Sala Mare a Teatrului Național București a găzduit luni, 6 iunie 2016, Gala Societății Civile 2016.
„Binele din România se construiește în fiecare zi. Și se premiază într-o singură seară de gala”. Acesta a fost mesajul campaniei celei de-a XIV-a ediții a Galei Societății Civile, cel mai amplu proiect dedicat sectorului asociativ din România la care a participat şi primul ministru al României, alături de numeroși alți membri ai unor organizații reprezentative ale societății civile, companii și instituții.
Premiul II pentru proiectul „Îmbunătățirea accesului la educație al copiilor și prevenirea abandonului școlar și familial pentru copii din județul Galați”
Din cele peste 200 de proiecte înscrise în acest an în competiție, Fundația „Inimă de Copil” a primit premiul II, la categoria Educație, Învățământ, Cercetare pentru proiectul: „Îmbunătățirea accesului la educație al copiilor și prevenirea abandonului școlar și familial pentru copii din județul Galați”. Este de altfel cel de al șaselea premiu național adus de organizație în Galați pentru proiectele sale sociale și acordat în cadrul Galei Societății Civile. Anul trecut tot un proiect al organizației a primit premiul I la aceeași secțiune: Educație, Învățământ, Cercetare.
„Educația este în acest moment șansa pe care copiii din județul Galați și din România o pot avea pentru a-și atinge potențialul maxim al fiecăruia dintre ei și a-și construi un viitor. Și acest lucru ar trebui să se întâmple pentru fiecare copil, indiferent de cât de bogată sau de săracă este familia din care vine. Ar trebui să aibă șanse egale. Și este dreptul lor la educație! Noi dăm aceste șanse copiilor cu ajutorul donatorilor individuali și companiilor care ne sunt alături. Un copil needucat este o pierdere pentru noi toți. Un copil ce își continua educația este un real câștig – pentru el și pentru noi ca și societate”spune Anna Cristina Burtea, director executiv, Fundația „Inimă de Copil”.
Scopul programului premiat, început din 2005, este oferirea de servicii sociale integrate și menținerea în sistemul de educație a peste 250 de copii din familii cu venituri între 40 – 200 lei/lunar/membru de familie, continuarea dezvoltării parteneriatului cu școlile din județ în care se implementează programul, cât și extinderea sa.
Județul Galați este unul dintre județele în care rata abandonului școlar este în creștere alarmantă în ultimii ani, peste 19%. Industria în declin și lipsa locurilor de muncă este o reală problemă iar cei mai afectați sunt copii. Accesul la educație le este pus în pericol iar șansele de depășire a condiției familiilor lor le sunt drastic diminuate.
În cursul anului 2015, 160 de copii au fost susținuți de Fundația „Inimă de Copil” pentru îmbunătățirea rezultatelor școlare și a accesului la educație și prevenirea abandonului școlar. Dintre aceștia cei mai mulți și-au îmbunătățit notele și/sau abilitățile de viață și încrederea în sine. Și foarte important, nici unul dintre copiii sprijiniți constant nu a fost nevoit să își părăsească familia și nu a fost abandonat într-un centru de plasament.
120 de copii au beneficiat de suport zilnic la teme, activități educative și nonformale de dezvoltare, o masă caldă, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte. Alţi 160 de copii au fost implicați în activități de dezvoltare, de formare abilități sociale, de lucru în echipă, de creștere a încrederii în sine și de reducere a anxietății legate de școală – situație familială – comunitate și au fost susținuți cu cărți, caiete, ghiozdane, rechizite, haine și încălțăminte pe parcursul anului școlar. 40 copii au fost selectați și au beneficiat de burse lunare speciale pentru rezultatele lor excepționale la învățătura. 4 dintre ei care au finalizat clasa a VIII-a au fost susținuți pentru a continua școala mergând la liceu.
110 copii au beneficiat de tabere de vară care le-au deschis noi posibilități, orizonturi și perspective pentru că au fost pentru prima dată la munte sau la mare, au călătorit pentru prima dată cu trenul sau autocarul, au fost în taberele care reprezentau o recompensă a strădaniilor lor din cursul anului.
Peste 400 copii au primit cadouri de Crăciun în anul 2015, peste 70 voluntari au fost implicați în activități și 60 donatori individuali au susținut programele organizației.
Programul nu ar fi fost posibil fără implicarea și susținerea financiară din partea Șantierului Naval Damen Galați, Alewijnse Marine Galați și a altor firme colaboratoare și sponsori. Sau fără colaborarea și contribuția Primăriei comunei Pechea și a școlilor și cadrelor didactice din alte 25 de localități din județul Galați în care au fost susținuți copii cu burse de studii.
Costul total al programului în anul 2015 a fost de 553.000 lei.