Disciplina „Şah” la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi

Un grup de gălăţeni iubitori ai şahului au pus bazele unei discipline aparte la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.  Facultatea de Educaţie Fizică și Sport din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați are disciplina „Şah” în planul de învățământ !

Inventat acum aproape 1500 de ani, șahul este un joc miraculos, fiind considerat deopotrivă sport, știință și chiar artă ! Lupta pe eșichierul cu 64 de pătrate este în esență o competiție sportivă, victoria în partidă fiind elementul care îi conferă atributul de sport.  Însă, la măiestrie se ajunge doar printr-o abordare științifică.  Dacă o partidă de șah, prin frumusețea ei, este dată ca exemplu nenumăratelor generații care se succed în timp, atunci șahul devine artă.  Iată de ce astăzi milioane de oameni joacă șah, fie doar de plăcere,  fie participă la concursuri.

La noi în țară, numeroși iubitori ai șahului se străduiesc, de ani buni, să promoveze mișcarea șahistă la nivel local și național. Remarcabil este faptul că, începând cu anul școlar 2013-2014, s-a introdus șahul în școala primară,  ca disciplină opțională. Din nefericire, nu toate școlile indeplinesc condițiile minime pentru ca această activitate să se desfășoare cu succes. Lipsesc, în primul rând, cadrele didactice calificate, instructorii și antrenorii de șah.

Iată de ce inițiativa unui grup de iubitori ai acestui sport, de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați și de la CS ” Șah Club Galați ”  (președinte ing. Adrian Smărăndoiu) se bucură de un ecou remarcabil.

Sahul se studiază din acest an Facultatea de Educație Fizică și Sport din Galați! Este meritul conducerii facultății, reprezentată de prof.univ.dr. Constantin Ploeșteanu (decan), prof.univ.dr. Petronel Moisescu (director Departament Jocuri Sportive) și prof.univ.dr. Claudiu Mereuță (manager curs conversie profesională). Așa se face că, în anul universitar 2017-2018, la nivel licență, disciplina șah este studiată de 135 studenți din anul I.

Mai mult, la aceeași facultate este organizat și un curs de conversie profesională, cu durata de doi ani, pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, care doresc să obțină o diplomă de licență în specializarea Educație Fizică și Sportivă.  De asemenea, unic în țară, la acest curs participă 53 cursanți, veniți din județele Galați, Brăila, Buzău, Vrancea, Cluj, Satu Mare, Suceava, Botoșani! Din cele opt module aferente jocurilor sportive, două sunt dedicate șahului (Metodica predării șahului, Elemente de tactică și Strategie în șah) !

Prof.univ.dr.ing. Lucian Oprea

La Galați îndeplinește  criteriile necesare doar prof.univ.dr.ing Lucian Oprea, șahist clasificat și antrenor de șah

Cea mai mare greutate pe care o întâmpină instituțiile din țară, care ar dori să organizeze astfel de cursuri,  este să găsească un titular al disciplinei șah, care să indeplinească următoarele condiții simultan: să fie profesor universitar, doctor în științe și antrenor de șah!  Se pare că la Galați îndeplinește aceste criterii doar prof.univ.dr.ing Lucian Oprea, șahist clasificat și antrenor de șah!

„În prezent se caută soluții pentru a ușura accesul persoanelor interesate la obținerea unei calificări în șah (atestat profesional, certificat de studii, instructor, antrenor).  Pentru calificările superioare, de instructor și antrenor de șah, se poartă discuții cu conducerea Federației Române de Șah. Deja președintele federației, dl. Sorin Avram Iacoban și vicepreședintele dl. Vladimir Danilov au fost la Galați și s-au convins că se poate ! Mai rămâne ca să găsim sprijin la Ministerul Sportului și Tineretului, Direcția Județeană de Sport și Tineret precum și la Școala Națională de Antrenori. Exemplul Galațiului trebuie urmat!” a declarat președintele CS ” Șah Club Galați”, ing. Adrian Smărăndoiu.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. Pingback: Șahul este introdus oficial ca disciplină în școală, pe cînd și Goul? | Brăilago

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*