Două eleve de gimnaziu de la Şcoala nr. 29 din Galaţi se pot lăuda că au îmbinat într-un mod inedit cunoştinţele de muzică şi pe cele de fizică. Ghidate de doi profesori de fizică, colegele de clasa a VIII-a au demontat mitul că fizica şi, în general, ştiinţele exacte sunt preferate doar de băieţi şi au construit de la zero o harpă fără coarde. Ideea pusă în practică de Eleni Ursu şi Irena-Cosmina Năstase nu este una nouă, ea fiind cunoscută de cei pasionaţi cu adevărat de fizică.
Este vorba, mai exact, de un instrument care emite sunete cu ajutorul unei raze laser şi al unui program de calculator, fiind, cu alte cuvinte, o harpă electronică. Spaţiul destinat coardelor este înlocuit cu un sistem de detectare a mişcării, iar instrumentul cântă o notă când utilizatorul atinge un fascicol infraroşu. Fascicolul acţionează dintr-o parte a ramei harpei, acţionând senzorii aflaţi de partea opusă. Harpa fetelor are şase pointere laser (deci şase coarde) şi produce note muzicale de la C mijlocie la pian, la Octava C de sus.
„Această harpă ilustrează, de altfel, o tendinţă a noilor instrumente de a se apropia de public – sistemul interactiv. Produse similare există în muzee ale muzicii, dar nu există pentru uz individual. Toate harpele fără corzi folosite acum sunt modele mari, care cer utilizatorului să le plaseze pe podea. Harpa pe care am construit-o este suficient de mică pentru a putea fi purtată de o singură persoană oriunde doreşte, cu uşurinţă”, şi-au motivat cele două eleve realizarea acestui proiect pentru concursul „Stelele ştiinţei”. Profesoara de fizică Cătălina Caragea, coordonatoarea proiectului, spune că au fost ajutate la asamblarea materialelor achiziţionate special pentru harpă şi de profesorul de specialitate de la Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Valentin Daniel Caragea.
Momentan, harpa şi-a găsit loc în camera uneia dintre realizatoare, însă în următoarea perioadă, cele două fete pasionate de fizică intenţionează să o aducă şi la orele de muzică de la şcoală.