Gălățenii s-au plimbat cu „Solaris Urbino 12”, declarat „Bus of the Year 2017” în Europa

Timp de o săptămână, pe străzile Galațiului a circulat un autobuz electric „Solaris Urbino 12”, produs în Polonia și prezentat într-un turneu de promovare în marile orașe din România. Nu a fost o noutate, pentru că la Galați au mai circulat demonstrativ autobuze electrice. Ce nu s-a spus este că anul trecut autobuzul „Solaris” a fost declarat „autobuzul anului 2017” în Europa.

„Solaris Urbino”, desemnat „Bus of the Year 2017” în Europa

Juriul format din 29 de ziarişti de specialitate din 29 de ţări și care se reunește anual la Bruxelles pentru a acorda titlul „Bus of the Year” în Europa a stabilit în urma testărilor efectuate că autobuzul polonez „Solaris Urbino” merită acest premiu pentru anul 2017.

Astfel, polonezii de la „Solaris” au plecat acasă cu marele premiu al juriului, „Bus of the Year 2017”, într-o competiție în care au contat cel mai mult grija față de mediu și soluțiile tehnice găsite pentru dezvoltarea transportului urban de suprafață. „Solaris Urbino 12” electric a avut o concurență acerbă, în competiție fiind constructori auto prestigioși precum Ebusco, Irizar, Van Hool și Mercedes-Benz. Mercedes a fost singura companie care nu a oferit o variantă electrică pentru modelul său de succes „Citaro”, ci a venit cu o versiune alimentată cu gaz natural comprimat.

„Solaris Urbino 12” electric este dotat cu un sistem dual de încărcare, cu pantograf și cu priză, care permite alimentarea acumulatorilor din mers sau, mai rapid, cu un încărcător staționar de 80kWh. Capacitatea acumulatorilor este de 240 kWh. Motorizarea este asigurată de două motoare, montate în butucul roților motoare spate, de câte 120 kW fiecare.

Versiunea premiată la Bruxelles era în varianta cu două motoare și sistem de încărcare dual, cu pantograf și priză de 380 v.

Autobuzul nu produce şocuri sau vibraţii în timpul mersului, iar cu bateria actuală poate parcurge circa 200 de kilometri, cu o viteză maximă de 80 kilometri pe oră. Are 30 de locuri pe scaun şi 40 în picioare şi se poate regăsi în parcurile auto din opt ţări din Europa.

Prețul unui astfel de vehicul ecologic al viitorului este de aproximativ 450.000 euro.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*