Forumul „Invest in Romania”, o radiografie a economiei gălățene

Pentru cei aproximativ 200 de participanți la forumul economic „Invest in Romania”, antreprenori, reprezentanți ai patronatelor și mediului bancar, dar și reprezentanți diplomatici și atașați economici ai României în ambasade din țări cu puternic potențial investițional, dezbaterile au fost prilejul conturării unei radiografii a situației economiei gălățene și a posibilităților de atragere a unor investiții străine, dar și a posibilităților de a se găsi noi piețe de desfacere pentru firmele din Galați.

Potrivit moderatorului dezbaterilor, jurnalistul Dan Apostol, „Invest in Romania” este un program intinerant, care a debutat anul trecut cu o ediție pilot organizată la Constanța, „având ca scop crearea unei platforme de lucru care să aibă ca rezultat creșterea economică reală a economiei private prin investiții”.

În opinia președintelui Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon, inițiatorul evenimentului, acest forum este cel mai important eveniment dedicat mediului de afaceri din Galați: „După părerea mea, este una dintre cele mai importante acțiuni care s-au desfășurat la Galați în ultimii 27 de ani, în contextul unor situații pe care le constatăm toți vizavi de potențialul nostru, de situația economică și de dorința de a urni lucrurile din loc”.

Antreprenorii din Galați au avut posibilitatea să discute cu cei de care depinde promovarea afacerilor

Specificul acestui eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Consiliul Județului Galați, a constat în faptul că în premieră antreprenorii au avut posibilitatea de a discuta direct cu atașații economici ai României, făcând schimb de date cu privire la specificul diverselor pieţe, interesul şi posibilităţile de export pentru firmele româneşti.

Printre invitați s-au aflat Uygar Mustafa Sertel, consulul general al Consulatului General al Turciei la Constanţa şi ataşaţi economici ai ambasadelor din Polonia, Cehia şi Franţa.

Din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri au participat secretarul de stat Cristian Dima și atașații economici de la ambasadele României, respectiv, Viorel Onel – coordonator America de Nord și Latină, Răzvan Dumitrescu – desk-officer SUA și Germania, Dragoș Robu – desk-officer Orientul Mijlociu și zona Golfului, Dumitru Cheregi – desk-officer Ungaria și țările nordice, Dan Sicoe – coordonator zona Balcanilor de Vest, Luiza Gîrleanu – desk-officer Europa Occidentală, Diana Codău – coordonator politici comerciale și Corina Rechițean – coordonator Asia.

Din partea organizațiilor patronale s-au aflat la Galați Liviu Rogojinaru, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, fost ministrul al Mediului de Afaceri și fost președinte al CNIPMMR, Marian Filimon, vicepreşedinte CNIPMMR și președinte al Patronatului IMM-urilor din Galaţi și Radu Oprea, vicepreședinte CNIPMMR și președinte al Patronatului Tinerilor Intreprinzători din Regiunea Sud-Est.

Administrația locală a fost reprezentată de președintele CJ, Costel Fotea și primarul Ionuț Pucheanu.

Cinci motive pentru a investi la Galați.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea s-a adresat și investitorilor străini și reprezentanților misiunilor diplomatice, invitându-i să ia în calcul viitoare investiții în oraș și județ: „Galațiul vă așteaptă. Sunt numeroase motive să veniți la Galați și am să enumăr câteva. În primul rând poziția strategică a Galațiului, la granița de răsărit a Uniunii Europene.

La momentul actual am putea spune că Dunărea este cea mai mare autostradă a Galațiului, care este cel mai mare port la Dunăre. De asemenea, Galațiul are o tradiție în industrie, în special în domeniul siderurgiei și construcțiilor navale. Avem două universități, care fac cercetare pentru firmele care vor să devină competitive și la care studiază 16.000 de studenți. Galațiul are și un potențial agricol foarte mare”.

Președintele CJ s-a adresat și primarilor localităților gălățene, îndemnându-i să facă o prioritate din dezvoltarea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru a fi modernizată infrastructura de care au nevoie potențialii investitori: „Atragerea de fonduri europene este modalitatea cea mai la îndemână ca proiectele importante pentru județ să fie realizate cu succes. Vă rog, dragi primari, nu ratați nici un proiect cu finanțare europeană, pentru că doar așa mediul privat împreună cu administrația locală putem dezvolta județul”.

Un handicap în atragerea investițiilor: izolarea Galațiului de către toate guvernele post-decembriste

În cuvântul său, primarul Ionuț Pucheanu, s-a referit la facilitățile pe care Primăria Galați le oferă investitorilor în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, dar și la faptul că Galațiul a fost izolat în ceea ce privește infrastructura de transport rapid, pentru că toate guvernele post-decembriste au alocat bani pentru proiecte de infrastuctură în vest, izolând Moldova și zona Dunării de Jos.

 „Ceea ce pot spune, nu neaparat în calitate de primar, ci de cetățean, pot spune că la nivelul României eu nu am văzut o strategie de distribuție unitară a bogăției acestei țări. Eu unul, la locuitor la Galați și în Moldova în special, m-am săturat să văd în permanență că toate fondurile și toți investitorii și toate lucrurile bune care se întâmplă, să fie dincolo de Carpați.

Am mai spus-o, mi-o asum întru totul, i-am spus-o și doamnei vicepremier: dacă cineva, undeva la nivel național are de gând ca zona asta să rămână doar agricolă, să ne spună și nouă să avem timp să ne mutăm dincolo de Carpați și mai trecem munții încoace la o prașilă. Nu poți în permanență să te întrebi de ce nu se dezvoltă Galați-Brăila ca al doilea pol de interes la nivel național, cu o populație de peste 600.000 de locuitori și nimeni să nu ne bage în seamă”.

Economia gălățeană, aproape mono-industrială

Secretarul de stat Cristian Dima s-a referit la o serie de indicatori care demostrează că la acest moment economia gălățeană este aproape mono-industrială:

„Galațiul, văzut de la distanță, este pe locul 17 în topul exportatorilor din România și pe locul 18 în topul importatorilor. Poate ar arăta mai bine din punctul de vedere al nivelului de trai și al comfortului de afaceri, chiar și din pozițiile 17 și 18, dacă exporturile și importurile nu ar fi mono-industriale.

Valoarea exporturilor Galațiului este de 690 milioane euro. Bucureștiul exportă de 8 miliarde, Constanța are exporturi de 2 miliarde. Se vorbește despre Galați-Brăila, cele mai apropiate două orașe, care împreună nu fac export nici măcar jumătate cât Constanța.

Și la importuri suntem pe aceeași structură. 60% din exporturile noastre sunt laminate și produse din metal, iar 30% reprezintă industria navală și domenii conexe. Mai rămân 10%. Exportăm doar 2% producție agricolă. Așa arată Galațiul văzut de la distanță. Cei care trăim aici ar trebui să îl remodulăm și să îl reașezăm”, a spus Cristian Dima.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*