* Interviu cu Dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi
Reporter: Peste doar o lună şi câteva zile, cardul naţional de asigurări de sănătate va deveni obligatoriu. Unde trebuie folosit acesta?
Dr. Elena Vrabie: Aşa este, de la 1 mai, orice serviciu medical acordat unei persoane trebuie validat prin folosirea acestui card de sănătate. Cardul trebuie folosit la cabinele medicale, la spital, la farmacie, la stomatologie, la dispozitivele medicale care nu vin prin poştă, deci care sunt luate de la magazinele de prezentare, pentru îngrijiri la domiciliu, la medicii specialişti în ambulatorii… Deci, toate serviciile care sunt contractate cu Casa de Sănătate sunt validate prin folosirea cardului de sănătate. Cei care nu doresc sau nu au încă un card de sănătate au nevoie de o adeverinţă valabilă trei luni.
Reporter: Acest sistem al cardului de sănătate este şi o modalitate de a reduce zonele gri din sistemul medical naţional…
Dr. Elena Vrabie: Cred că aţi observat că au fost destule evenimente în mass-media cu o serie de probleme apărute în sistemul sanitar. Sunt bani publici şi e normal să existe o evidenţă mai clară a folosirii acestor bani. Prin aceste carduri, nu se vor mai plăti decât serviciile efectuate şi validate, nu vor mai fi trecute acele servicii trecute fictiv pentru a-şi mări cumva veniturile o serie de furnizori. Sistemul reprezintă, în mod special, o folosire la vedere a banilor statului, a Fondului naţional de asigurări de sănătate.
Reporter: Plus acest avantaj al informatizării. Va fi cu totul altceva când datele de pe acest card vor putea fi coroborate cu cele din dosarul electronic de sănătate, de exemplu, şi toată lumea va avea un istoric medical pe care orice medic îl va avea sub ochi atunci când va consulta un pacient.
Dr. Elena Vrabie: Deocamdată, pe acest card nu sunt inscripţionate decât date minime: nume, prenume, CNP-ul, un cod CID şi data naşterii. Dacă se doreşte, cu aprobarea fiecărui asigurat se pot trece şi alte date pe card, inclusiv acordul pentru donarea de organe, dar acesta se face printr-o hârtie notarială. În viitor, cardul va fi şi o cheie de deschidere a dosarului electronic. Deocamdată, acesta nu este operaţional, se lucrează la el şi datele care există la fiecare consultaţie se vor trece automat în acele dosare electronice. Deci, va fi o fişă de prezentare a istoricului şi antecedentelor personale ale pacientului respectiv, foarte importante în situaţii-limită, când pacientul nu poate da relaţii sau nu are un aparţinător. Cu aceste dosare se lucrează în toată lumea, mult mai uşor poţi să intri în problematică, să nu mai pierzi timp să afli, să bâjbâi. Foarte uşor se pot vedea o serie de alergii, de alte boli colaterale, se lucrează mai uşor şi mai ţintit.
Reporter: În ce stadiu se află distribuirea cardurilor de sănătate în judeţul Galaţi?
Dr. Elena Vrabie: Au fost tipărite pentru judeţul nostru 435.775, s-au distribuit prin Poşta Română 387.380, iar restul de 48.395 de carduri au venit la Casa Judeţeană de Sănătate şi se eliberează prin ghişeele Casei. S-au distribuit, în cea mai mare parte, prin medicii de familie. Este un alt moment să le mulţumesc pentru această înţelegere şi empatie cu pacienţii dumnealor, pentru că erau cei din mediul rural care puteau ajunge foarte greu la Galaţi; cardul este gratuit, dar ei ar fi plătit transportul, a fost şi vreme de iarnă… Dar toţi medicii au înţeles. Mai sunt carduri de distribuit în oraşul Galaţi, mai sunt 50 de medici care – poate au fost foarte ocupaţi sau poate, ţinând cont că legea pe noi ne obligă să distribuim cardurile – nu au acceptat o anumită colaborare cu noi.
Reporter: Adică medicii de familie nu sunt obligaţi în niciun fel să distribuie aceste carduri.
Dr. Elena Vrabie: Nu sunt. Dacă doresc, doresc. Dacă nu, se distribuie cardurile prin Casa de Sănătate, la ghişeele noastre. Aceşti medici nu sunt de condamnat, respectă o lege, dar apreciez foarte mult colaborarea cu ceilalţi, care au acceptat să predea dânşii cardurile pacienţilor. Din cele 48.395 de carduri rămase, s-au distribuit până acum 26.703 şi mai avem, din păcate, aproape jumătate de distribuit prin ghişeele noastre.
Reporter: Credeţi că veţi termina operaţiunea până la 1 mai?
Dr. Elena Vrabie: Nu cred, pentru că se prezintă foarte puţini. Spre exemplu, prin ghişeele noastre s-au distribuit până astăzi doar 8.786 de carduri. Par multe, pentru că au fost judeţe cu numai 10.000, cu 13.000 de carduri, dar, ţinând cont câte ne-au fost returnate, mai avem destule.
Reporter: Care este programul după care pot fi ridicate cardurile de sănătate de la ghişeele CJAS?
Dr. Elena Vrabie: De marţi până joi, de la 8,00 la 16,30, lunea, până la 18,30, iar vinerea, până la ora 14,00. Persoanele care vin la ghişee trebuie să prezinte doar buletinul.
Reporter: Ce vor face de la 1 mai cei care nu au card de sănătate?
Dr. Elena Vrabie: Există mai multe categorii de astfel de persoane. Sunt persoanele care nu au fost asigurate şi, deci, nu au carduri – şi acestea se pot asigura. Plata se face la ghişeele ANAF şi apoi se prezintă la noi, completează o cerere-solicitare de tipărire card. Mai sunt cei care sunt asiguraţi dar nu au acceptat să primească aceste carduri; aceştia vor veni din trei în trei luni la Casa Judeţeană de Sănătate şi, prin ghişeele noastre, vor primi adeverinţe valabile trei luni. De la 1 mai, celor asiguraţi li se vor da servicii doar prin card şi aceste adeverinţe. În rest, serviciile sunt cu plată.
Reporter: Care au fost cele mai importante motive pentru care oamenii au refuzat să primească aceste carduri?
Dr. Elena Vrabie: Unii ne-au şi scris, au scris şi la Ministerul Sănătăţii, şi la Parlament, şi la preşedinte, şi la preşedintele Casei… Din motive religioase, acea citire în sens invers care înseamnă altceva, sau că nu acceptă din considerente de conştiinţă, că nu e normal să fie inventariaţi cu un cod. Sunt mai multe probleme, dar nu le consider normale, pentru că în ziua de azi lucrăm cu carduri în majoritatea domeniilor. Şi aceştia vor veni şi vor lua de la noi acea adeverinţă valabilă trei luni. Durerea este că aceştia nu sunt numai din municipiul Galaţi, sunt şi din alte localităţi, unele, mai îndepărtate, şi va fi un efort pentru dumnealor. Dar este opţiunea dumnealor.
Reporter: Pentru cei care au primit cardul, l-au acceptat şi vor să-l folosească, ce paşi trebuie urmaţi?
Dr. Elena Vrabie: Cardurile se activează la medicul de familie, când se prezintă la consultaţie. Toţi medicii de familie din judeţ activează cardurile, pentru că şi-au procurat cititoare.
Reporter: Ştiu că au fost şi unele probleme cu aceste cititoare, unele de preţ, altele de soft…
Dr. Elena Vrabie: Nu toţi medicii sunt la sistemul unic integrat, medicii aveau diferite softuri şi îşi procurau cititoare compatibile cu acele softuri. Iar firmele care distribuiau au fost depăşite cumva de solicitarea foarte mare.
Reporter: La fel ca un card bancar, şi cardul de sănătate poate fi blocat, dacă se testează greşit, de mai multe ori, codul PIN.
Dr. Elena Vrabie: Cardul se poate bloca dacă se tastează greşit de cinci ori PIN-ul. Dar vom transmite tuturor furnizorilor de servicii medicale – este un telefon la Casa Naţională, se telefonează la acel număr şi de deblochează pe loc cardul asiguratului respectiv, gratuit. Contracost nu este decât înlocuirea cardului pierdut sau deteriorat.
Reporter: Cât costă eliberarea unui nou card?
Dr. Elena Vrabie: Este un cost de 2,2 euro pentru tipărire şi 2,47 euro pentru distribuire.
Reporter: Acest card este valabil doar în ţară?
Dr. Elena Vrabie: Da, este cardul naţional de sănătate. Pentru Uniunea Europeană este valabil cardul european de sănătate. Deci, pentru cei care pleacă în străinătate este necesar alt card, este gratuit, nu e nicio problemă, pe site-ul Casei noastre sunt afişate documentele necesare. Nu sunt documente deosebite – o copie după buletin, o cerere şi o adeverinţă de asigurat. Dacă este o urgenţă şi plecare este de pe azi pe maâine, se dă pe loc un certificat înlocuitor. Dacă nu, în patru-cinci zile vine cardul plasticat.
Băgativa cardul în C**