

La celelalte categorii de poluanți, dioxid de sulf SO2, oxizi de azot NOx (NO/NO2) sunt la valori care nu reprezintă un pericol.

Ce este poluarea cu particule în suspensie PM10 si PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, sursele antropice de poluare fiind traficul auto, activitatea industrială, centralele termoelectrice, emanațiile de la centralele de apartament sau sobele cu gaz sau combustibili solizi.

Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi datorită arderilor incomplete dar și din cauza pneurilor mașinilor, atât la demaraj, cât și la oprirea acestora.

Potrivit Legii nr 104/15.06.2011, valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane este de de 50.00 µg/mc.

Efectele poluării cu pulberi asupra sănătăţii populaţiei. Printre riscuri, cancerul

O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație crescută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

Stațiile de măsurare a calității aerului de la Galați

Potrivit Agenței de Mediu, la Galați, calitatea aerului este măsurată la 4 stații: stația de trafic GL1, amplasată pe strada Brăilei nr 181, pentru evaluarea poluării din trafic, stația de fond urban GL 2, amplasată pe str Domnească nr 7, în zona pentru evaluarea calității aerului din zonele urbane, stația de fond suburban GL3, amplasată pe strada Traian nr 431, pentru evaluarea calității aerului la marginea aglomerării urbane și două stații de tip industrial, GL4, aplasată pe Bulevardul Dunărea nr 8 și GL5, amplasată la Tecuci, pe strada 1 Decembrie nr 146B.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*