FOTOGALERIE. Foarte mulți gălățeni printre sutele de mii de români care și-au luat rămas bun de la Regele Mihai

Printre zecile de mii de români din toate colțurile țării care joi și vineri au mers la Palatul Regal din București pentru a-i aduce un ultim omagiu Majestății Sale, Regele Mihai, s-au aflat și foarte mulți gălățeni. Alți gălățeni au mers la București sâmbătă, pentru a se alătura sutelor de mii de români care au asistat la procesiunea de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală și de acolo la Gara Regală Băneasa, de unde trenul regal a transportat trupul Majestății Sale și la Mânăstirea Curtea de Argeș, unde Regele Mihai a fost înmormântat alături de Regina Ana și strămoșii săi, Regele Carol 1, Regele Ferdinand și Regina Maria.

„Iartă-ne Majestate”

În cele trei zile, au fost foarte multe momente impresionante. Chiar faptul că în permanență mii de români așteptau 7-8 ore la coada imensă care se formase pentru a avea prilejul să se închine la catafalcul Regelui Mihai numai 4-5 secunde, spune mult despre iubirea și respectul care i-au legat pe aceștia de Majestatea Sa.

„Îmi pare rău că n-am știut să facem mai mult pentru Rege atunci când trăia. Politicienii de la nivel național, care au condus țara, dar și cei din Galați, ne-au îndemnat să ne urâm unii pe alții. Ne-au dezbinat în tabere de simpatii electorale după cum ei s-au înrolat în tabere politice, între care uneori era ură, alteori lapte și miere, pentru că erau împreună la guvernare. Din acea ură numai noi am pierdut, ne-am pierdut țara, ei au câștigat. Regele Mihai ne-a iubit cum numai un rege își iubește poporul. Discursul în Parlament, care rămâne testamentul său către români, este dovada că a iubit țara și românii. Este singurul conducător al țării care a vorbit firesc despre dragostea de țară. Am înțeles prea târziu”, spune Eugen, unul din gălățenii care a fost la București împreună cu mai mulți prieteni pentru a-i aduce un ultim omagiu Majestății Sale.

Printre florile (majoritatea albe) cu care a fost îmbrăcat gardul Palatului Regal, erau și multe, mesaje. Unul dintre ele spunea doar atât: „Iartă-ne Majestate”.

Impresionant a fost momentul în care elevii de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, purtând uniformele şcolii cu o „coroana regală” cusută peste stema liceului, au adus o coroană de flori, cu dedicaţia „de la Savişti”, pe care au agăţat-o de poarta Palatului. Elevii s-au închinat cu evlavie la catafalcul Regelui.

Un profesor de istorie a cerut iertare Regelui Mihai și foștilor săi elevi pentru că a mințit

Un alt moment impresionant a fost cel în care un profesor de istorie le-a mărturisit celor prezenți, cu lacrimi în ochi, că a venit să îşi ceară iertare pentru că şi-a minţit elevii în legătură cu viaţa Regelui Mihai, fiind obligat la această mistificare a istoriei de autoritățile comuniste.

„Am venit ca să-mi să cer de iertare de la Majestatea Sa, pentru că până prin anii 80 am predat lecţii mincinoase de istorie elevilor mei. Am venit să le cer iertare și elevilor, care acum sunt mari, că i-am minţit. Le-am spus copiilor că Regele Mihai a plecat cu vagoane de aur şi nu era adevărat. Dar aşa am fost învăţaţi. Şi, din păcate, cum am căzut eu în plasă au căzut mulţi. Şi astăzi sunt rătăciţi. Şi din cauza aceasta, noi nu l-am apărat atunci când a fost alungat, după Revoluţie”, a mărturisit profesorul.

Sute de mii de români au asistat la ultimul drum al Regelui Mihai, de la Palatul Regal la Curtea de Argeș

La funeraliile Regelui Mihai au participat reprezentanții a aproximativ patruzeci de case regale, printre care Prințul Charles, moștenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britani și Irlandei de Nord, Regele Juan Carlos al Spaniei și Regina Sofia, Regele Carl Gustaf al Suediei și Regina Silvia, Principele Lorenz al Belgiei și Principesa Astrid, Marele Duce Henric de Luxemburg, Principesa Muna a Iordaniei, etc.

Sâmbătă zeci de mii de români au participat la slujba oficiată în Piața Palatului Regal și la procesiunea în care sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost dus de la Palatul Regal la Catedrala Patriarhală pe un afet de tun, tras de o mașină militară. Au aplaudat neîntrerupt în momentul în care cortegiul a trecut prin faţa lor și au aruncat mii de flori albe în faţa afetului de tun care transporta trupul neînsufleţit al Regelui Mihai. Au scandat „Regele și Patria!”, deviza tinerilor care în perioada 1946 – 1947 manifestau la București pentru a-l susține pe Regele Mihai în fața presiunilor făcute asupra sa de liderul comunist Gheorghiu Dej și Guvernul condus de Petru Groza, dar s-a scandat și „Monarhia, salvează România!”, deviza susținătorilor Regelui Mihai de după 1990.

Alte zeci de mii de români au asistat la trecerea cortegiului pe străzile Bucureștiului, de la Catedrala Patriarhală la Gara Regală Băneasa și la trecerea trenului regal prin gările dintre București și Curtea de Argeș, unde Majestatea Sa a fost înmormântat în noua Necropolă Regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de Regina Ana.

În Catedrala de la Mănăstirea Curtea de Argeș sunt înmormântați Regele Carol 1, Regele Ferdinand și Regina Maria, în 2013 fiind aduse aici și rămășițele pământești ale Regelui Carol al 2-lea.

« 1 de 2 »
Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*