Întâlniri cu cititorii, dar și cu alți invitați speciali, expoziții cu cărți și alte documente de valoare, activități pentru elevi, dar și evenimente pentru specialiștii din biblioteci. Așa va arăta, timp de două săptămâni, programul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, instituție care, în perioada 15 – 30 aprilie, este în sărbătoare, invitându-i pe cititori să celebreze alături de bibliotecari.
Astfel, la Sediul central și la celelalte filiale vor fi organizate o serie de manifestări pentru a marca Ziua Bibliotecarului în România (celebrată pe 23 aprilie), manifestare ce coincide la nivel internațional cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, dar și cu sărbătoarea ortodoxă a Sfântului Gheorghe.
Zilele Bunăvoinței
Ca de fiecare dată, de câțiva ani încoace, de Ziua Bibliotecarului, biblioteca din Galaţi desfășoară, până la sfârșitul lunii, și campania Zilele Bunăvoinței, adresată tuturor cititorilor bibliotecii care nu au restituit cărţile până în acest moment. Toți aceștia vor fi scutiţi de la plata penalizărilor de întârziere şi a corespondenței, dacă aduc toate cărțile împrumutate și le lasă în urna din holul central al bibliotecii, fără nicio altă formalitate.
De asemenea, gălățenii interesați să cunoască ce presupune profesia de bibliotecar pot participa la campania „Bibliotecar pentru o zi”, ediţia a VII-a. Ei vor afla care sunt serviciile bibliotecii și vor asista la operaţiuni proprii meseriei de bibliotecar în diferite secții.
Expoziții tematice
Cum biblioteca și profesia de bibliotecar nu pot fi despărțite de carte, în această perioadă, bibliocarii au pregătit mai multe expoziții care „vorbesc” despre munca lor de zi cu zi. La sediul central, gălățenii pot vedea expozițiile „Opera tipografică a lui Antim Ivireanul”, un omagiu adus marelui erudit canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992 și prăznuit la 27 aprilie, „Dicționare ale limbii române”, expoziţie de documente provenite din colecția personală a d-lui Radu Moțoc, „23 aprilie – Ziua Bibliotecarului din România – Figuri de bibliotecari români”, expoziţie de documente din colecţiile Bibliotecii, „Nedelcu Oprea, bibliotecar – 85 de ani de la naștere (22 aprilie 1930 – 24 august 2009)”, expoziţie de documente din colecţiile Bibliotecii.
La Filiala 1 „Costache Negri”, este deschisă expoziția „Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de autor”, la Filiala 2 „Paul Păltănea” – „Ziua Bibliotecarului”, iar la Filiala nr. 4 Grigoe Vieru – „Profesia de bibliotecar oglindită în revistele de specialitate * 2008-2015”.
Excursie pentru copii în munții Măcin, organizată de MecanTurist
Manifestările de la Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați continuă timp de două săptămâni, programul complet al acestora fiind următorul:
20 aprilie 2015, Ora 10.00
În lumea fantastică a basmelor – audierea unor basme, dramatizări. Activitatea face parte din Proiectul educaţional Cartea – prietena noastră. Participă: elevi de la Şcoala Gimnazială nr.12 „Miron Costin”, însoţiţi de învăţătoare Stan Cornelia şi bibliotecar Sosai Luminiţa.
Loc de desfășurare: Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”
21 aprilie 2015, Ora 10:00
Prezentarea Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” unui grup de elevi și profesori olandezi – activitate în cadrul Schimbului cultural România-Olanda, proiect desfășurat de Colegiul Național „Al. I. Cuza” Galați
Loc de desfăşurare: Sediul Central
21 aprilie 2015, Ora 11:00
Modul de viață în Antichitate – activitate în cadrul Proiectului educațional Viața cotidiană la Dunărea de Jos în epoca antică. Parteneri în proiect: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, Direcția Județeană de Tineret și Sport, Direcția Județeană de Cultură, ONG „Mecanturist” Galați, Școala Gimnazială nr. 16 Galați, Școala Gimnazială „Sf. Împărați” Galați, Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” Galați, Școala Gimnazială nr. Independența
Loc de desfăşurare: Sediul Central, Sala „Mihai Eminescu”
21 aprilie 2015, Ora 12.00
Călătorie prin opera lui Andersen – audiţie, dramatizare. Activitatea face parte din Proiectul educaţional Farmecul lecturii. Participă: elevii claselor a II-a B, a III-a C şi a III-a D de la Şcoala Gimnazială nr. 38, coordonatori prof. Jora Nicoleta, Raluca Muşat, Loredana Chiscoci şi bibliotecar Năstăse
Emilia-Elena.
Loc de desfășurare: Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”
21 aprilie 2015, Ora 14:00
Spune-mi ce citești ca să-ți spun cine ești – Lectură publică, poezie, romane celebre… Invitat special: scriitoarea Vera Crăciun. Participă: elevi ai Liceului „Dunărea”, îndrumător prof. Gherghe Lica
Loc de desfăşurare: Sediul Central, Sala „Mihai Eminescu”
22 aprilie 2015, Ora 10:00
Asociația Bibliotecarilor din România, Filiala Galați – Realizări și perspective
Program:
- Lucrări:
Iorga Andreea, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”: Voucher de bibliotecă;
Bălan Dorina, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”: Bilanțul activității filialei în
perioada 2011-2014;
- Convocarea Adunării Generale a Filialei Galați a ABR
Alegerea Consiliului de conducere a Filialei Galați a ABR.
22 aprilie 2015, Ora 12.00
Comoara printre cărţi – ora de poveste. Activitatea face parte din Proiectul educaţional Farmecul lecturii. Participă: elevii clasei I C de la Şcoala Gimnazială nr. 38, însoţiţi de profesor Anişoara-Mihaela Ciocan şi bibliotecar Năstăse Emilia-Elena.
Loc de desfășurare: Filiala nr. 2 „Paul Păltănea”
23 aprilie 2015 – Ziua Bibliotecarului – Zi liberă.
24 aprilie 2015
Consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice – judeţul Galaţi. Tema: Bibliotecile publice ca resurse comunitare
Program:
9,00 – 9,30
Primirea participanţilor
9,30 – 10,00
Realizări şi perspective la Biblioteca „V.A.Urechia” şi în Bibliotecile publice din judeţul Galaţi. Prof. dr. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii „V.A.Urechia”; invitaţi speciali de la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galați
10,00 – 11,00
– Lectura publică în judeţul Galaţi. Aspecte ale îndeplinirii indicatorilor de performanţă. Prof. Dafinoiu Spiridon, şef serviciu Resurse Umane.
– BVAU în cadrul sistemului național de biblioteci – instrumente metodologice utilizate în coordonarea sistemului de biblioteci publice din județul Galați Eftimie Geta, director adj.
– Statistica de bibliotecă. Reguli de completare. Căluian Catrina, BS.
– Strategia de dezvoltare a colecţiilor Bibliotecii „V.A.Urechia” pentru perioada 2015 – 2019. Dediu Titina Maricica, şef birou Completare. Achiziţii. Evidenţa colecţiilor.
– Revistele BVAU, parte a apariţiilor editoriale ale Editurii Axis Libri. Bălan Dorina, preşedintele Consiliului editorial al Editurii Axis Libri
– Managementul activităţilor de voluntariat în Biblioteca „V.A.Urechia”. Prof. Buruiană Letiţia, BS
11,30 – 12,00
Pauză de cafea
12,00 – 14,00
– Voucher de bibliotecă. Iorga Andreea, responsabil Compartiment Împrumut la domiciliu pentru adulţi
– Biblioteca vine la tine. Strungă Veronica, BS
– Metode de educare nonformală cu implicarea voluntarilor BVAU. Diaconu Celozena, responsabil Filiala nr.4 „Grigore Vieru”
– Instruirea şi formarea voluntarilor în cadrul Proiectului „Raftul cu
iniţiativă”. Haidu Simona, BS
14,00 – 15,00
Discuţii
15,00 – 15,30
Şedinţa ANBPR, Filiala Galaţi (Raport de activitate şi Raport financiar pe anul 2014. Program de activitate pe anul 2015) Prof.dr. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii „V.A. Urechia”, ing. Eftimie Geta, director adj. Toporaş Camelia, şef serviciu Gudană Mihaela, BS, Biblioteca Comunală Ghidigeni, Marus Georgeata, BM, Biblioteca Comunală Griviţa