Factura pentru tunel ajunge în instanță. Primăria Galați, dată în judecată pentru plata a 2,3 milioane lei pentru etapa 1

În cazul proiectului tunelului pe sub Dunăre s-a ajuns la proces, Primăria Galați fiind dată în judecată de firma Luis Berger din Statele Unite pentru că nu au fost plătite lucrările în valoare de 2.339.000 de lei efectuate în prima etapă a studiului de fezabilitate, adică trei foraje pe malul gălățean al Dunării și alte trei foraje realizate pe malul tulcean.

Litigiul în instanță era previzibil, după ce la sfârșitul lunii februarie 2017 primarul Ionuț Pucheanu anunța că Primăria Galați nu va achita lucrările efectuate în județul Tulcea, pe un teren care nu aparține municipiului Galați, pentru că o astfel de plată ar intra sub sancțiunea Curții de Conturi.

Ionuț Pucheanu: „E vorba de lucrări făcute în cu totul altă unitate teritorial-administrativă”

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că nu a primit documentele referitoare la litigiul în instanță, dar că oricum acest litigiu nu schimbă cu nimic decizia municipalității de a nu fi plătite lucrările efectuate pe teritoriul altei unități administrativ-teritoriale:

„E vorba de lucrări făcute în cu totul altă unitate teritorial-administrativă și mă refer aici la județul Tulcea. Noi nu am văzut actele, pentru că nu au ajuns în mod oficial și la noi”, a declarat Pucheanu.

Primarul a mai precizat că dacă magistrații vor hotărâ că acea sumă trebuie plătită, primăria se va supune deciziei instanței.

Marius Stan: „Unii s-au speriat de acest proiect”

Inițiatorul proiectului tunelului pe sub Dunăre, fostul primar Marius Stan, spune că proiectul era unul perfect viabil din punct de vedere economic, întrucât Consiliul Municipal și Primăria Galați ar fi achitat numai suma de 3,9 milioane euro pentru realizarea studiului de fezabilitate:

„Se pare că unii s-au speriat de acest proiect, văzând că poate fi realizat. Este un proiect care se făcea doar din bani privați. Primăria Galați plătea doar studiul de fezabilitate”, a declarat Marius Stan.

Tunelul pe sub Dunăre, proiect eșuat

Licitația pentru selectarea firmei care urma să realizeze studiul de fezabilitate a fost câștigată de reprezentanța la București a consorțiului Luis Berger din Statele Unite, care s-a angajat să facă studiul și să găsească finanțarea în baza unui contract de 3,9 milioane euro.

În decembrie 2015, primarul de atunci al Galațiului, Marius Stan, dădea Luis Berger Romania ordinul de începere a lucrărilor, fiind identificate 7 posibile locații pentru construirea tunelului.

Pe 23 iunie 2016, a fost încheiată etapa 1 a studiului, în cadrul căreia s-au făcut foraje și studii geologice. Însă după alegerile locale din iunie 2016, primarul Ionuț Pucheanu a anunțat că refuză să plătească suma de 2.339.000 lei pentru etapa 1, motivând că Luis Berger a efectuat foraje și pe malul tulcean al Dunării, iar legea îi interzice să plătească lucrări efectuate în afara Galațiului.

„Primăria nu a plătit absolut nimic până în momentul de faţă, iar Louis Berger nu a mai făcut nicio altă lucrare în acest sens. Tot avem discuţii vizavi de oportunitatea continuării acestui proiect, asta şi pentru că eu nu voi accepta să plătim nicio sumă de bani atâta timp cât lucrările sunt făcute într-o altă unitate administrativ-teritorială decât Galaţi. Nu avem nici un temei legal de a plăti forajele care au fost făcute la Tulcea.

Am avut acum două săptămâni (februarie 2017 – n. Red.) o întâlnire, nu am ajuns, din păcate, la un numitor comun. Nici dumnealor nu pot veni cu un argument legal solid, care să stea în picioare, în afară de a ne spune că avem contract. Nu e de ajuns. În cel mai rău caz, vom ajunge să ne judecăm. Acordul de voinţă între două părţi, Consiliul Municipal şi o entitate privată nu poate exceda cadrul legal naţional”, declara primarul Galațiului la sfârșitul lunii februarie 2017.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*