După CJ, Tribunalul Galați a dizolvat și Consiliul Municipal

După CJ, Tribunalul Galați a dizolvat și Consiliul MunicipalInstanța Tribunalului Galați s-a pronunțat astăzi în dosarul 2685/121/2016, în care a fost judecată contestația depusă de fostul primar Marius Stan cu privire la faptul că în ședința de constituire a Consiliului Municipal (CLM) de pe data de 27 iunie i-a fost invalidat mandatul de consilier municipal la votul în plen.

Magistrații i-au dat dreptate lui Marius Stan, obligând CLM ca în termen de 15 zile să îi valideze acestuia mandatul de consilier municipal.

Instanța Tribunalului a anulat cele mai importante hotărâri aprobate în ședința de constituire, respectiv Hotărârea nr 3/2016, de constituire a Consiliului Municipal și Hotărârea nr 5/2016, prin care a fost aprobată alegerea celor doi viceprimari, Sorin Enache și Picu Apostol Roman:

„Instanța dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local Galați nr. 2 din 27.06.2016, respectiv a art.2 referitor la invalidarea mandatului de consilier local al reclamantului. Obligă pe pârât (Consiliul Municipal- n. red.) la adoptarea unei hotărâri de validare a mandatului de consilier local al reclamantului în 15 zile de la comunicarea prezentei sentinţe.

Dispune anularea HCL Galaţi nr. 3/27.06.2016 de declarare a Consiliului Local al mun. Galaţi ca legal constituit şi a HCL 5/27.06.2016 de alegere a viceprimarilor”, se spune în sentința Tribunalului Galați.

Consiliul are un termen de 15 zile în care poate face recurs în privința anulării hotărârilor de constituire a CLM și de alegere a viceprimarilor.

Reamintim că la ședința de constituire a CLM de pe 27 iunie, 11 din cei 25 de consilieri prezenți au votat „pentru” validarea mandatului lui Stan, iar 14 de la PSD, ALDE, PMP și UNPR s-au abținut.

Primarul Ionuț Pucheanu: „Consiliul Municipal a fost constituit legal”

Zilele trecute, primarul Ionuț Pucheanu declara în cadrul unei conferințe de presă că și în cazul în care Tribunalul Galați va dispune anularea hotărârii de constituire a CLM, toate hotărârile adoptate în ultimele două luni de consilierii municipali nu ar fi anulate ca urmare a deciziei instanței:

„Consiliul Municipal, la data la care a fost constituit, a fost constituit legal. Legea 215 spune că consiliul se constituie cu o majoritate de două treimi din prezență, lucru care a fost îndeplinit. Prin urmare, la momentul respectiv consiliul local era mai mult decât legal și prin urmare putea să își exercite toate atribuțiile”, a declarat primarul.

CJ Galați a rămas dizolvat din lipsa cvorumului

Remintim că o situație similară s-a petrecut și la constituirea Consiliului Județean. Din totalul celor 34 de consilieri, 10 consilieri PNL și un independent au votat „pentru” validarea mandatului de consilier județean al lui Stan, iar alți 23 de la PSD, ALDE, PMP și UNPR s-au abținut. Marius Stan a contestat invalidarea și în dosarul 2686/121/2016, magistrații Tribunalului Galați i-au dat dreptate și au decis nu numai că acestuia trebuie să îi fie validat mandatul de consilier județean în termen de 15 zile, dar prin sentința nr 640/10.08.2016 au anulat întreaga ședință de constituire a Consiliului Județean, alegerea președintelui și vicepreședinților, constituiri de comisii, etc.

Președintele CJ, Costel Fotea, a convocat săptămâna trecută o ședință la care CJ să valideze mandatul lui Marius Stan și să voteze o nouă hotărâre de constituire a CJ, dar încercarea a eșuat din lipsa cvorumului după ce consilierii PNL și PMP au părăsit sala.

La acel moment, CJ era format din 33 de consilieri județeni, din cei 35 de drept, lipsind un consilier ce trebuia nominalizat de ALDE în locul lui Cristian Dima, care a renunțat la mandat și Marius Stan (PMP), al cărui mandat încă nu era validat.

După ieșirea consilierilor PNL și PMP, în sală au mai rămas 16 consilieri, așadar era întrunită majoritatea simplă, de 50% plus 1. În această formulă, a fost validat mandatul de consilier județean al lui Marius Stan, chiar și în lipsa acestuia, iar numărul membrilor CJ a crescut de la 33 la 34. Dar în noua formulă cei 16 consilieri prezenți nu mai asigurau cvorumul de 50% plus 1. Președintele CJ Costel Fotea a conchis că în lipsa cvormului, nu mai pot fi aprobate celelalte hotărâri, adică nici aceea de constituire a consiliului. Astfel, CJ Galați rămâne în continuare dizolvat, pe termen nedeterminat.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*