FOTOGALERIE. „Stă în firea noastră să umplem spațiile goale!”

FOTOGALERIE. „Stă în firea noastră să umplem spațiile goale!” În curtea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați se înalță Capela Sfinților Doctori fără de arginți Chir și Ioan, a Sfântului Cuvios Patapie și a Sfântului Ierarh Luca al Crimeei. Dacă Spitalul este menit să îngrijească bolnavii, trupește, Capela este un leagăn de mângâiere sufletească. Aici părinții copiilor suferinzi își găsesc alinarea și se pot ruga, atât ocrotitorilor acestui sfânt locaș, cât și altor sfinți pentru sănătatea familiilor acestora.

În aceste zile, în atmosfera agitată a spitalului, zidurile interioare ale capelei se îmbracă într-o pictură veselă și colorată, în tehnica frescă. Aici, o echipă de tineri pictori, în mare parte gălățeni, te întâmpină într-o plăcută atmosferă de lucru. Pictorii sunt tăcuți, dar picturile așezate pe pereți parcă ar dori să ne spună multe lucruri. Sfinții pictați aici sunt martorii multor rugăciuni disperate, dar și așa blândețea din privirile lor și optimismul emanat de culori te fac să pășești într-o lume atemporală, lipsită de griji.

Echipa coordonată de către pictorul bisericesc Valentin Palade așează cu multă pricepere, Sfinți pe pereți, pensulă după pensulă, respectând canoanele erminiilor de pictură bisericească. Acest efort fizic și intelectual se sprijină pe anii de experiență plastică și teologică ce stau în spatele petelor de culoare cu treceri catifelate dar și a tușelor fine trasate cu precizia unui chirurg.

În urma unei scurte discuții purtate cu fiecare dintre acești tineri, am observant caracterele diferite ale acestora care se unesc atât de plăcut prin pictură, artă devenind un limbaj comun. Mai mult decât colegi, acești prieteni reușesc prin pictură să dea Slavă lui Dumnezeu, explicând că munca se împletește armonios cu rugăciunea.

Arta este transfigurată în Biserică, pictură, sculptură, cântări. Aici artistul renunță la sine și mulțumește lui Dumnezeu pentru talantul/talentul pe care l-a primit. Lăcașul de cult nu este o sală de expoziție ci Biblia descrisă în imagini. Dacă o operă de artă laică te lasă fără cuvinte atunci când dorești să o descrii, arta sacră se alcătuiește din cuvinte. Creația întreagă a fost adusă la existența prin Cuvânt, iar Cuvântul lui Dumnezeu este Iisus Hristos care a luat trup și s-a răstignit pentru noi. Din acest motiv am dorit să nu punem accent pe numele pictorului bisericesc, deoarece ne spune acesta: „Darul de a picta l-am primit și am fost dator să-l muncesc și să-l șlefuiesc cât de mult pot. În Biserică, pictorii bisericești sunt frați și cu toții avem menirea de a propovădui Evanghelia în imagini. Modul de a reprezenta și de a executa o pictură bisericească nu trebuie privit prin diferențele ce se observă de la un pictor la altul ci prin ceea ce se aseamănă. Așadar Pantocratorul este Unul și Același pentru toți, este Calea, Adevărul și Viața”.

 Foto Cornel Gingărașu

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*