Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România au lansat un program de finanțare pentru inițiative comunitare de mediu și educație în valoare totală de 300.000 de euro. Programul, numit „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, activ deja în 5 orașe din țară, se adresează de astăzi și Brăilei. Organizații neguvernamentale, instituții de învățământ și grupuri de inițiativă, atât din Galați, cât și din Brăila, vor putea accesa micro-granturi nerambursabile pentru proiecte ”la firul ierbii” cu implementare în orașul brăilean. Buna desfășurare a programului pe plan local este facilitată de Fundația Comunitară Galați.
Prima etapă: identificarea nevoilor din comunitate
Fundația Comunitară Galați va acorda finanțări de 50.000 euro și mentorat celor mai bune soluții la provocările din mediu și educație. Până la finalul lunii august are loc prima etapă, bazată pe dialogul și participarea comunității și a administrației locale din Brăila, în vederea identificării provocărilor din comunitate, urmând ca, în luna septembrie, să fie lansat apelul de proiecte și să înceapă activarea de soluții sustenabile și participative. Proiectele vor fi selectate de un juriu neutru și avizat, în baza unor criterii stabilite de Fundația Comunitară Galați. Implementarea proiectelor selectate în urma jurizării va începe din luna octombrie. La apelul de proiecte se pot înscrie grupuri de inițiativă, ONG-uri și instituții de învățământ, atât din Brăila, cât și din Galați, condiția fiind ca ideile de proiect să se adreseze comunității brăilene și să fie implementate acolo.
Inițiativa programului vine ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunităților în care Lidl activează și este o măsură prin care retailerul își propune să sprijine acțiuni relevante, cu efecte pozitive pe termen lung, în direcțiile strategice de educație și mediu.
Viziunea este ca inițiativele „la firul ierbii” susținute prin program să aibă un dublu impact pozitiv: creșterea calității vieții prin soluții relevante în mediu și educaţie și creșterea capitalului social de încredere în comunități. Grupurile solidare în care încrederea este prezentă în rețele extinse de relații pot să activeze rapid mecanisme de cooperare și sunt mai reziliente în fața provocărilor neașteptate. Prin contrast, conform cercetărilor, în România, „șase din zece români nu au încredere în nimeni în afara cercului de apropiați”, iar media de implicare în activități de voluntariat este semnificativ mai redusă comparativ cu cea din alte state europene (studiu IRES din 2016 si Eurobarometru 75.2).
Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi este oportunitatea prin care punem un umăr metaforic, dar semnificativ, la dezvoltarea orașului-soră, Brăila, într-un proiect care ne permite să aprofundăm în zona de bună vecinătate și să încurajăm inițiativele comunității în arealul de educație și/sau mediu.
Venim alături de ONG-urile și grupurile de inițiativă din Galați și Brăila, cu mini-granturi și mentorat, pentru ca ideile lor să beneficieze de un sprijin real în implementare, a declarat Simona Mușală, coordonatorul de comunicare al Fundației Comunitare Galați.
„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este încă o modalitate prin care am ales să contribuim la dezvoltarea comunităților în care suntem prezenți, de data aceasta într-un proiect care ne va permite să avem o viziune de ansamblu asupra inițiativelor locale curajoase și necesare, facilitând în același timp dialogul între comunități și autoritățile locale. Am început cu 5 orașe în care am găsit parteneri locali de încredere, care știm că pleacă la drum dornici să se implice în schimbări pe termen lung. Și ne dorim ca acesta să fie doar începutul; să găsim an de an parteneri locali din orașe noi, alături de care să construim un viitor mai bun” a spus Cristina Hanganu, Director de comunicare & CSR, Lidl România
Cei interesați să afle mai multe sau să se implice ca aplicanți, voluntari, sau susținători pot accesa www.fondulpentruunviitormaibun.ro sau #comunitatidefond, pe conturile Facebook și Instagram ale programului.
*****************
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
*****************
Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România, care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiților actori locali. Federația susține 16 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 30 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, mai bine 46% din populația României are acces la o fundație comunitară, iar rețeaua familiilor comunitare este în continuă creștere.
***************
Fundația Comunitară Galați este o organizație non-guvernamentală și non-profit. Activează inițiatori din comunitate să își asume responsabilitatea comună pentru a transfoma Galațiul într-un oraș din care nu ai mai pleca. Mobilizează resursele pentru a satisface nevoile comunității și dezvoltă o infrastructură locală a filantropiei – unde lideri informali, ONG-uri și companii – pot să se întâlnească, să lucreze și să producă o schimbare pozitivă, cu efect multiplicator.
După ce a funcționat un an și jumătate ca Grup de Inițiativă, a devenit Fundația Comunitară Galați în octombrie 2015. Ne mândrim să facem parte dintr-o țesătură a binelui, respectiv rețeaua de fundații comunitare din România, aflată în continuă creștere. Organizații-soră cu multă experiență ne îndrumă să devenim lideri în sectorul non-guvernamental local. Ne propunem să fim un motor al schimbării în Galați, dar și dincolo de el.