Ediţia din acest an a topului firmelor gălăţene realizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi, desfăşurată vineri dimineaţă la Hotel Vega, a avut şi un moment în plus faţă de anii trecuţi.
Preşedintele CCIA Galaţi, Ion Mocanu, amfitrionul evenimentului, a acordat diplome de excelenţă şi unor politicieni gălăţeni, patru la număr, a căror selecţie a fost făcută „în baza unor recomandări ale mediului de afaceri”, a spus Mocanu. Cei patru, toţi actuali parlamentari, au fost – în ordinea „strigării” – Florin Pâslaru, Victor Paul Dobre, Bogdan Ciucă şi Viorel Ştefan. Doar primii doi au fost prezenţi în sală.
Preşedintele Camerei de Comerţ gălăţene a mai oferit diplome de excelenţă primarului Marius Stan, city managerului Aurel Vlaicu, prefectului Dorin Otrocol, subprefectului Olaru, directorului Prefecturii Vasile Pârlog, reprezentanţilor Damen şi ArcelorMittal Galaţi, directorului Registrului Comerţului – Răducan Oprea, preşedintelui Patronatului IMM-urilor – Marian Filimon, directorului firmei AgroDunărea – Marian Băilă, directorului companiei de proiectare navală Nasdis – Ion Stroe, preşedintelui Curţii de arbitraj comercial de pe lângă Camera de Comerţ – Nicolae Lungu, rectorilor celor două universităţi din Galaţi, Danubius şi „Dunărea de Jos”, precum şi reprezentanţilor teritoriali ai BRD Groupe Société Générale şi Garanti Bank.
„Este pentru prima dată când băncile din Galaţi nu numai că au venit la Cameră, ci au prezentat deja oferte de finanţări, lucru care anterior nu se întâmpla, când exista o ruptură între mediul de afaceri şi bănci”, a spus Ion Mocanu.
Acesta le-a vorbit apoi celor prezenţi despre două iniţiative importante ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Prima se referă la un protocol semnat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, prin care învăţământul profesional va fi preluat de camerele de comerţ teritoriale, pentru un contact direct al mediului de afaceri cu această ofertă de forţă de muncă. Şcolarizarea va fi plătită de minister. A doua iniţiativă vizează o colaborare cu Ministerul Energiei şi cel al Justiţiei, prin care oricare firmă din evidenţa Camerei de Comerţ să poată primi certificate de bonitate din partea unei instituţii autonome pentru eventuala colaborare cu parteneri străini.
31 de firme gălăţene au primit apoi tot atâtea premii I din partea preşedintelui CCIA, toate fiind câştigătoare ale topului pe domeniile lor de activitate şi în funcţie de ordinul de mărime.