Dezvăluirile tolo.ro: Marius Stan admite că s-au făcut plățile de care vorbește Adamescu Jr. și acuză la rândul său

Marius StanAncheta jurnaliștilor Cătălin Tolontan și Remus Răureanu de la Gazeta Sporturilor și tolo.ro continuă cu prezentarea punctului de vedere al lui Marius Stan în legătură cu acuzațiile ce i-au fost aduse de către Alexander Adamescu.

Marius Stan contraatacă spunând: „Dan Adamescu a fost un agent SIE exportat de regimul comunist în Germania, apoi readus în România și împroprietărit cu Magazinul Unirea și cu Astra Asigurări”.

Marius Stan admite că s-au făcut plățile pe care le acuză Adamescu Jr., dar îl învinovățește pe el și pe tatăl său pentru falimentul Oțelului: „Jucătorii Oțelului au fost asigurați cu 5 milioane de euro pe 5 ani, mai scump decât flota Tarom! Eu făcusem un contract de sponsorizare cu Astra, când eram președinte, cu o asigurare de 20.000 de euro pe an. Dar se putea face asigurarea și de zece ori mai ieftin, pe două mii!” Marius Stan.

Până la urmă fiecare susține câte jumătate de adevăr, pentru că și Marius Stan admite cheltuielile pe care le acuză Alexander Adamescu, dar și Adamescu Jr. admite cheltuielile la care se referă Marius Stan.

Adevărul întreg este falimentul Clubului „Oțelul”, la care au contribuit ambele părți. Cine este mai vinovat o pot spune suporterii.

 Redăm în contiuare articolul din tolo.ro:

 „Oțelul a fost pușculița lui Marius Stan”, aceasta e afirmația cu care Alexander Adamescu a rupt tăcerea legată de dispariția Oțelului Galați. În Gazeta de ieri, el acuză cheltuielile și afacerile personale ale fostului președinte, făcute pe spatele Oțelului. El însuși dispărut din țară, „pentru că este singura șansa la justitie pe care o am”, Adamescu jr. nu are încredere în judecata din România. „La fel cum tatăl meu a fost torturat de un sistem el însuși corupt, ale cărui interese oculte au primat, acum eu sunt cel luat în vizor într-un dosar ‘copy-paste’”, spune el.

Dincolo de aceste opinii ale lui, care descriu ceea ce poate fi definită drept o tentativă de victimizare, stau cifrele pe care Adamescu le-a oferit ziarului despre Oțelul. Cifre pe care Marius Stan nu le infirmă!

Asta e neașteptat în ceea ce se petrece în ultimele zile.

  1. Adamescu jr. nu neagă cifra de 5 milioane de euro despre care Marius Stan spune că a încasat-o Astra de la Oțelul Galați.
  2. Stan nu neagă cifra de 800.000 de euro cheltuită pentru un stadion revendicat, pierdut în final. Spune chiar că ”îl decepționez, dar a fost 1 milion!”.

Generic spus, fiecare dintre cei doi bărbați spune „da, dar eu am cheltuit asta justificat” și arată cu degetul la „cheltuielile celuilalt, care au fost nejustificate”.

Însumate contabil, aceste contracte și plăți au transformat cel mai bogat club românesc într-o dispariție.

De la venituri de 22 de milioane de euro la o marcă de 9.000 de euro.

”AȘ AVEA DOSAR PENAL DACĂ AȘ FI LUAT BANII CÎND ERAM PRIMAR”

Plățile pe care le acuză The Nova Group, societatea lui Adamescu, sunt reale, confirmă fostul președinte al clubului și primar al Galațiului.

Mai puțin clauza de neconcurență, pe care nu o neagă, dar despre care spune că e „o primă din urmă cu 12 ani”.

Marius Stan e convins că nu afacerile realizate de el au dus la desființarea clubului.

Dimpotrivă, amintește că în gestiunea sa s-au adunat performanțe și bani, din care rămăseseră 7,3 milioane de euro când Adamescu a preluat clubul.

Stan crede că Adamescu senior, decedat în ianuarie, nu a ajuns să fie judecat până la capăt și pentru falimentul Astra, și pentru al Oțelului deoarece ar fi fost protejat de statutul de fost agent al Serviciului de Informații Externe, statut care i-ar fi adus și averea uriașă.

– Domnule Stan, Oțelul a continuat să vă plătească și după ce ați devenit primar? Pentru ce vi se plătea clauză de neconcurență?
– Am văzut și eu ce susține Adamescu și documentele pe care le-ați publicat voi. E o mizerie tot ce afirmă el! În dreptul clauzei scrie 2005, eu mai știu dacă am luat banii ăia? I-oi fi luat în 2005, când m-am întors la club. Poate atunci am luat vreo primă la instalare, ceva, că nici casă nu mai aveam în Galați când am revenit la Oțelul.

– Bazându-se pe actele pe care le-a păstrat, societatea lui Adamescu afirmă clar că v-a plătit și după ce ați devenit primar, deci după 2012, nu în 2005.
– Păi, ar fi de dosar penal! Dacă așa ar sta lucrurile, ar fi de dosar penal! Eu, ca primar, nu aveam voie să încasez bani de la o societate comercială. Vedeți foarte bine că sunt liber, ceea ce înseamnă că am respectat legea, nu am luat banii cum spun ei.

„LE-AM LĂSAT 7,3 MILIOANE DE EURO”

– Adamescu spune și că ați angajat furnizori „dubioși”, precum Tal Oz Desche, și ați consumat banii din contul Oțelului și cu salarii, și cu bonusuri uriașe pentru angajați…
– E incredibil ce fac oamenii ăștia! Nici măcar nu tac după ce au distrus clubul! Încerc să explic, să le iau pe rând. Tal Oz sau cum se cheamă societatea aia, că nu mai știu exact, a făcut terenuri și pentru alte cluburi: la Bistrița, la CFR Cluj, la Viitorul. Sunt oameni care știu să construiască terenuri, d-aia au fost angajați. Mai lucraseră la Galați și până în 2005, când am revenit eu.

-Alte acuze sunt legate de banii dați la echipă.
Și că le-am dat bani mulți jucătorilor! Toți banii plătiți către fotbaliști și către alți angajați au fost bani munciți, pe care-i meritau! Fiecare jucător a luat 100.000 de euro net primă de titlu, 170.000 de euro brut. Ăsta a fost bonusul maxim, în funcție de minutele jucate. Pentru că au mai rămas bani, și-a bătut Adamescu joc de ei!

– TNG susține că a continuat să consume din cauza contractelor pe care dumneavoastră ați apucat să le semnați înainte să plecați la primărie.
– Clubul a mai funcționat un an din momentul în care a câștigat campionatul, cu mine la conducere. Un an în care s-au plătit primele, s-au plătit și datorii din urmă. Plus cheltuielile curente, cu un buget de vreo 5 milioane de euro pentru sezonul 2011-2012. Apoi l-a preluat Adamescu și l-a distrus.

– Care era situația economică a Oțelului în clipa în care a devenit TNG acționar principal?
– Eu am demisionat pe data de 12 iunie 2012. Eram obligat să demisionez, din moment ce devenisem primar. Extrasul de cont la acea dată arăta că Oțelul avea 7,3 milioane de euro.

„ECHIPA SE CAZA LA HOTELUL LUI ADAMESCU ȘI PLĂTEA DE PARCĂ MÎNCA ICRE NEGRE”

– Susțineți că familia Adamescu a consumat tot după ce a preluat clubul?
– Eu am arătat polițele de asigurare la Astra, în valoare totală de 5 milioane de euro pe cinci ani. O asigurare făcută de parcă Oțelul ar fi fost TAROM, cu avioane în loc de fotbaliști! Polițele de asigurare au niște numere de înregistrare în sistemul național, niște coduri unice. Cele semnate de Oțelul cu Astra aveau numerele scrise cu creionul! Ceea ce înseamnă că nici n-au fost înregistrate în sistem, probabil.

-De ce n-ați publicat polițele imediat?
-Ei m-au mai șicanat pe mine, d-aia am și apărut să public acele polițe. Asigurarea aia a fost o metodă de a scoate bani din club, la fel ca altele. Echipa era cazată la hotelul lui Adamescu și facturile pe care le plătea clubul făceau să pară că era cel mai luxos hotel posibil. Iar mesele… Numai icre negre, conform documentelor! Atât de scump achita Oțelul serviciile către alte societăți ale lui Adamescu.

”AU ASIGURAT ECHIPA CU PREȚUL AERONAVELOR TAROM!”

– Ce metode au mai fost?
– Păi, ei vorbesc despre transferurile, salariile și primele pe care le-am plătit eu? Au adus administratori speciali și-i plăteau cu zeci de mii de euro. Lucian Ciofoaia, omul familiei Adamescu, încasa 40.000 de euro!

– 40.000 de euro pe lună?
– Pe lună, da! Și pe Lună, și pe Pământ, 40.000 de euro net. Tot ca să scoată banii din club.

-Și cu polițele de asigurare?
-Polițele de asigurare semnate cu Astra au avut valoarea totală de 5 milioane de euro. O să dau în judecată TNG sau cum se cheamă societatea asta a familiei Adamescu, îi cer să aducă banii înapoi! Banii primiți pe asigurări mai scumpe decât ale Taromului să fie restituiți! Să-i dea ori la Oțelul, la masa credală, ori noului club Suporter Oțelul. Dar să se întoarcă în fotbal suma asta pe care au transferat-o de la club la Astra Asigurări!

– Oțelul închiria apartamente pentru fotbaliști și-i plătea chirie viceprimarului din mandatul dumneavoastră, Radu Cosca?
– Așa, și? Care e problema? Radu Cosca avea să devină viceprimar, nu era viceprimar când am închiriat apartamentele. Firma lui avea un complex rezidențial și am închiriat apartamente acolo pentru ca toți fotbaliștii să locuiască în același loc. Mai ales că avuseserăm probleme de disciplină, am stabilit să fie cazați cu toții acolo, ca să-i supraveghem mai ușor. Am ales acea firmă pentru că ne-au convenit prețurile. Totul s-a plătit pe contracte, nu s-a făcut nimic ascuns.

– Apropo de bonusuri uriașe, apare o primă de 80.000 de euro pentru Sârghi. Care e explicația?
– Sârghi fusese împrumutat și i s-a plătit o primă în momentul în care a fost transferat definitiv la Oțelul de la Politehnica Galați. I s-a achitat un bonus ca să accepte să semneze un nou contract, altfel l-am fi pierdut.

– Politehnica Galați, care a încasat 200.000 de euro pentru transfer, era tot a viceprimarului Cosca?
– Da, și ce dacă era? Sârghi jucase trei ani la Oțelul, împrumutat, timp în care nu am plătit nimic!

– Jucătorul nu confirmă că a primit 80.000 de euro.
– Suma de transfer pentru Sârghi a fost de 280.000 de euro. Din care pe el l-a plătit patronul lui, de la Politehnica Galați. I-a dat o sumă de bani ca primă de transfer.

– Nu i-a dat bonusul Oțelul, care îl achiziționa, i l-a achitat fostul club?
– Știți cum sunt jucătorii, vorbesc între ei despre bani, discută despre ce salarii au. Ca să nu creez disensiuni în echipă, să nu se afle că a primit Sârghi nu știu cât, am ales varianta asta, a fost plătit din suma pe care a primit-o Politehnica. Care e problema? Banii s-au dat pe acte, s-au plătit toate taxele. Stați liniștiți, că totul a fost legal! Acum mă obligați să mă cert cu un om mort, mă puneți în situația de a mă bate cu stafiile!

– Nu vă cerem să faceți asta, e vorba despre explicații pe care le dă societatea lui Adamescu și ele se referă la dumneavoastră.
– Uite, apropo de Sârghi, băiatul ăsta chiar și-a meritat banii! Copilul a avut trei comoții! A meritat toți banii pe care i-a luat. Noi l-am folosit trei ani sub formă de împrumut, fiindcă nu ne permiteam să plătim pentru un transfer definitiv. Pe urmă, când Oțelul a devenit un club cu bani, l-am transferat firesc, pentru un preț. Vă repet: Sârghi e un exemplu de meritocrație, și-a scos toți banii!

”DESPRE ADAMESCU NU POT SĂ SPUN <DUMNEZEU SĂ-L IERTE!>”

– Alexandru Adamescu argumentează că a moștenit contracte păguboase, semnate din vremea dumneavoastră.
– Domnule, știu că de obicei se vorbește doar de bine despre morți. Despre Adamescu nu pot să spun „Dumnezeu să-l ierte!”! Acest om n-a desființat doar Oțelul, a distrus oameni, a nenorocit vieți! Dacă ar fi prins finalul procesului, ar mai fi luat o condamnare și în dosarul falimentării intenționate a Astra Asigurări. Pentru că e infracțiune să faci așa ceva! Mi-e greu să vorbesc, îmi și tremură vocea… Iar fiul lui, urmăritul Alexander Adamescu, mai bine s-ar uita în contabilitate înainte să acuze!

– Nu vă reproșați nimic din ce s-a petrecut cu Oțelul?
– Familia Adamescu sau TNG se leagă de felul cum am condus eu, când ei au moștenit un club cu peste 7 milioane de euro în conturi? Managementul meu a făcut echipa campioană și a adus 22 de milioane de euro din Champions League. Ăsta a fost rezultatul managementului meu!

– Și dacă Adamescu a consumat banii și a adus insolvența și apoi falimentul, așa cum spuneți, tot aveți vina de a-l fi adus pe el ca acționar majoritar. Nu e corectă interpretarea?
– L-am adus? Cum să-l aduc, din moment ce eu eram un simplu angajat? Eu doar l-am recomandat. A venit, a stat la masă cu șapte, opt, zece oameni, câți erau, și a preluat controlul clubului. Eu nici nu am participat la negocieri. Nu l-am adus eu pe Adamescu! Să mă lase în pace familia lui! Eu am explicat deciziile pe care le-am luat, am arătat și documente, inclusiv persoanelor în măsură să mă întrebe despre aceste lucruri.

– Începuse o anchetă DNA în cazul falimentului Oțelului. La asta vă referiți?
– Da, începuse o anchetă. De ce s-a oprit? De ce nu a mers mai departe ancheta? Nu știu, poate pentru că Dan Adamescu a fost un agent SIE exportat de regimul comunist în Germania, apoi readus în România și împroprietărit de statul român cu Unirea Shopping Center, cu Astra Asigurări și cu alte societăți. Ăsta a fost Adamescu!

– Societatea se consideră păcălită, fiindcă ați atras-o să cumpere acțiunile clubului.
– Eu am fost prevăzător și am insistat la combinat să se facă un audit. Asta înainte să preia Adamescu clubul. Și s-a făcut auditul, Deloitte s-a ocupat. Deloitte, nu vreo firmă de apartament! Și totul a fost în regulă. Am fost prevăzător, dovadă că din 2012 încoace se reia subiectul ăsta cu Oțelul an de an, e repus pe tapet încontinuu!

„GUNOAIELE ASTEA MĂ PUN PE MINE LAOLALTĂ CU HOȚII, CU ȘUȚII!”

– Poate pentru că e un subiect interesant, o campioană care falimentează în numai cinci ani.
– Da, și eu am vina de a fi făcut-o campioană! Managementul meu vina asta o are, că am câștigat campionatul! Familia Adamescu vine acum cu plăți făcute în urmă cu ani de zile. Eu nu pot să mai răspund acum pentru cât a costat o minge sau cât s-a plătit pentru echipament, că nu mai țin minte sume exacte. Nici nu am documentele. Ei le au, că au cărat acte cu camioanele, ca să le păstreze.

– Nu vă întrebăm despre cât costau mingile, dar terenul Ancora, care a consumat aproape un milion de euro și a fost pierdut apoi în instanță?
– A fost pierdut fiindcă ei nici nu s-au dus să se apere în instanță! Ticăloși cum sunt, fug de instanțe ca de dracu’! D-aia a fost pierdut terenul de antrenament! Că suprafața revendicată nici nu era aia, nu era locul care s-a retrocedat. Așa că s-ar fi putut câștiga procesul, doar să fi mers să-și apere cauza.

– Ați influențat evenimentele de la club și după ce ați demisionat? Societatea lui Adamescu e convinsă că ați făcut totul ca să păstrați controlul.
– Nu am mai avut de-a face cu Oțelul din clipa în care am devenit primar. E o vorbă românească, „cine se scuză se acuză”. Ei asta fac acum, caută să dea vina pe mine, când realitatea e că le-am lăsat o societate cu 7,3 milioane de euro în cont și ei au adus-o în faliment în patru ani. Gunoaiele astea mă pun pe mine laolaltă cu hoții, cu șuții!

– Baron local e termenul folosit, nu șuț.
– Baron local? Eram eu baron de Galați? Să dea Dumnezeu să aibă fiul lui Adamescu banii pe care îi am eu acum! Asta să fie averea lui toată viața, cât am eu în momentul ăsta!

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

4 Comments

  1. Pingback: Dezvăluirile tolo.ro: Marius Stan admite că s-au făcut plățile de care vorbește Adamescu Jr. și acuză la rândul său | Moldova24

  2. zicea ca numai este fotbal aici dar cine a desfiintat echipele alea care erau nu el acum in orasul asta sunt echipe doar baschet volei si handbal oricum e o jigodie ordinara pleaca in alta parte ca cica aici nu are ce face normal ca nu are ce daca a desfiintat tot ce se putea in orasul asta acum isi plange de mila

  3. asa fac lichelele ca el fac orice sa impresioneze

  4. ca primar nu a facut mare lucru asa ca nici in fotbal nu va face ceva poate a facut odata dar pe vremea aia era un om mai serios acum s-a prostit de tot

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*