Doi copii abuzaţi în fiecare oră
În România, doi copii sunt, în medie, victime ale unei forme de abuz în fiecare oră. Potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), doar în primele şase luni ale anului 2015, au fost înregistrate 6.736 astfel de cazuri, dintre care 1.555 s-au soluţionat prin includerea copiilor în sistemul de protecţie specială de stat sau privat. Numărul este în creştere de la an la an. Comparativ cu aceeaşi perioadă, în 2014 erau înregistrate 6.454 de cazuri, în timp ce în 2013 şi 2012 numărul acestor situaţii era situat sub 6.000. Cele mai frecvente situaţii de încălcare a drepturilor copilului, în cadrul familiei, sunt neglijarea, abuzul emoţional şi abuzul fizic. Acestora li se adaugă cazurile de exploatare sexuală, exploatare prin muncă sau în comiterea unei infracţiuni.
Tendinţa de creştere este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „(…) numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare”, se precizează în Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei în familie 2013 – 2017.
În acest context, pe agenda Camerei Deputaţilor se află discutarea unei propuneri legislative de înfiinţare a instituţiei Avocatului Copilului ca autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, care veghează la respectarea drepturilor copilului definite în Constituţia României, Convenţia cu privire la drepturile copilului şi alte prevederi legale.
Drepturile copilului sunt încălcate zilnic acasă, la şcoală, în spitale, în societate în general, fără să se ştie exact care este stadiul real al implementării Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului.
„România are nevoie de o nouă instituţie, Avocatul Copilului, care să asigure un mecanism de verificare şi monitorizare a implementării prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi care să apere interesul superior al copilului, uneori chiar de abuzurile statului.
În acest context, Fundația „Inimă de Copil” susține ca membru activ alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC, voce comună a 87 de organizații active în domeniul protecției și bunăstării copilului, importanța înființării instituției Avocatului Copilului”, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Inimă de Copil.
Reprezentanţii Fundaţiei „Inimă de Copil” consider că „existenţa unui mecanism independent de monitorizare a drepturilor copilului va garanta respectarea drepturilor tuturor copiilor si îi va proteja de abuzuri de toate tipurile”.
Fundația „Inimă de Copil”, organizație neguvernamentală care furnizează servicii sociale pentru peste 350 copii lunar, prin acțiunile și programele desfășurate, in cei 20 de ani de activitate, a respectat și susținut în permanență drepturile copiilor, celor care construiesc azi România de mâine.