În data de 15 septembrie 2021, a fost organizat Evenimentul Meet and Code la Clasa I E de la Școala Gimnazială Nr. 28 Galați. Activitatea s-a numit ”Let’s play with The Edison Robot” (La joacă cu Roboțeii Edison). Evenimentul „Let’s play with Edison” a câștigat o finanțare prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/) susținut la nivel european de compania de software SAP. În România, programul este coordonat pentru cel de-al 5-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente online de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week.
Cu sprijinul Organizației non profit Narada, evenimentul a fost finanțat cu 300 de euro pentru achiziționarea de resurse IT care să permită experiențe inedite de învățare legate de tehnologie și programare.
Pentru eveniment s-au achiziționat 5 roboți Edison și două Kituri de Edison Creator cu care copiii au făcut cunoștință în cadrul evenimentului, dar și în activitățile ulterioare.
La activitate au participat: 25 de elevi de clasa I, Anca Andreea Pavel, reprezentant Organizația Narada, mentori: Andreea Elena Țîru, studentă la FACIEE (Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică) pe specializarea Automatică și Informatică Aplicată (AIA), anul 3, Adrian Dumitriu, informatician Școala Gimnazială nr. 28 Galați, Tanasaciuc Valentina-Luminița, profesor învățământul primar la Școala Gimnazială nr. 28 Galați, coordonator eveniment Meet and Code.
Obiectivul principal a constat în inițierea școlarilor de clasa I în construirea limbajelor de programare folosind Edblocks și Edscratch.
Programele realizate de copii cu ajutorul mentorilor au vizat multiple variante de operații pe care roboții Edison să le realizeze: roboțelul care merge în linie dreaptă, apoi se rotește și se întoarce, ca și cum ar conduce; programul în care s-a modificat treptat viteza în linie dreaptă de la mică, medie, mai mare. Au programat o alertă care se repetă până la apăsarea unui buton. Un alt program era legat de schimbarea de lumini alternative, tot la apăsarea unui buton. Toate aceste programe realizate au fost prezentate prin filmulețe care ilustrau mișcările programate.
Și cum roboțeii sunt pe placul tuturor copiilor, evenimentul susținut de AsociațiaTechsoup a permis copiilor de vârstă școlară mică să facă primii pași în programare pregătindu-i astfel pentru meseriile viitorului. De altfel, o fetiță, Teodora,T. întrebată fiind de ce i-a plăcut activitatea ”La joacă cu roboțeii Edison”, a zis că a învățat o mulțime de lucruri utile pentru că ea își dorește să devină șef de șțiințe și invenții. Ioana R. spunea că: ”Edison este un roboțel tare intelegent. Este așa de micuț, dar poate să facă toate mișcările pe care le-am programat împreună cu Andreea și Adrian.”iar un alt băiat, Iustin C. spunea: ”La felul cum se mișcă Edison, cât de mic este, seamănă cu mine. Vreau să fiu un Edison.”
Feedbackul primit imediat de la părinți și copii sau chiar pe parcursul activității a fost că întâlnirea a fost una reușită și pe gustul copiilor. Chiar și mentorii implicați au spus că a fost o activitate în care s-au încărcat pozitiv cu emoțiile sincere transmise de copiii implicați. Le-au urmărit reacțiile de pe parcursul activității și și-au dat seama că au lucrat în timp real tot ceea ce ei au explicat.
Tanasaciuc Valentina-Luminița
Profesor învățământul primar
Școala Gimnazială nr. 28 Galați