La Poligonul „Smârdan” a fost prezentat presei modulul de pregătire „Platinum Eagle 17.1” din cadrul exerciţiului „Black Sea Rotational Force 17” (BSRF 17), la care participă 400 de militari din Statele Unite, România, Bulgaria, Muntenegru, Republica Macedonia, Serbia, Slovenia şi Ucraina.
Acest exercițiu a fost mai puțin spectaculos decât altele, deoarece nu a fost folosită tehnică de luptă, fiind un exercițiu de creștere a interoperabilității forțelor terestre. Practic, a fost vorba de un asalt al infanteriei, susținut de aruncătoare, iar pe flancuri de alte trupe terestre, din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, transportate cu TAB-uri și din Batalionul 1 din US Marines, transportate cu autovehicole Humvee. Infanterișii americani au fost principalii susținători ai atacului, fiind plasați pe axa principală și pe flancuri, plutoane din celelalte armate fiind inserate între aceste efective.
Din Forțele Terestre au participat 100 de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.
Principalul obiectiv al „Platinum Eagle 17.1”, interoperabilitatea trupelor terestre
Potrivit șefului eșalonului românesc care a participat la acest exercițiu multinațional, în cele două săptămâni de antrenamente militarii din cele 8 armate au reușit armonizarea tacticilor și procedurilor, realizând principalul obiectiv, asigurarea interoperabilității.
„Timp de două săptămâni, am luat parte la exercițiul multinațional Platinum Eagle 17.1 din cadrul inițiativei Black Sea Rotational Force 17. Brigada 1 Argidava, cu structurile sale de manevră, a coordonat acest exercițiu. Obiectivele operaționale pe care le-am avut pentru acest exercițiu au fost centrate pe interoperabilitatea structurilor participante. Concret, am urmărit ca modul nostru de acțiune să fie similar și sincronizat. Tema exercițiului de astăzi este constituită de acțiunile subunităților de infanterie, susținute de aruncătoare, în lupta ofensivă”, ne-a declarat maiorul Costel Păstaie, locțiitorul comandantului Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.
15 ani de colaborare între Armata Română și US Army
Potrivit acestuia, colaborarea cu militarii din Infanteria Marină a Statelor Unite, celebrii „marines”, este foarte bună grație colaborării de peste 15 ani, ca urmare a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite convenit în 1998: „Ținând cont că de 15 ani desfășurăm exerciții cu partenerul din Statele Unite, ne leagă profesionalismul, ne leagă limbajul operațional, însă în deschiderea acestui exercițiu ne-am propus ca la final să fim și adevărați camarazi”.
„Făcând parte din Black Sea Rotational Force, mă bucur să fiu astăzi aici, să particip la aceste exercițiu”, a declarat căpitanul C. A. Bradford, din compania „Armament”, din Batalionul 1 din US Marines, care, întrebat fiind despre condițiile oferite de Poligonul Smârdan a spus că „este un teren de instrucție care a fost o provocare pentru toți, iar acest lucru este benefic pentru că am putut să demonstrăm că suntem interoperabili și că putem să acționăm împreună”.
Comandantul eșalonului din Serbia, o femeie: locotenentul Miriana Novacovici
Eșalonul din Serbia care participă la exercițiul multinațional Platinum Eagle 17.1 este condus de o femeie, locotenent Miriana Novacovici, comandantul plutonului din forțele terestre ale Serbiei.
„Sunt pentru prima oară în România și mă bucur că am participat la acest exercițiu, să împărtășesc tehnicile, tacticile și procedurile comune. Sunt fericită ca am avut șansa ca, alături de soldații pe care îi comand, să fim aici”, a declarat lt. Miriana Novacovici.
Militarii din Moldova nu mai participă la exercițiile NATO. Este prezent un pluton din Ucraina
Dacă la exercițiile din ultimii ani devenise o tradiție ca printre trupele participante la exercițiile multinaționale să fie și un detașament din Republica Moldova, de această plutonul moldovenesc a lipsit. Se știe că președintele Moldovei, Igor Dodon a luat decizia de a suspenda participarea a militarilor din Republica Moldova la aplicațiile NATO și de a bloca înființarea Biroului NATO de la Chișinău.
De la est de Prut a participat un pluton din Armata Ucrainei: „Mă bucur să fiu aici și să împărtășesc experiențele, tacticele și procedurile cu aliații care participă la acest exercițiu și că putem dezvolta abilitățile și procedurile pe care le-am exersat și că putem împărtăși din experiențele armatei ucraineene”, a declarat locotenentul Serghei Rudenko, din Batalionul 1 al Armatei Ucrainei.