Echipa feminină de baschet Phoenix Galaţi a fost retrasă din Liga Naţională din cauza problemelor financiare

Conducătorul Clubului de Baschet Phoenix Galaţi, Florin Nini a notificat Federaţiei Române de Baschet retragerea din Liga Naţională a echipei de baschet feminin a clubului. Este o decizie grea a conducerii Clubului Phoenix, pentru că această retragere este aunţată în condiţiile în care competiţia este în desfăşurare.

Măsura de desfiinţare a secţiei feminine a clubului, formată din echipele participante în Liga Națională și Liga I, a fost luată din cauza problemelor financiare cu care se confruntă clubul. Florin Nini a precizat că nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă municipalitatea ar fi alocat grupării sportive o susţinere financiară la nivelul celei din 2016.

Bugetul asigurat de primărie în 2016 a fost de aproximativ 2.800.000 lei, iar în acest s-a promis suma de 1.800.000 lei din care s-au primit doar aproximativ 600.000 lei.

„Cu regret anunț desființarea secției feminine de senioare. Nu este un lucru plăcut, este un lucru care ne doare și o recunoaștem sus și tare, chiar dacă sunt și oameni bucuroși, care-și freacă mâinile că s-a întâmplat acest lucru. Noi îi asigurăm că vom merge mai departe pe proiectul nostru, chiar și cu această sincopă care vine în urma finanțări inconstante, în valuri, mult mai mică decât în sezonul anterior. Dacă am fi avut același buget de anul trecut cu siguranță că nu se ajungea aici. Prin desființarea echipelor de senioare, am redus cheltuielile pentru a putea să susținem celelalte echipe de seniori și juniori”, a spus Florin Nini.

Decizia a fost luată în condiţiile în care Clubul Phoenix se confruntă cu mari probleme financiare: “Din luna august şi până acum noi nu am primit suma solicitată. Concret, avem 100.000 de plătit la Finanţe, avem 130.000 de plătit la Federaţie, avem de plătit cazarea, masa. Ieri trebuia să ne urcăm în maşină, să ne ducem să jucăm. Cheltuielile acelea cu ce se susţin? Cu o să vă dăm?”.

Nini a precizat că în urma desființării celor două echipe de senioare au fost trimise acasă 13 sportive, la care se adaugă și staff-ul tehnic format din două persoane.

Echipa feminină de baschet a revenit în prima ligă în 2013, după o pauză de 13 ani, iar în 2015 a promovat și formația masculină. Echipa feminină a avut rezultate bune în Liga Naţională: “Fetele, de la intrare au fost pe locul 9, pe 7, apoi au urcat pe locul 5, după care s-au plasat tot pe locul 5… Şi unde-i rezultatul?”, s-a întrebat managerul Phoenix.

Clubul de Baschet Phoenix a fost înfiinţat în anul 2000 şi şi-a asigurat finanţarea din resurse proprii şi sponsorizări. Prima susţinere financiară a municipalităţii a venit în 2008, când Clubul Phoenix a primit de la Primăria Galaţi o finanţare de 13.000 lei după ce în perioada 2000-2008 a adus la Galaţi 7 titluri la competiţiile naţionale.

Nu este pentru prima oară când clubul se confruntă cu probleme financiare. La un moment dat Florin Nini a contractat un credit de 82.000 lei pentru a împrumuta clubul pentru plata datoriilor la Finanţe Publice.

Dacă banii întârzie, ar putea apărea probleme şi la echipa masculină din Liga Naţională

Managerul a mai spus că deși toți angajații clubului nu sunt plătiți de o lună, însă gruparea nu va pune lacătul pe ușă, cele șase echipe de juniori și cele două de seniori urmând să-și continue activitatea, în speranța că banii promiși de municipalitate vor ajunge în cele din urmă la club. Totuşi, atmosfera din club nu este prea veselă.

“Vă daţi seama că aceste lucruri afectează. Şi băieţii îşi pun întrebări. Credeţi că dacă nu îmi spun, eu nu gândesc din experienţa mea că se pot întreba dacă, mâine, poimâne, ne spune nouă”, a adăugat Nini.

La Comisie, mai multă ostilitate decât imparţialitate

Managerul Clubului Phoenix spune că nu a găsit înţelegere la Comisia pentru activitati stiintifice, învăţământ, cultură, tineret, sport a Consiliului Municipal şi în special la fostul preşedinte al comisiei, consilierul ALDE Gheorghe Bugeac, care în prezent este simplu membru al comisiei şi unul dintre decidenţii importanţi.

“Înainte de rectificare, m-am dus să explic că ne este greu, bugetul fiind tăiat la 45% şi că aveam nevoie de acea rectificare ca să supravieţuim, deoarece atunci când ţi se dau banii şi târziu şi cu ţârâita nu poţi să ai şi constanţă în rezultate. Şi când m-am dus acolo, domnul Bugeac mi-a făcut o pledoarie pentru şah şi rugby. Cu tot respectul, sunt două sporturi nobile. Eu m-am dus acolo pentru mine. Până acum iubea rugby-ul, acum iubeşte şahul. Eu ştiu că acea comisie trebuie să fie imparţială, nu să îmi scoată ochii mie, că de ce să îmi dea mie şi să nu dea la şah”, a declarat mangerul Phoenix.

Recent a existat şi un mic scandal în Consiliul Municipal. Aleşii locali au aprobat alocarea a 500.000 lei Clubului Phoenix, dar în urma schimbului de replici prelungite iscat de consilierul Gheorghe Bugeac, primarul Ionuţ Pucheanu a retras hotărârea de pe ordinea de zi. Retragerea hotărârii este ilegală, pentru că fusese aprobată prin vot.

Printre altele, consilierul ALDE a criticat  faptul că sunt daţi bani unui club care are şi jucători străini în echipă şi că sunt plătiţi străinii. Echipa feminină de Liga Naţională a Phoenix, acum desfiinţată, avea 6 jucătoare din Galaţi în lotul de 13 jucătoare. În condiţiile în care nu există cluburi din sportul profesionist, indiferent dacă vorbim de fotbal, baschet sau volei, care să nu aibă jucători străini, acel argument este cel puţin deplasat, dacă nu chiar ridicol.

La clubul Phoenix activează 500 de baschetbalişti gălăţeni

Clubul de baschet Phoenix Galați este singurul din România cu echipe la absolut toate nivelurile, este o pepinieră în genul Academiei Hagi, având aproximativ 500 de jucători, de la echipele din Liga Naţională la juniori şi copii.

“Aveam patru echipe, masculin şi feminin în Liga Naţională şi masculin şi feminin în Liga 1. Acum mai avem doar echipe, la masculin în Liga Naţională şi Liga 1. Mai avem două echipe la U13 masculin, o echipă U14 masculin, o echipă U16 masculin şi una la U18 masculin. Sunt completate de o echipă de fete, la U13 feminin şi de 4 echipe de U12 şi U10, respectiv mini-baschet şi baby-baschet. În total sunt 14 echipe, plus grupele de copii şi juniori, de pepinieră, de formare şi aşa mai departe.Sunt peste 500 de sportivi”, a mai precizat managerul Clubului Phoenix.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*