Eugen Aburel, un inovator în medicină

unnamed (3)Eugen Bogdan Aburel a fost un medic renumit al vremii sale şi un inovator al unor tehnici chirurgicale ginecologice. S-a născut la Galaţi, pe 23 ianuarie 1899, într-o familie de armeni care aveau ramificaţii la Galaţi, Panciu şi Focşani încă de la începutul secolului al XIX-lea.

A devenit student al Facultăţii de Medicină din Iaşi şi, după ce a parcurs studiile de anatomie ca asistent al profesorului Rainer, de fiziologie la profesorul Hortolomei, Eugen Aburel s-a dedicat obstetricii şi ginecologiei, fiindu-i elev profesorului Zaharescu Karaman.

A urmat o specializare de câţiva ani la Paris, unde i-au fost profesori Lapique, Le Lorier şi Brindeau, la finalul căreia, în 1933, profesorul Aburel a fost numit suplinitor, iar în 1936, profesor titular la Clinica de Obstetrică-Ginecologie din Iaşi. După transferul profesorului Karaman la Bucureşti, Eugen Aburel a fost pus la conducerea disciplinei. În timp ce a fost şef al disciplinei şi al Şcolii de Obstetrică din Iaşi, aproximativ 15 ani, a avut o activitate profesională impresionantă, transformând, de exemplu, vechea maternitate Ghica-Vodă într-o clinică de obstetrică şi ginecologie model. A contribuit, de asemenea, şi la dezvoltarea şcolii de chirurgie ginecologică atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti, şcoală la care s-a format şi V. Dobrovici.

Cercetări, titluri, distincţii şi preocupări ştiinţifice

În anul 1947, a fost transferat la Institutul de Medicină din Bucureşti şi a condus timp de peste 20 de ani diferite clinici de obstetrică-ginecologie în cadrul spitalelor Colţea, Steaua, Filantropia şi Polizu. Dedicat preocupărilor sale în domeniul activităţii ştiinţifice, a elaborat, atât la Iaşi, cât şi la Bucureşti, lucrări de valoare pentru care i s-au acordat numeroase distincţii, titluri şi premii. A efectuat cercetări în departamentul de Fiziologie al Universităţii Sorbona şi a reprezentat o personalitate marcantă a obstetricii şi ginecologiei româneşti, fiind membru de onoare în numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale, iar din 1968 a fost ales membru corespondent al Academiei Franceze de Medicină. Pentru meritele sale ştiinţifice, profesorul Eugen Bogdan Aburel a primit ordinul „Les Palmes Academiques”, oferit de guvernul francez în anul 1973.

Dintre contribuţiile sale notabile, se remarcă studiile privind inervaţia uterului, mecanismul durerii în travaliu, analgezia peridurală şi multe alte lucrări de profil. A fost autorul unei monografii dedicate tuberculozei genitale, publicate la Editura Masson din Paris.

La începutul anilor ’50, prof. dr. Aburel a pus la punct o metodă de tratament conservator cu păstrarea uterului şi a ovarelor în cazul femeilor cu cancer de col uterin, această tehnică fiind preluată şi perfecţionată de către prof. dr. Daniel Dargent din Lyon, contribuind la restabilirea imediată postoperatorie. Această tehnică salvează femeile şi astăzi, fiind evident un beneficiu suprem, că în urma tratamentului, deşi invaziv, o femeie rămâne femeie, şi că există viaţă şi după cancerul de col uterin.

Profesorul doctor Eugen Bogdan Aburel a decedat în anul 1976, nu înainte de a-şi ocupa locul de reprezentant de marcă al şcolii româneşti de obstetrică-ginecologie.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*