FOTOGALERIE. „Ziua Unirii” 2018. A fost desfășurat un tricolor imens, simbolul unirii Basarabiei cu România

Peste șapte sute de gălățeni au venit astăzi la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza cu steaguri tricolore sau purtând tricolorul la rever, pentru a sărbători împreună cea de a 159-a aniversare „Zilei Unirii” Moldovei cu Țara Românească.

Este singura aniversare a unui moment istoric care adună, an de an, sute de gălățeni, ce îndură frigul, uneori gerul, dar s-a întâmplat să vină pe 24 ianuarie la statuia lui Cuza și pe viscol. Această loialitate este dată de mândria gălățenilor că figura marcantă a Unirii de acum 159 de ani a fost un gălățean. Cuza a locuit la Galați împreună cu părinții săi din 1827, când avea 7 ani, a urmat primii ani de școală la Galați și tot la Galați s-a întors după studiile la Paris, fiind președintele Judecătoriei și pârcălabul Județului Covurlui. Așadar se poate spune că primul principe al României moderne a fost gălățeanul Alexandru Ioan Cuza, cel care a și pus bazele statului român modern.

De Ziua Unirii, ÎPS Casian a săvârșit slujba de Te-Deum la Biserica Vovidenia, la care se închina familia Cuza

Evenimentul a debutat cu salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului de Stat al României, după care directorul Muzeului de Istorie, Cristian Căldăraru, a evocat momentul unirii de acum 159 de ani:

„În noaptea de 4 spre 5 ianuarie 1859, Mihail Kogălniceanu a venit cu a treia propunere pentru tronul Moldovei, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a intrat în istorie pentru că a acceptat, iar două săptămâni mai târziu, la București, este strigat numele aceluiași Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești. Din acel moment, vorbim de închegarea a ceea ce numim mai târziu, ca stat independent, România. Anul 1859 a fost pasul către un alt moment important, câștigarea Independenței de stat, iar mai târziu, în 1918, către Unirea tuturor românilor într-un stat național unitar român.

Galațiul, orașul lui Cuza. La Galați a urmat primii ani de școală și a fost președintele Judecătoriei și pârcălab de Covurlui

Ceea ce s-a întâmplat în 1859, pe 5 și 24 ianuarie, nu a fost Mica Unire, ci strigătul din interior al românilor, de a fi împreună. În 1859 a fost unirea românilor din cele două principate, români care după 1866 au trăit într-un stat numit România. Denumirea aceasta, de România, va fi consfințită în Constituția din 1866. De atunci apare în Constituție și statul nostru, cu denumirea de România”, a spus profesorul Cristian Căldăraru.

A urmat un scurt moment artistic susţinut de artiştii Ansamblului „Doina Covurluiului”, depunerea coroanelor de flori de către reprezentanții instituțiilor publice și partidelor parlamentare și bineînțeles „Hora Unirii”, simbolul Unirii Moldovei cu Țara Românească, devenită în timp și unul din simbolurile unității românilor.

 A fost desfășurat un tricolor de 50 de metri, simbolul Unirii Basarabiei cu România

Elementul cel mai important al celei de a 159 aniversări la Galați a Unirii Moldovei cu Țara Românească a fost mesajul tinerilor de la Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, care au desfășurat un drapel tricolor cu lungimea de 50 de metri, pentru a ne aminti și a le aminti și politicienilor, că mai este de înfăptuit o unire, Unirea cu România a Moldovei de peste Prut.

„Sara a fost banchet”! Detalii inedite despre cum au sărbătorit românii în 1859 Unirea Moldovei cu Țara Românească

„Acest drapel tricolor reprezintă statalitatea noastră din 1862, de la înfiinţarea statului cu numele de România. Am ţinut să aducem acest steag, care este un simbol, care produce emoţie în rândurile tinerilor care poate nu au mai văzut aşa ceva şi sperăm că în rândurile tinerilor va fi preluat, peste ani, mesajul nostru unionist, patriotic. Avem provincii departe de patria mamă, de România, Bucovina de Nord, Cadrilaterul, Bugeacul şi bineînţeles Basarabia”, a spus Valentin Vasile, reprezentant al Platfomei Unioniste „Acţiunea 2012”.

« 1 de 2 »
Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*