Asociația „Galați, orașul meu” continuă seria de discuții publice, începută în urmă cu ceva timp, despre problemele spinoase ale Galațiului. După ce, în luna septembrie, au întors pe toate fețele chestiunea tasării falezei, membrii asociației supun dezbaterii publice o nouă temă: degradarea sistematică a clădirilor istorice si nepăsarea autorităților locale în legătură cu acest fenomen. Cei interesați de subiect sunt așteptați vineri, 28 noiembrie, la discuțiile care vor fi găzduite, începând cu ora 11.00, de Complexul Muzeal de Științele Naturii.
După cum am aflat de la organizatori, vor lua cuvântul profesorul Valentin Bodea, autorul volumelor „Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea”, consilierul Marius Mitrof, de la Direcția Județeană pentru Cultură, colecționarul Costel V. Gheorghiu. Vor fi invitați la discuții și reprezentanți ai autorităților locale, dar și un restaurator de monumente istorice, domnul Dumitru Bahamat, sau un proprietar al unei astfel de clădiri, așa cum este domnul Marcel Capriș, proprietarul unui imobil aflat pe lista monumentelor istorice.
„Galatiul are potențial turistic, dar nu este valorificat, așa că trebuie să ne implicăm, societate civilă și autorități pentru a-i reda strălucirea de altădată. Trebuie să discutăm aceste lucruri din respect pentru istorie, fiindcă aceste clădiri pot fi transformate în obiective turistice, pot fi vizitate de turiști, se poate crea o zonă istorică a orașului, o zonă de promenadă cu ghizi specializați. Se pot renova prin proiecte europene, așa cum autoritățile din alte orașe au reușit și atrag turiști. La noi sunt atâtea clădiri care au fost demolate, în loc să fie salvate, preferându-se varianta criminală. Suntem unici, în sens negativ. Este inadmisibil așa ceva”, ne-a declarat președintele Asociației „Galați, orașul meu” Bogdan-Radu Brînzan.
Tot vineri, înaintea dezbaterii, la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va avea loc și vernisajul expoziţiei de fotografie, carte poştală veche şi grafică „Trecutul uitat…”, eveniment organizat în colaborare cu Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Expoziţia face parte din evenimentele dedicate Sărbătorilor Galaţiului şi îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra degradării sistematice a clădirilor istorice din oraş, aspect evidenţiat prin fotografii realizate de: George Nica, Iulia Kelt şi Gabriel Jinga. Nu în ultimul rând, mai mulţi elevi de la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi, îndrumaţi de prof. Cornel Corcăcel, vor transpune tematica expoziţiei în artă, cu ajutorul unor lucrări de grafică.
Str. Mihai Bravu nu a fost reparata nicio data dupa anul 1989. S-a intervenit doar sub pamant la instalatii. Unele case, trotuarele sunt ca dupa razboi.Str. Basarabiei a avut numeroase reparatii. Cum se poate explica aceasta??????????