Președintele Consiliului Județean Galați (CJ), Costel Fotea a semnat cu Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, un contract de finanţare în valoare de 1,6 milioane de lei pentru realizarea de hărţi de risc natural pentru localitățile și zonele din Galați și județul Galați care sunt expuse la riscurile inundațiilor, alunecărilor de teren și cutremurelor.
Printre acestea se află Faleza Dunării din Galați, care este afectată de fenomenul de tasare, existând riscul producerii unor alunecări de teren în zona taluzului, Faleza Brateș, afectată de alunecări de teren în zona comunei Vânători și satul Izvoarele, afectat de alunecări de teren, inundații și cutremure.
„Este un contract pe care l-am semnat cu Ministerul Dezvoltării, contract de finanţare pentru Programul privind elaboarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren. Este vorba despre un proiect în valoare de 1,6 milioane de lei, unde CJ vine cu 50% aport, adică 800.000 de lei şi Ministerul Dezvoltării cu 50%, respectiv tot 800.000 de lei, pentru 20 de localităţi”,a declarat preşedintele CJ Galaţi.
Potrivit lui Costel Fotea, se vor face hărţi de risc natural pentru alunecări de teren şi cutremure pentru municipiul Galaţi, pentru Faleza Dunării și Faleza Brateş, precum şi pentru localităţile Izvoarele, Cerţeşti, Bereşti-Meria, Suceveni, Cavadineşti, Bălăşeşti, Bereşti, Vânători, Băleni, Brăhăşeşti, Corni, Cosmeşti, Cuca, Gohor, Nicoreşti, Pechea, Smârdan, Ţepu şi Valea Mărului.
Hărțile de risc, „urgența zero” pentru localitățile gălățene
Președintele CJ Galați a mai precizat că realizarea acestor hărți de risc este de importanță vitală pentru județul Galați, întrucât structura solului favorizează producerea alunecărilor de teren.
„Sunt necesare pentru că Galaţiul aşa cum aţi văzut şi la Izvoarele şi la Suceveni şi în multe alte localităţi din judeţul Galaţi, localităţi care sunt prinse şi în acest proiect, au fost de-a lungul timpului foarte multe aluncări de teren pentru că proiectul se referă la programul privind elaborarea hărţilor de risc natural pentru cutremure şi alunecări de teren, or la Izvoarele ştiţi câte cutremure am avut de-a lungul timpului, iar alunecări de teren am avut peste tot, inclusiv la Ţepu, Suceveni, Izvoarele, Bereşti Meria şi multe altele.
Practic structura solului din judeţul Galaţi şi faptul că nu mai sunt atât de multe suprafeţe împădurite sau suprafeţe cu plantaţii prezintă astfel de riscuri”, a mai spus preşedintele CJ Galaţi.
După elaborarea hărţilor de risc se vor putea demara şi proiecte tehnice pentru lucrările necesare. „În primă fază, trebuie să aşteptăm concluzia specialiştilor să ne spună ei care sunt riscurile, cât de mari sunt riscurile pentru ca apoi după ce identificăm nivelul de risc să identificăm şi sursa de finanţare ori tot aşa în colaboare cu Ministerul Dezvoltării sau din fonduri proprii sau din alte surse de finanţare pentru zonele expuse la un risc mare să încercăm să venim cu un proiect”, a precizat Fotea.
UITATI SI VOI CUM SE REZOLVA PROBLEMELE-CU RISC-SE FAC HARTI-DE ATATEA MILIOANE-CEL MAI SIMPLU-CE SA MAI REZOLVI PROBLEMA ??-AI HARTA-NU SE MAI INTAMPLA NIMIC-MARI NENOROCITI !!-ASA ARUNCA BANII DE 27 DE ANI-SI CAND NE IA DRACU SCOATE HARTA-O PUNE IN FATA CATACLISMULUI !!-CINEVA NU ESTE NORMAL AICI-HARTA DE RISC ??-EXACT 4 STUDII DE FEZABILITATE PENTRU UN DRUM CARE INCA NU S-A FACUT !!???-CINE RASPUNDE ??-MORTII DIN SPITALE ??-MILITARII DIN PRAPASTIE CA NU ERA UN PARAPETE ??-