Analizarea în cadrul Comisiei de Dialog Social a stadiului pregătirilor pentru punerea în funcțiune a sistemului de încălzire centralizată s-a încheiat fără nicio concluzie clară. Directorul Calorgal, Marian Alexandru și viceprimarul Picu Apostol Roman s-au străduit să pară siguri pe ei atunci când susțineau că nu va fi nicio problemă, că va fi furnizată căldură, dar nu puteau oferi garanții pentru asta, din moment ce încă se mai fac reparații la instalațiile din punctele termice, și nici până la acest moment Calorgal nu a semnat contractul cu CET-ul Electrocentrale SA pentru furnizarea energiei termice.
Prefectul Dorin Otrocol le-a amintit că aceleași promisiuni erau făcute și anul trecut, dar furnizarea căldurii a fost începută abia la sfârșitul lui noiembrie, adică după o lună în care gălățenii au îndurat gerul din apartamente.
Raportul directorului Calorgal, Marian Alexandru: mult bla-bla, nimic concret
Noul director al Calorgal SA, Marian Alexandru, a eșuat în încercarea de a fi convingător chiar de la prima întâlnire cu șefii instituțiilor locale și partenerii sociali. Incertitudinile au început chiar de la raportul care l-a prezentat, în care a ocolit subiectul principal, vorbind spre exemplu despre faptul că „s-au făcut eforturi” pentru achiziționarea materialelor pentru reparații, țevi, robineți, contori.
Situația este chiar îngrijorătoare, pentru că după o vară în care a fost suficient de mult timp pentru efectuarea reparațiilor, la punctele termice încă se mai lucrează: „Urmează, în cadrul Programului de pregătire a sistemului de termoficare să se continue realizarea următoarelor operațiuni: spălări ale schimbătoarelor de căldură; înlocuirea garniturilor pentru schimbătoarele de căldură; revizuirea și înlocuirea de armături unde e cazul; înlocuirea de conducte unde e cazul; revizii la electropompe și tablouri electrice”, se spunea în raportul prezentat de Marian Alexandru.
Concluzia este că sistemul de termoficare nu este pregătit pentru a fi pus în funcțiune, pentru că încă se mai lucrează la punctele termice ale Calorgal.
Încă nu a fost semnat contractul Calorgal – Electrocentrale: „Negociem să vedem ce putem face”
Cu toate că la jumătatea lui octombrie, adică peste două săptămâni, este posibil să fie întrunită condiția de trei zile cu temperaturi de 10 grade, care ar impune începerea furnizării căldurii măcar în grădinițe, școli și unitățile medicale, Calorgal nu are certitudinea că va primi energie termică de la Electrocentrale, pentru că încă nu a semnat contractul cu CET-ul. Și se pare că acest lucru nici nu va fi prea simplu, pentru că – potrivit directorului Calorgal – cei de la Electrocentrale au impus câteva clauze care sunt în dezavantajul municipalității și la care nu prea vor să renunțe, pentru că municipalitatea este la mâna CET-ului, nu invers:
„Suntem pe punctul de a semna cu Electrocentrale contractul de furnizare a energiei termice. Suntem la faza de discutare și negocieri, pentru că sunt clauze contractuale care ar dezavantaja Consiliul Municipal și implicit Calorgal. Și negociem să vedem ce putem face. Suntem la mâna CET-ului. Vreți așa, bine! Nu vreți așa, la fel de bine!” a precizat Marian Alexandru.
Prefectul Otrocol: „Un raport nesemnificativ”
Prima critică pentru superficialitatea cu care a fost încropit raportul Calorgal a venit chiar de la prefectul Galațiului: „Un raport nesemnificativ. Nu ne-ați spus, așa cum au solicitat colegii și altă dată, care este numărul de apartamente care au rămas în sistemul centralizat, care este strategia pe care o aveți pentru această iarnă, ce măsuri ați luat”, a spus Otrocol.
Prefectul a criticat și atitudinea contemplativă reprezentantului primăriei, viceprimarul Picu Apostol Roman, care la un moment dat părea să aștepte sfârșitul ședinței fără să spună ceva, deși primăria este unul dintre principalii decidenți în asigurarea încălzirii centralizate: „De asemenea, mă așteptam ca reprezentantul Primăriei să ne spună ”am discutat, am făcut asta, acesta este punctul nostru de vedere, asta-i strategia, ăștia sunt pașii pe care îi urmăm”. De aceea nici nu am insistat să vorbească domnul viceprimar, dar poate o să ne spună punctul de vedere”.
Viceprimarul a dat vina pe schimbările politice din 1990
Nici viceprimarul Picu Apostol Roman nu a venit cu date certe despre cum stau lucrurile, improvizând o declarație pe tema schimbărilor politice care au dus la controlarea resurselor naturale de către companii de peste hotare, ajungându-se ca la Romgaz managementul privat să ceară plata în avans a gazelor furnizate. Bun demersul, dar nu era nici locul, nici momentul, pentru că nu era un talkshow, ci o ședință a administrației locale.
„Trebuie să ținem cont că au trecut douăzeci și ceva de ani de la schimbarea unei ordini, care ne permitea să fie toate rezervele naturale ale României ale românilor. Nu sunt nostalgic, dar am ajuns într-o perioadă în care după ce îți vinzi toate resursele naturale ajungi să dai afară un director de la Calorgal, că nu-i capabil să dea căldură cetățenilor. De ce? Pentru că Electrocentrale vrea banii în avans. De ce? Pentru pentru că Romgaz vrea banii în avans. De ce? Pentru că Romgaz nu mai e a românilor”, a spus Picu Roman.
Viceprimarul s-a referit la o soluție de viitor, dar tot fără date concrete: „Pentru viitor vom proceda la rezolvarea unor probleme tehnice, cu cazane de cartier, cu centrale de cartier, astfel încât să nu mai avem o dependenă extraordinar de mare față de Electrocentrale. Și vă spun eu că deja s-au pus bazele unui program pilot în anumite cartiere”.
Primăria și Calorgal dau asigurări că totul va fi bine și la iarnă cald
Atât directorul Calorgal, cât și viceprimarul, au încercat să convingă participanții la dialogul social că nu vor fi niciun fel de probleme în asigurarea căldurii la iarnă.
„În final considerăm că sistemul de termoficare din Galați este pregătit pentru asigurarea cu agent termic în vederea încălzirii consumatorilor săi în sezonul rece”, a spus Marian Alexandru.
La rândul său, Picu Apostol Roman și-a încercat și el puterea de convingere: „Cetățenii din municipiul Galați să fie foarte siguri că vom trece această iarnă, cu greu, dar vom căuta resurse și vom găsi resursele financiare. Nu va suferi nici un gălățean de frig și vor avea apă caldă”.
Replica liderului Cartel Alfa: „Nu vă mai credem!”
Asigurările reprezentanților municipalității au primit replica liderului filialei gălățene a Cartelului Alfa, Romică Gârneață, care a amintit că și asigurările din în anii trecuți au fost infirmate de ceea ce s-a întâmplat ulterior, în acest an riscurile fiind mai mari, pentru că programele de reparații nu au fost terminate și nici nu a fost semnat contractul cu CET-ul:
„Din materialul prezentat de domnii de la Calorgal, toate programele sunt în curs de finalizare, dar suntem gata să dăm drumul la căldură! Noi și când eram siguri 100% că dăm drumul, nu am dat drumul la căldură. Permiteți-ne să nu vă mai credem. Dacă acum nu aveți semnat contractul cu Electrocentrale, dacă sunt trei zile sub 10 grade puteți să dați drumul la căldură? Nu cred!”, a spus Gârneață.
Cât se recuperează banii dați de primărie pe plata gazelor în avans?
Liderul Cartelului Alfa a criticat și ușurința cu care se tot dau asigurări că primăria va plăti în avans contravaloarea gazelor furnizate pentru încălzirea centralizată, dar nu se ia în calcul că acei bani sunt plătiți din impozitele tuturor gălățenilor, adică și ale celor care au alte surse de încălzire decât sistemul centralizat și implicit alte cheltuieli pentru încălzirea locuințelor, dar nimeni nu își mai pune problema câți din banii dați de primărie pe plata gazelor în avans sunt recuperați de la asociațiile de proprietari cu datorii:
„Tot spunem în toate materialele ”primăria plătește în avans”. Acolo, în punga primăriei sunt banii noștri! Nu știu dacă dacă ne putem permite așa, ca din orice, să trimită primăria bani. Aș fi vrut să știm dacă s-au recuperat ceva sume de la asociații, de la cei care nu și-au plătit”, a spus Romică Gârneață.