Gălățenii care au rămas la sistemul centralizat vor avea căldură, cei care și-au pus centrale vor încasa ajutoarele

Echipele de la Electrocentrale și Calorgal au efectuat probele tehnice și sistemul de încălzire este pregătit pentru punerea în funcțiune, chiar dacă în această vară numărul apartamentelor racordate la sistem a mai scăzut cu 10.000 și este în continuă scădere. Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, la sfârșitul lunii septembrie, mai erau branșate la sistemul de încălzire centralizată 20.456 de apartamente, din totalul de 91.405 apartamente existente la Galați.

Dacă se mai adaugă și faptul că foarte curând vor fi scoase de la sistemul centralizat și cele 2.500-2.600 de apartamentele de bloc din fondul locativ al primăriei, pentru care vor fi asigurate echipamente alternative pentru încălzire și apă caldă, vor mai rămâne racordate la sistemul centralizat cam 19% din apartamentele din blocurile orașului.

Cei care au depus dosarele vor încasa ajutoarele de 3.000 de lei

Cu privire la plata ajutoarelor de 3.000 de lei pentru instalarea unor centrale de apartament sau alte echipamente alternative pentru încălzire, primarul Ionuț Pucheanu spune că au fost depuse până acum 7.305 dosare, în 4.618 dintre acestea fiind efectuate plățile ajutoarelor. Până la sfârșitul săptămânii vor mai fi efectuate plățile pentru alte 2.000 de dosare.

Primarul îi asigură pe toți ei care au depus dosarele că vor încasa ajutoarele. „Îi asigur pe toți cei care au depus dosare că ele vor fi plătite. Singurul aspect care se va modifica odată cu începerea furnizării agentului termic în sistem centralizat are legătură doar cu depunerea dosarelor, această procedură va fi sistată până la încheierea sezonului rece. Așadar cei care au depus până la acea dată își vor primi ajutorul financiar”, a declarat primarul, care a mai precizat că cei care nu și-au dosarele în acest an, o vor putea face anul viitor. Acordarea ajutoarelor pentru sisteme alternative de încălzire va fi sistată în perioada în care funcționează încălzirea centralizată, însă depunerea dosarelor va fi reluată în aprilie 2018, după oprirea sistemului.

Probleme ar putea apare la asociațiile cu prea puține apartamente branșate la sistemul centralizat

Potrivit unui raport al Calorgal, în care este prezentată situația asociațiilor și a numărului de apartamente racordate la fiecare punct termic, sunt blocuri în care peste 90% din apartamente sunt încălzite cu centrale de apartament. Spre exemplu, la o asociație mai sunt racordate la sistemul centralizat numai 5 din cele 40 de apartamente, iar la o altă asociație mai sunt racordate 8 din 40 de apartamente. În aceste cazuri, asociația de proprietari poate decide dacă va încheia contract cu Calorgal pentru încălzirea centralizat a 5 sau 8 apartamente dintr-un bloc.

Primăria nu poate obliga o asociație de proprietari să încheie contract cu Calorgal. „Decizia este strict a celor de la asociația de proprietari, dacă vor dori sau nu să mai încheie contracte cu Calorgal. Nimeni nu îi va putea obliga și nici Primăria nu își va asuma responsabilitatea încheierii unui astfel de contract. Noi, ca municipalitate, atunci când am comandat cantitatea de energie termică la Electrocentrale am luat în calcul numărul total de apartamente racordate la sistemul centralizat”, spune primarul Ionuț Pucheanu.

Problema este că la asociațiile în care mai sunt foarte puține apartamente branșate, nu vor mai veni firmele care se ocupă de instalarea și citirea repartitoarelor. Așadar nu vor mai fi înregistrate consumurile aferente fiecărui apartament branșat și în aceste condiții facturile la încălzire vor fi calculate în sistem paușal. Asta va însemna facturi foarte mari pentru proprietarii acelor câtorva apartamente dintr-un bloc rămase la încălzire centralizată.

Mulți dintre președinții și administratorii de asociații de proprietari încearcă să se asigure că nu vor avea probleme la încasarea facturilor și urmarea este că majoritatea asociațiilor au notificat deja pe cei rămași cu apartamentele branșate la sistemul centralizat că trebuie să își asume plata tuturor costurilor, inclusiv a pierderilor. Iar dacă acei proprietari nu își vor asuma aceste costuri, asociațiile respective nu vor mai încheia contracte cu Calorgal.

„E vorba de condominiu, acolo unde doar unul poate lua decizia. Sunt decizii luate în comun, pe o scară de bloc sau pe o asociație. Primăria nu poate interveni”, a adăugat primarul.

Unitățile școlare vor fi încălzite cu centrale proprii

A fost rezolvată în mare măsură și montarea de centrale de încălzire în unitățile școlare. Un număr de 28 de școli au deja instalate centrale proprii, la alte 27 lucrările sunt în curs de finalizare, iar la alte 47 de școli au fost finalizate licitațiile, urmând ca în aceste zile să fie semnate contractele.

Potrivit lui Ionuț Pucheanu, dacă la aceste școli nu vor fi montate centralele termice până la venirea frigului, acestea vor fi încălzite prin sistemul de încălzire centralizată: „Nu am siguranța că vom reuși într-un timp atât de scurt ca, până la momentul în care va veni frigul și va fi furnizat agent termic vor putea deveni toate aceste unități școlare independente din acest punct de vedere. În cazul în care nu se va reuși montarea unor centrale la unitățile de învățământ ele vor intra, la fel ca și în anii trecuți, pe sistem centralizat”.

 

 

 

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*