Proiectul „RO MD Cross border Wine Tourism Cluster Development” derulat de Asociația Centrul de dezvoltare SMART, alături de partenerul din Republica Moldova, Centrul pentru Devoltare Regională STABILITY, finanțat prin programul Operational Comun Romania- Moldova 2014- 2020, cod proiect 2soft/2.1/153 a ajuns la final. Acesta a avut o durată de 12 luni, timp in care au fost derulate următoarele activități:
✓ Realizarea a 4 studii de cercetare în județele Galați, Vaslui si Iași din România precum și în Republica Moldova pentru a identifica posibilele rute turistice cu aplicabilitate imediată, obiectivele turistice de interes local și transnațional precum și elementele culturale care pot fi asociate cu turismul viti-vinicol din ambele tari studiate, pentru a determina un interes crescut și un număr mai mare de zile petrecute de turiștii pasionați de vin.
✓ Susținerea primei conferințe transfrontaliere viti-vinicole din Galați – „Oportunități de
diversificare a punctelor turistice pe drumul vinului”, organizata in perioada 22-23 octombrie 2021, la Hotel Ibis Styles Dunărea Galați. La eveniment au participat producători de vinuri, agenții de turism, mediul de afaceri din domeniul viti-vinicol, studenți și profesori din domeniul viti-vinicol, autorități publice locale, jurnaliști, lideri ai ONG-urilor implicate în promovarea vinului românesc.
✓ Webinarul ”Romanian Wine Trail Routes- Analytical workshop”, derulat în luna decembrie
2021, în cadrul căruia au fost prezentate si dezbătute rutele turistice identificate in urma cercetării efectuate in cadrul proiectului.
✓ Întalnirea membrilor fondatori ai clusterului (grup de initiativa) viti-vinicol Romania (judetele
Galati, Vaslui si Iasi) – Moldova, la Hotel Ibis, in Galati. În cadrul întâlnirii s-au prezentat propunerile pentru cele 2 rute turistice din Romania și 4 rute turistice din Moldova și s-au pus bazele cooperării între producătorii de vinuri din România și Republica Moldova, somelieri, reprezentanți din HORECA, domeniul bancar și agenții de turism ca membri fondatori ai primului cluster de vinuri România- Moldova.
✓ Organizarea si derularea webinarului ”Aspecte legale privind dezvoltarea rutelor turistice în România și Moldova” în data de 30 martie, unde au avut loc discuții libere despre rutele turistice din cele două țări partenere precum si despre modalitatea lansării unei afaceri în domeniul viti-vinicol de către studenți și pasionați ai oenologiei.
✓ Vizita de studiu din Republica Moldova, organizată în luna Aprilie 2022, ce a cuprins obiective turistice precum Cramele Vinuri de Comrat și Purcari, muzee ale vinului și galerii de artă din regiunea Găgăuzia precum și centrul de evenimente Găgăuz Sofrasi- tur despre cultură și tradițiile găgăuzilor.
✓ La începutul lunii mai 2022, a avut loc vizita de studiu din Romania, la Miclăușeni, în județul Iași unde participanții au parcurs un traseu plin de istorie și emoție la Crama Cotnari, Castelul Sturdza, Palatul A.I.Cuza, Casa Macrina și Muzeul de istorie și arheologie de la Cucuteni.
✓ În perioada 19-20 Mai 2022 a avut loc în Comrat, Republica Moldova- Seminarul Best practices exchange, organizat pentru tineri studenți de către partenerul Asociația Obștească Stabilitatea. Dezbaterile au fost legate de modalitatea de a incepe sau dezvolta o afacere în domeniul vini-viticol sau alte domenii adiacente turismului viti-vinicol.
✓ La începutul lunii Iunie a avut loc ultimul eveniment din cadrul proiectului, International Business Forum, organizat pentru sprijinirea cooperării transnaționale, a schimbului de bune practici între cele 2 țări precum și pentru îmbunătățirea relațiilor de colaborare între cramele din Romania și cele din Republica Moldova.
De asemenea, prin proiect a fost creată o pagină web dedicată promovării turismului viti- vinicol- www.wineromd.eu – unde pot fi identificate rutele turistice propuse pentru ambele țări, studiile de cercetare realizate de experți cu experiență în domeniul oenologiei, precum și membrii primului cluster al vinului din regiune, care a fost format pentru promovarea dezvoltării turismului viti-vinicol transfrontalier.