Gălăţeanca Smaranda Brăescu: Prima femeie pilot, campioană europeană la parașutism. 69 ani de la moartea sa

Gălăţeanca Smaranda Brăescu: Prima femeie pilot, campioană europeană la parașutism. 69 ani de la moartea sa“Se deschide ori nu se deschide? Două alternative: moartea sau viaţa. Secundele mi se par ceasuri. Inima îmi stă în loc. În sfârşit, simt o scuturătură puternică. Paraşuta s-a deschis! (…) La 100 metri deasupra pământului, trec prin al doilea sbucium. Simt că vin prea repede. S-ar putea să cad sdrobită în ţărână. Nu mi-e teamă de moarte, m-ar durea o invaliditate, dar m-ar chinui mai greu insuccesul…”, mărturisea Smaranda Brăescu, în 1930, reporterilor de la Realitatea Ilustrată.

În ultimii ani, din cînd în cînd am citit în presă sau am văzut la televizor cîte un reportaj despre Smaranda Brăescu, prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism și campioană mondială. Dar cine a fost cu adevărat această femeie?

“Aviatoarea Morții”, “Vizionara”, “Sfidătoarea aerului” sau “Regina aerului”(așa era numită de presa vremii) s-a născut în satul Hânțești, comuna Buciumeni, județul Galați,în data de 21 mai 1897.

Pasiunea pentru avioane și zbor s-a înfiripat la vârsta de 15 ani, pe când era elevă la școala profesională din Bârlad (1911-1916), atunci a văzut primul avion.

 • După șase ani a primit botezul aerului cu un avion Farman, confecționat din lemn și pânză.
 • Primul salt de la 600 m îl realizează în Germania la 5 iulie 1928.
 • Pe 2 octombrie 1931 sare de la 6.000 m plutind deasupra Bărăganului 21 de minute.
 • În 1932 stabilește primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute.
 • În data de 19 mai 1932 la Sacramento doboară recordul mondial sărind de la 7.400 m.
 • În timpul războiului a fost pilot în celebra ”Escadrila Albă”.

Venirea comuniștilor la putere îi creează multe probleme fiind nevoită să se ascundă, își schimbă și numele în Maria Matei apoi Popescu Maria.

Bolnavă de cancer se stinge din viață pe 2 februarie 1948 la Cluj (69 ani de la moartea sa).

Într-o epocă în care locul femeii se presupunea că trebuie să fie acasă, la cratită, gălățeanca înfrunta prejudecațile și își vedea visul împlinit. A fost unul dintre puținii instructori de parașutism militar. Chiar dacă a avut parte de peripeții (motorul avionului s-a oprit la decolare, a căzut în Dunăre, a aterizat în copaci) a continuat să își urmeze pasiunea și a executat peste zece salturi cu parașuta în țară. A avut parte și de două accidentări grave în 1929 și 1930 în urma cărora a stat șase luni în spital. Smaranda Brăescu este un exemplu de putere și voință. Ea a dovedit tuturor că atunci când există pasiune și dorință totul devine posibil.

În cartea Doamnele Galațiului (apărută în 2014 și disponibilă la Biblioteca V.A. Urechia) alături de Smaranda Brăescu regăsim și alte femei pioner care au adus renume orașului de la Dunăre:

 • Elisa Leonida Zamfirescu prima femeie inginer din lume;
 • Sophia Karp prima actriță profesionistă de limbă idiș din lume;
 • Elena Caragiani-Stoenescu prima femeie aviator din țară;
 • Vasilica Gurău cunoscută ca Maica Veronica întemeietoarea mănăstirii Vladimirești;
 • Adela Leonida-Paul prima femeie medic oftalmolog din țară care folosește curentul electric în tratamentul cataractei etc.

Portretele de doamne reunite în această carte sunt un exemplu viu că orice vis este realizabil cât timp crezi în el cu tărie și lupți pentru a depăși barierele impuse de societate. Ele nu au cedat în fața problemelor și-au continuat drumul fiecare aducându-și contribuția la dezvoltarea societății în care au trăit.

A consemnat Zenaida Costea

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

 1. Pingback: Gălăţeanca Smaranda Brăescu: Prima femeie pilot, campioană europeană la parașutism. 69 ani de la moartea sa | Moldova24

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*