După 10 ani, încep lucrările în cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor”

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi a reuşit să urneasă din loc un proiect demarat în urmă cu 10 ani şi care în mandatele foştilor preşedinţi ai CJ Galaţi a fost de mai multe ori abandonat, reluat şi din nou abandonat. Este vorba de Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor”, implementat în cadrul Axei Prioritare 2 a Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu.

Prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor se introduce colectarea selectivă a deşeurilor în toate localităţile judeţului.

Un proiect la care se lucrează de 10 ani

Demarat prin 2007, proiectul a stagnat până în primăvara lui 2012, când, prin hotărârea nr. 787/29.03.2012, CJ Galaţi a abrobat documentatiile necesare obţinerii autorizaţiilor şi avizelor pentru emiterea certificatului de urbanism.

După încă un an în care proiectul a fost abandonat, în 2013, CJ a încheiat cu asocierea formată din două firme din Bucureşti, SC Fichtner Environment SRL şi SC Resourcing Environmental Consulting SRL, contractul nr 736/11.01.2013, în valoare de 1.109.862 lei fără TVA, pentru serviciile de consultanţă şi concepţie tehnică pentru întocmirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei.

Potrivit celor convenite prin contract, experţii celor două firme urmau să îi consilieze pe funcţionarii CJ la întocmirea cererii de finanţare. A urmat o nouă perioadă în care nu s-a făcut mare lucru şi în 2016 demersurile au fost reluate de preşedintele CJ Costel Fotea, care, acum, după 10 ani, a obținut avizele necesare demarării proiectului.

Au fost obţinute avizele pentru depozitul de la Valea Mărului

Preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a declarat că după 10 ani s-a reuşit finalizarea unei componente a proiectului care vizează realizarea unui depozit de deşeuri menajere şi a unei linii de sortare în zona comunei Valea Mărului pentru deservirea întregului judeţ.

„Este un proiect început în 2007. Are 10 ani de când se lucrează la el. Eu l-am preluat în august 2016 şi am reuşit într-un an de zile să fim în faza în care suntem acum. S-a finalizat proiectul pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului şi, bineînţeles, pentru staţia de sortare de la Valea Mărului. Am primit avizul favorabil de la Jaspers, comisia care avizează şi finanţează proiectele pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM).

Am obţinut avizul de la autoritatea de management din subordinea Ministerului Mediului şi în şedinţa de marţi a CJ vom aproba indicatorii tehnici astfel încât în perioada noiembrie 2017- februarie 2018 să putem să facem procedura de achiziţie pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului”, a declarat preşedintele CJ Galaţi.

Un depozit de 1.000.000 mc, pentru următorii 20 de ani

Primele lucrări scoase la licitaţie vor fi cele de realizare a depozitului de deşeuri menajere şi linia de sortare, lucrări în valoare de peste 13 milioane de euro. Depozitul de la Valea Mărului va avea o capacitate de stocare de 1.000.000 de metri cubi de deşeuri şi va putea fi folosit pentru perioadă de peste 20 de ani.

„Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Vor fi drumuri interioare, platforme betonate, spaţiu de recepţie deşeuri, clădire administrativă, garaj şi service auto, hală de sortare cu linie tehnologică pentru sortarea manuală organizată pe 12 posturi dispuse de o parte şi de alta a benzii rulante. Vor mai fi o staţie de spălare, sistem de colectare şi ardere biogaz, sistem de colectare şi epurare levigat. Este un proiect foarte complex”, a mai spus Fotea.

Depozitul ar putea deveni funcţional în 2019

Preşedintele CJ Galaţi speră ca din anul 2019 acest depozit să devină funcţional. “Sper ca în 2018, cu puţin noroc, să nu fie probleme şi impedimente la procedura de achiziţie, să începem lucrările din aprilie 2018, ca în 2019, aşa cum am promis, să fie funcţional depozitul de deşeuri de la Valea Mărului şi linia de sortare.

Pentru depozitul de deşeuri menajere avem şi proiectul, iar pentru linia de sortare va fi scoasă la licitaţie proiectare cu execuţie. Sunt foarte bucuros pentru proiectul acesta pentru că, în sfârşit, am reuşit să îl aducem pe un făgaş normal. Pe 25 octombrie am demarat procedura de achiziţie”, a mai adăugat preşedintele CJ Galaţi.

Celelalte etape, staţiile de la Galaţi, Tecuci şi Târgu Bujor

Depozitul şi linia de sortare a deşeurilor fac parte din Proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”, în valoare de 60 de milioane de euro, din care contribuţia CJ Galaţi este de 2%.

“Sistemul de management integrat al deşeurilor este un proiect de anvergură, de aproximativ 60 de milioane de euro, care include o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi şi o linie de sortare, o staţie de compostare la Tecuci şi o linie de sortare şi o staţie de transfer la Târgu Bujor. În proiect sunt prevăzute şi pubele pentru cetăţeni, mai puţin pentru cei care stau la bloc, maşinile din comune plus containere mari de transfer de la o localitate la alta. Adică, va fi un sistem de management integrat al deşeurilor complet”, a mai spus Costel Fotea.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*