Frigul și zăpada – pericole pentru sănătatea animalelor de companie. Măsurile ce trebuie luate pentru a preveni efectele

Puritatea zăpezii ascunde multe pericole pentru sănătatea animalelor de companie, mai ales când temperaturile coboară vertiginos.

Potrivit medicului veterinar Cornel Gingărașu, frigul afectează substanțial starea de sănătate a animalelor iar dacă dacă ele trăiesc afară, cum se întâmplă mai frecvent în cazul câinilor de curte, problemele de sănătate sunt și mai mari.

„În general temperaturile scăzute afectează animalele de companie pe trei căi. În primul rând, este vorba de acțiunea patogenă, congestivă asupra organelor interne, producând în final ceea ce popular se numesc <<răceli>> adică  infecții. În al doilea rând se produc leziuni asupra țesuturilor exterioare, pielea și organele care sunt interfață cu mediul adică ochi, urechi, gingii din care cele mai afectate sunt pernuțele (tălpile) și ochii care sunt sensibili la cristalele de zăpada și gheață.

În al treilea rând, este un pericol și covorul de zăpadă care poate ascunde diverse obiecte ascuțite și tăioase, pe care câinii nu le văd și care produc leziuni traumatice.  

Trebuie menționat că aerul rece și contactul cu zăpada sunt mai periculoase pentru câinii bătrâni, cu afecțiuni cronice, boli cardiace, boli inflamatorii osteo-articulare și pot apărea acutizări și dureri mari.

Nu în mod paradoxal ne-am confruntat în ultimul timp cu un văl de sindroame datorate disfuncțiilor renale, infecții și litiaze cu blocaje ale urinării”, ne-a declarat doctorul Gingărașu.

Una dintre principalele măsuri prin care putem proteja animalele de companie de efectele frigului este ca la animalele care stau afară, apa și mâncarea să fie călduțe. Este foarte important ca mai ales apa care îngheață să fie schimbată cât mai des, pentru că produce efecte grave atunci când este consumată la 0 grade sau sub 0 grade.

La fel de importantă este izolarea cât mai bine a cuștilor și a padocurilor și blocarea curenților de aer cu prelate și folii.

Potrivit lui Cornel Gingărașu, în această perioadă este recomandată reducerea la maximum a plimbărilor pentru a preveni contactul cu zăpada și folosirea hainelor mai ales la câinii cu blană scurtă, care sunt cei mai expuși. La plimbare, câinele nu trebuie să stea în repaos ci să meargă în continuu, însă viteza de deplasare să fie mică, pentru că altfel câinele va gâfâi și astfel va inspira aer rece.

În perioada de iarnă este necesară și suplimentarea alimentației cu proteine de bună calitate și acizi grași nesaturați, care să compenseze efortul metabolic de încălzire. Este recomamdată și administrarea de produse medicamentoase cu potențial imunostimulativ pentru a ține „piept” agresiunii microbilor.  

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*