FOTOGALERIE La malul Dunării, „Iordanul românilor”. Aproape 9.000 de gălățeni au participat la slujba sfințirii apelor

Ca în fiecare an, mii de gălățeni au venit la malul Dunării pentru a participa la slujba de sfințire a apelor oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian.

Tradiția sfințirii apelor fluviului și renumele Dunării, de „Iordan al românilor” provine din vremuri străvechi, când la Dunărea de Jos era obiceiul ca înainte de a porni la luptă ostașii să meargă la malul Dunării, pentru a se închina și pentru a bea trei înghițituri din apa fluviului.

După ce au participat la liturghiile oficiate în bisericile orașului, aproape 9.000 de gălățeni au venit pe Faleza Dunării pentru a participa la slujba Aghesmei celei Mari, oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, și un sobor de preoți la altarul amenajat lângă zidurile Bisericii Sfânta Precista, biserica fortăreață construită în secolul XVII.

După oficierea Slujbei și cuvântul adresat celor nouă mii de credincioși, după tradiție ÎPS Casian s-a îndreptat spre malul Dunării și a aruncat în apele Dunării o cruce din lemn. Pentru salvarea crucii din ape se înscriseseră 17 gălățeni, cu vârste între 20 și 51 de ani, dar din cauza unei mici busculade s-au aruncat în apele înghețate numai 7 înotători. La un moment dat cineva a spus că este posibil ca unul dintre cei care au sărit în Dunăre să se fi lovit și să se fi dus la fund, dar s-a stabilit că nu lipsește nimeni și toți cei 16 sunt în siguranță.

Cel care a reuşit să prindă crucea a fost Costel Dumitriu, în vârstă de 37 de ani, de profesie electrician, care a mai recuperat de şase ori crucea din apele Dunării și a declarat că participă de 20 de ani la această competiție temerară ajutat de credinţă.

„Este a şasea oară când prind crucea. Sar să recuperez crucea pentru că sunt credincios, dar şi pentru că este un concurs. Credinţa trebuie să fie în suflet, dacă tu crezi, te ajută credinţa, dacă nu, nu te ajută”, a spus Costel Dumitriu.

Arhiepiscopul Dunării de Jos i-a binecuvântat şi pe înotători şi a vorbit despre însemnătatea Bobotezei în viețile românilor, mai ales în contextul anului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri.

„Este sărbătoare deoarece manifestările de la Precista, prin numărul foarte mare de participanți și foarte buna organizare a autorităților locale și a Bisericii ne-am putut astăzi bucura la un pelerinaj la Iordan. Cred că toți cei care vor vedea unele sau altele din imaginile de aici vor înțelege că Boboteaza înseamnă, mai întâi de toate, botezul Domnului Nostru Isus Hristos. În al doilea rând, ne amintește de propriul nostru botez, iar în al treilea rând ne amintește de curățirea noastră, de suferințele, de patimile și de greșelile noastre, pentru a fi mai pregătiți în anul ce l-am început, pentru a aduce cu toții mărturia unității noastre în Anul Centenar al făuritorilor Marii Uniri. Noi credem că având la inimă și în suflet pe orice creștin, pe orice român și orice frate al nostru, avem un bulgăre de aur. De vom reuși să cinstim pe fiecare român, indiferent unde este și cum este el, ca pe un bulgăre de aur, țara noastră va reveni la locul ei, de țară mândră mândră și frumoasă cum ne-au lăsat-o voievozii, și noi trebuie să o dăm departe urmașilor noștri” a spus arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian.

Foto: Vasile Caburgan

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*