Eminescu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală și la statuia din parcul central

Eminescu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală și la statuia din parcul centralAniversarea a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu a fost sărbătorită la Galați la prima statuie care a fost ridicată în memoria poetului național, din parcul central al orașului, dar și la Catedrala Arhiepiscopală.

Ziua Culturii Naţionale şi omagierea poetului naţional Mihai Eminescu au fost sărbătorite şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în prezenţa a numeroşi credincioşi, dar şi a elevilor seminarişti.

Corul Catedralei Arhiepiscopale a oferit răspunsurile liturgice, în simfonie cu Corul „Camerata Juventus”, alcătuit din elevi seminarişti şi tineri de la prestigioase colegii gălăţene.

La momentul chinonicului, Corul „Camerata Juventus” a prezentat credincioșilor un concert de creaţii muzicale ale compozitorilor clasici, alcătuite pe cele mai frumoase versuri ale creaţiei eminesciene, de inspiraţie religioasă.

Eminescu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală și la statuia din parcul centralÎn continuare, în prezenţa tuturor credincioşilor, a fost oficiată cuvenita slujbă de pomenire pentru poetul naţional, Mihai Eminescu.

„Dumnezeu ne-a ajutat să arătăm prelungirea recunoştinţei din tema Evangheliei de astăzi în darul mare şi sfânt al culturii noastre naţionale, care este mereu încălzită, luminată şi transmisă din generaţie în generaţie de „Luceafărul” spiritualităţii noastre româneşti, Mihai Eminescu.

Cum au arătat câţiva copii astăzi în Catedrală, este bine să nu uităm să ne întrebăm dacă Eminescu doarme bine în patul inimilor noastre, dar să uităm că el este trecutul, ci că este permanent prezentul copiilor, tinerilor şi întregului neam românesc, pentru totdeauna! Acesta este Mihai Eminescu!”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

La final, ierarhul a invitat tinerii liceeni la reşedinţa arhiepiscopală pentru un scurt dialog de suflet despre „Luceafărul poeziei româneşti” şi pentru bucuria unei agape creştine.

Eminescu, omagiat la Catedrala Arhiepiscopală și la statuia din parcul centralPeste 150 de gălăţeni la statuia lui Mihai Eminescu

La statuia lui Mihai Eminescu din parcul care-i poartă numele, poetul național a fost sărbătorit de peste 150 de gălățeni, majoritatea oameni simpli, care au venit să depună o floare lângă soclul statuii poetului.

Au participat membri ai filialei Galați-Brăila a Uniunii Scriitorilor, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, medicul Gheorghe Bugeac, directoarea Centrului Cultural Dunărea de Jos, Florina Zaharia, directorul Poliției Locale, Petrică Hahui și reprezentanţi ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ.

Cei prezenţi au depus buchete şi jerbe de flori la statuia lui Eminescu, iar actori ai Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, elevi şi studenţi, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu, au evocat personalitatea marelui poet, au recitat poezii şi au interpretat scenete care ilustrează chipul şi opera celui care a însufleţit cultura românească.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*