FOTOGALERIE. Palatul Chrissoveloni, farmecul unor vremuri demult apuse

Domeniul Chrissoveloni de la Ghidigeni găzduiește cea de a doua ediție a workshop-ului de arhitectură „Întâlnire la Palat”. În cadrul acestui workshop, care a debutat pe 25 august, o echipă de tineri arhitecți realizează scanarea de mare precizie, la milimetru și releveu 3D, prezentări, dezbateri și scenarii de transformare. Mai au loc plimbări și party.

Atelierul de la Ghidigeni aduce întâlnirea în prezent a două ipostaze – trecutul și viitorul – ale Palatului Chrissoveloni, un edificiu de arhitectură cu o poveste cucerită de istorie, de oameni mari și mici, de pierderi și victorii amare. Provocarea acestei întâlniri este de a transforma în imagini cele cinci zile petrecute la palat, având ca unice mijloace observația prin contact direct, desen și fotografie, analiză și discuție.

Obiectivele propuse constau in formarea unei atitudini față de situația actuală a clădirii-gazdă  prin urmărirea evoluției  locului și a locuitorilor săi, și prin marcarea punctelor de inflexiune din istoria lor, vizualizarea șanselor de transformare a locului prin intervenție de recondiționare și/sau reiterare a funcțiunilor programului de arhitectură, dar și o previzualizare a lucrului în echipă în proiectul de restaurare.

Familia Chrissoveloni provine din Grecia și la jumătatea secolului XIX s-a stabilit în România, la Ghidigeni, pentru afaceri. Era o familie care a decapropiată de Regele Ferdinand și Regina Maria. La Palatul de la Ghidigeni, Regina Maria îşi făcuse o obişnuinţă în a se refugia împreună cu doamnele sale de companie, bucurându-se de plăcuta găzduire a Elenei Chrissoveloni, fiica lui Nicolae Chrissoveloni.

Banca Chrissoveloni a fost una din cele mai importante bănci româneşti din Regatul României. Banca Chrissoveloni şi-a stabilit iniţial sediul în Galaţi ca o sucursală a unei întreprinderi cu acelaşi nume din Constantinopol. După Războiul de Independenţă şi proclamarea Regatului în 1881, s-a mutat la Bucureşti, fiind condusă de Nicolae Chrissoveloni fondatorul băncii. Sediul central al băncii era la Bucureşti, pe strada Lipscani, în palatul cu acelaşi nume construit de arhitectul G. M. Cantacuzino.

La data de 3 iunie 1920, banca s-a transformat în societate anonimă română pe acţiuni cu denumirea Banca Chrissoveloni SAR. Aceasta este titulatura sub care funcţionează până la lichidarea sa în 1950. Printre membrii Consiliului de Administraţie al băncii se numărau: principii D. Ghica şi D. Şutzu, Gr. Gh. Duca, Grigore Cafencu, N. G. Caramfil etc. Banca avea deschise sucursale la Sibiu, Galaţi, Brăila, Constanţa, Cluj, Constantinopol (1920), New York (1921) etc.

Banca Chrissoveloni a luat parte la crearea, finanţarea şi participarea la numeroase întreprinderi industriale, comerciale şi bancare: Societatea Naţională de Credit Industrial Bucureşti, Steaua Română pentru industria de petrol, Uzinele Metalurgice Copşa Mică, Băile Borsec SAR pentru exploatarea staţiunii Borsec şi comercializarea izvoarelor de borviz, prima fabrică de explozivi, Industria Aeronautică Română, Fabrica de maşini, aparate, construcţii de aramă, Energia SAR, Fabrica de spirt şi drojdii comprimate Ghidigeni, Fabrica de oţet din Bârlad, Fabrica de tricotaje SAR Bucureşti, Societatea pentru industria bumbacului SAR Bucureşti, Luceafărul SAR pentru arte grafice şi cartonaje Bucureşti, Belgo-Dunăreană SAR pentru import şi export de automobile, Societatea generală de publicitate, Vitroman SAR Mediaş pentru industria sticlăriei, Portul Euxim SAR pentru pescuitul în Marea Neagră, Banca Ardeleană şi Casa de Economie Cluj

Banca Chrissoveloni SAR a fost desfiinţată în 1948, prin legea naționalizării şi lichidată în 1950.

După naționalizare, familia Chrissoveloni a pierdut totul și a fost forțată să părăsească țara. După căderea regimului comunist, a recuperat cu greu o parte din proprietăți, printre care se află și cele de la Ghidigeni.

Foto: Cornel Gingărașu

« 1 de 2 »

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*