FOTOGALERIE. Septembrie, Bruxelles, un oraș foarte cald sub ploaie…

Septembrie 2017. Bruxelles. Un oraș care are un farmec aparte chiar și atunci când plouă. Cu o vechime de peste o mie de ani, Bruxelles, Capitala Belgiei și a Europei, este un oraș cosmopolit, în care „conviețuiesc” mai multe culturi. Pe străzi auzi frânturi în diferite limbi, care îi dau farmecul de oraș internațional. Varietatea și contrastul se pot observa și în multiplele stiluri arhitecturale ce se găsesc în Bruxelles, fostă capitală a ducatului de Brabant din Evul Mediu. Catedrale si biserici gotice se găsesc chiar lângă clădiri în stil art nouveau sau art deco, iar centrul oraşului oferă o varietate arhitectonică care unește epocile, de la arhitectura medievală la instituţiile moderne ale Uniunii Europene și NATO.

Și simbolurile Bruxelles-ului vin din epoci diferite. Avem Grand Place, piața centrală, Piața Primăriei din Bruxelles, una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, dacă nu din lume, cu palate din Evul Mediu, dar avem și Atomium, o capodoperă a artei monumentale moderne.

Grand Place este locul spre care se îndreaptă primii pași ai călătorului sosit la Bruxelles. Printre cei impresionați de farmecul locului au fost Victor Hugo și Baudelaire. Farmecul Grand Place e completat de străduțele cartierului din jurul pieței, străzi înguste, cu o puzderie de magazine de suveniruri, tarabe cu delicatese pescuite din mare, cu ciocolateriile care au în vitrine mici arteziene din care curge ciocolată sau mici terase, cu 2-3 mese.

Din loc în loc, firme precum „Templul Berii” sau „Muzeul Berii Belgiene”. Noi, gălățenii ar trebui să fim mândri de istoria berii belgiene, foarte apreciată de occidentali, pentru că „Martens” Galați este singura fabrică din afara Belgiei la care se face bere belgiană.

Tot pe străduțele din jurul Grand Place întâlnești un alt simbol al Bruxelles-ului, Manneken Pis, pe care uneori îl descoperi purtând diverse costumații.

Manneken Pis are mai multe legende. Una dintre acestea spune că statuia este

inspirată de o bătălie din secolul al XII-lea, dintre trupele Ducelui Godfrey al 3-lea de Leuven și Lorzii de Grimbergen. Godfrey al 3-lea avea numai doi ani atunci când și-a mostenit ducatul. Comandantul armatelor sale l-a pus pe micul lord într-un coș și l-a ridicat pe creanga unui copac, pentru a ridica moralul trupelor. Conform legendei, micuțul Godfrey a facut pipi pe lorzii de Grimbergen, care au pierdut bătălia.

O altă legendă spune că statuia reprezintă un alt băiețel celebru, din alt război. Cândva, în secolul XIV, orașul Bruxelles era asediat. Soldații inamici au încercat să arunce în aer zidurile orașului plasând o bombă la baza acestora. Inamicii era spionați, de pe ziduri, de un băiețel, care, după ce soldații s-au îndepărtat a făcut pipi pe fitil, salvând astfel orașul.

Foto: Cornel Gingărașu

« 1 de 3 »
Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*