Fii demn! Ne „îndeamnă” consilierul parental Cristina Manole

 

Prima lecţie de demnitate pe care o dai copilului tău este să ai cuvânt în faţa lui. E o lecţie obligatorie pentru că nimic nu erodează mai repede autoritatea unui părinte decât promisiunile neîndeplinite şi ameninţările deşarte, pe care i le face copilului pe negândite, uneori doar să scape de gura lui ca să-l „cumpere” pe moment. Treptat, toate vorbele în vânt îl fac pe copil să îşi piardă încrederea în tine şi, cu timpul, îţi va fi tot mai greu să te faci ascultat, crezut şi respectat de el.
RECOMANDARE : Insist ca părinţii să renunţe să mai spună tot ce le vine în minte când sunt enervaţi, exasperaţi, obosiţi. Copiii nu uită nici promisiunile, nici ameninţările şi îşi aduc aminte exact când te aştepti cel mai puţin.
Un adult care face mereu promisiuni unui copil şi nu şi le ţine – îl hrăneşte cu iluzii şi, implicit, îl va dezamăgi. De iubit, nu se pune problema – rămâi în continuare părintele lui, dar, de respectat, te va respecta mai puţin şi va crede mai puţin în tine. Crescând, va deprinde să fie ca tine – un om fără cuvânt.
Cele mai grave însă sunt ameninţările deşarte care îţi surpă autoritatea – şi duc la incapacitatea de a putea să îţi disciplinezi copilul. „Dănuţ, vino acasă că dacă nu, rămâi pe afară. „Pe Dănuţ îl umflă râsul : „Auzi la ea, cum să nu mă mai lase în casă?”. Vă sună cunoscut?
ATENIE – Cele mai grave ameninţări sunt “nu te mai iubesc “, “mă duc la alt copil “, “te alung din casa mea”. E clar că nu ai de gând să pui nimic în practică, din start sunt vorbe în vânt. Deşi copilul le tratează sfidător pe moment, în sufletul lui se cuibăreşte îndoiala care îi alimentează spaima de a nu fi părăsit, abandonat. Aceste spaime vor ieşi la suprafaţă ori de câte ori va trebui să te desparţi de copil (fie numai să mergi la culcare sau la serviciu). De fiecare dată el se gândeşte “dacă are de gând acum chiar să plece, să mă părăsească?”. Şi când îl laşi la grădiniţă sau la bunici sau în grija altcuiva, el poate să creadă că vrei să îl abandonezi acolo, că nu te mai întorci după el. Se pune pe plâns şi face o scenă de nu înţelegi ce are. ARE O MARE SPAIMĂ! De unde ? Cred că acum am înţeles de unde…. de la niste cuvinte pe care nici nu ştim de ce le rostim. 
– CÂNTĂREŞTE-ŢI BINE VORBELE!

Cristina Manole poate fi găsită şi citită AICI si pe parenting365.eu.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*