FOTOGALERIE. Mănăstirea „Mont Saint Michel” – „La Merveille”, construită pe o stâncă din Golful Saint Malo

FOTOGALERIE. Mănăstirea „Mont Saint Michel” - „La Merveile”, construită pe o stâncă din Golful Saint MaloMănăstirea Mont Saint Michel se află la o înălțime de 165 de metri, în inima unui imens golf, pe o stâncă de granit ce măsoară un kilometru de la un capăt la celălalt. Mânăstire și castel totodată, unică prin formă, aceasta se află în Golful Saint Malo (nord-vestul Franței) din Marea Mânecii, la granița dintre Bretania și Normandia.

La începutul secolului al VIII-lea, în anul 708, episcopul Aubert de Avranches, în urma unei apariții a Arhanghelului Mihail, a primit ordinul de a construi un edificiu pe muntele Tombe, numit așa datorită faptului că fusese folosit odinioară de către ceilalți drept cimitir.

Organizarea vieții religioase în munte a fost făcută de către Aubert, care, împreună cu doisprezece călugări, au pus bazele primei comunități monastice de aici.

Aproape 300 de ani mai târziu, în anul 966, ducele normand Richard I trimite treizeci de călugări benedictini pentru a începe construcția unei noi biserici în stil romanic.

În perioadă anilor 1154-1186, abatele Robert de Torigni donează bibliotecii mănăstirii un număr important de manuscrise, încât așezământul monahal va fi botezat, în scurt timp, cu numele de „orașul cărților”.

Dificultățile de construcție au fost foarte mari, astfel încât, în urma războiului local dintre ducele de Normandia și regele Franței (în anul 1204, Normandia a fost anexată Regatului Franței), o parte din lăcașul de cult s-a prăbușit.

Reluarea și continuarea lucrărilor de construcție a fost inițiată de către abatale Jourdain. Acestea se vor încheia după 25 de ani prin râvna și osteneala abatelui Raoul de Villedieu.

Cheltuielile necesare acestei reconstrucții, finalizate în 1228, vor fi suportate de către regele Franței Filip al II-lea Augustul, care impune, cu această ocazie, stilul gotic în locul celui romanic.

Din acest moment, mănăstirea primește numele de „Minunăție” (La Merveille). În secolul al XIII-lea ea cunoaște o perioadă de mare prosperitate, motiv pentru care complexul monastic este extins considerabil.

Acesta cuprinde două secțiuni masive care se ridică pe trei nivele. Pe nivelul inferior al părții estice se află așa-numită Aumonerie, unde călugării ofereau adăpost pelerinilor săraci; deasupra ei se ridica Sala de Oaspeți, iar în partea de sus, sala de masă a călugărilor, loc puternic luminat printr-o serie de ferestre înalte în formă de ogivă.

Partea de vest a „La Merveille” adăpostește magazia de provizii, iar mai sus este Sala Cavalerilor, ce este împărțită în patru culoare de șiruri de coloane cu capiteluri sculptate. Această Sală va deveni, după anul 1469, locul de întrunire al Cavalerilor Sfântului Mihail, ordin fondal de regele Ludovic al XI-lea (1461-1483).

Mănăstirea joacă un rol importând în istoria Franței, fiind singurul loc care nu a fost cucerit de către armatele engleze în timpul Războiului de 100 de ani (1346-1453). Această perioadă marchează totuși debutul declinului edificiului.

În anul 1789 are loc Revoluția Franceză și, ca urmare, noua conducere transformă mănăstirea în închisoare pentru preoții care se opuneau regimului politic ateu.

În timpul lui Napoleon Bonaparte, Muntele Saint Michel este transformat în închisoare permanentă începând cu anul 1811, urmând ca, mai târziu, în timpul Restaurației, acesta să devină Casă de Forță și de Corecție.

În anul 1863, Napoleon al III-lea închide această închisoare și declară stânca monument al naturii.

La data de 6 august 1897 va fi instalată în vârful săgeții de 32 de metri a bisericii mănăstirii și la o distanță de 160 de metri deasupra nivelului mării, statuia de cupru a Sfântului Arhangel Mihail, ce va beneficia, în anul 1987, de multiple reparații.

În anul 1969, o comunitate de călugări benedictini se reinstalează în Munte, fără că abația să fie reconstituită.

Începând cu data de 24 iunie 2001 la cererea lui Jaques Fihey, episcop de Coutances și Avraches, Fraternitățile monastice din Ierusalim, două comunități de călugări și calugărițe, asigură din nou serviciul divin permanent și primesc pelerini.

Astfel, mănăstirea de pe Mont Saint Michel a fost redeschisă, chiar dacă rămâne proprietatea Statului și este administrată de către Centrul Național al monumentelor istorice din Franța.

Foto: Cornel Gingărașu

« 1 de 2 »

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*