Dezbatere despre clădirile de patrimoniu, fără autoritățile locale

10685194_626355997473395_774408053_nReprezentanții autorităților au fost marii absenți de la dezbatearea despre soarta monumentelor istorice sau a clădirilor vechi din oraș, dezbatere organizată săptămânata trecută de Asociația „Galați, orașul meu”. În sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Științele Naturii au ajuns, de altfel, foarte puțini oameni, iar cu excepția Direcției Județene pentru Cultură nu a mai fost reprezentată altă instituție sau autoritate publică locală.

Toți cei care au luat cuvântul au deplâns, pe rând, soarta monumentelor istorice și a Galațiului turistic și au găsit că vina e împărțită între autorități și societatea civilă: „Parcă suntem după al Doilea Război Mondial” (prof. Valentin Bodea). „Aceste crăpături se lărgesc, faleza se tasează… inconștiența autorităților e mare” (Radu-Bogdan Brînzan). Câțiva dintre invitați au povestit din experiența proprie legată de reabilitarea monumentelor istorice, așa cum au făcut Dumitru Bahamat, restaurator de monumente istorice, sau Marcel Capriș, proprietarul Casei Serfioti. Reprezentanții Direcției de Cultură, directorul Cătălin Negoiță și consilierul Marius Mitrof, au declarat, la rândul lor, că au făcut tot ce le-a permis legea  pentru conservarea monumentelor și clădirilor istorice.

Nu puțini au fost și cei care și-au exprimat speranța că lucrurile nu vor rămâne, din nou, la stadiul de dezbatere, mai ales că inițiatorii întâlnirii au anunțat că nu vor renunța la astfel de discuții. Cel mai acid a fost Marian Filimon, președintele patronatului IMM-urilor Galaţi. „În ultimii 25 de ani am încercat și noi să coagulăm societatea civilă de la Galați din diferite segmente. N-am reușit sub nicio formă să găsim o punte de legătură și dacă nu reușim, atunci nu vom putea să ne impunem asupra instituțiilor și politicului. (…) Eu am propus anul trecut în Comisia de Dialog Social o analiză pe elemente de patrimoniului local, și primele reacții au fost: ce interese ai, ce urmărești?”, a povestit Marian Filimon. Acesta a venit cu câteva propuneri concrete, unele după „modelul polonez”. Una este utilizarea de fonduri europene pentru înființarea în instituții a unor departamente specializate, care au în grijă nu numai monumentele istorice, ci tot ce ține de urbanism. O altă propunere este înlesnirea leigislației pentru cei care devin proprietari de case-monumente istorice și vor să le reabiliteze, pentru că banii și timpul cheltuiți cu obținerea avizelor și a documentației necesare lucrărilor de reabilitare nu fac decât să bună bețe-n roate celor de bună credință. Nu în ultimul rând, inițiatorii dezbaterii au fost sfătuiți să realizeze chiar ei o schiță de hotărâre de Consiliu Local privind monumentele istorice sau clădirile vechi, pe care să o propună spre dezbatere aleșilor locali.

O veste bună, cel puțin pentru cei cărora le pasă de orașul turistic, a venit de la prof. univ. Violeta Pușcașu, de la Universitatea „Dunărea de Jos”, care a anunțat că anul viitor ar putea demara un proiect de evaluare a potențialului turistic al orașului, în colaborare cu Primăria Galați și cu alți parteneri. Numai că, așa cum s-a spus și la dezbatere, lucrurile trebuie să treacă dincolo de discuții și de proiecte rămase la stadiul de pe hârtie.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*