De ce dezvoltare personală? În ultima vreme, auzim tot mai mult despre acest concept, fără poate să înţelegem foarte bine ce presupune asta sau cu ce ar putea să ne ajute. Unii dintre noi ne mulţumim cu a citi diverse cărţi în domeniu (este şi acesta un pas), însă nu reuşim să punem în practică îndemnurile care par atât de simple.
Daca ar fi să dăm o definiţie dezvoltării personale, aceasta include activităţi şi experienţe care au scopul final de a îmbunătaăţi starea de conştientizare, dezvoltare a talentelor şi abilităţlor personale, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi contribuirea la realizarea aspiraţiilor şi viselor personale. Mai pe scurt, de a ne cunoaşte şi de a învăţa cum să obţinem maximul în tot ceea ce facem cu ceea ce suntem.
Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, să arătăm mai bine, să fim mai frumoşi, mai deştepţi, să avem mai multă energie, să atragem oamenii pe care ni-i dorim în viaţa noastră, să ne mişcăm cu uşurinţă în orice domeniu de activitate, să avem succes, să ne controlăm emoţiile, să ne descoperim sensul vieţii şi să fim fericiţi.
Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, la graniţa dintre medicină şi psihologie. Conform definiţiei date de Federaţia Română de Psihoterapie, aceasta este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat şi planificat, prin mijloace şi metodologii ştiinţifice, având un cadru clinic şi teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferinţă psihosociale şi/sau psihosomatice şi comportamente disfuncţionale.
Acum şi în Galaţi: Program de dezvoltare personală şi formare în psihoterapie experienţială şi hipnoterapie
Cursul conţine o parte de dezvoltare personală şi partea de formare în psihoterapie experienţială şi psihoterapie.
Prin intermediul cursului, poţi afla că deşi există mai multe orientări şi tehnici folosite, cea mai importantă este relaţia terapeutică. Terapeuţii în formare învaţă să-şi însoţească clienţii pe parcursul vindecării lor, asemenea unor prieteni buni.
O caracteristică a Şcolii APEH (Asociaţia de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie), reprezentată de conf. univ dr. Bebe Mihăescu (autor al mai multor cărţi editate de Polirom: Corp, sexualitate şi psihoterapie, Cuplul conjugal ori la bal ori la spital, A face dragoste aproape perfect) este aceea că lucrurile se desfăşoară foarte practic, adică după prezentarea tehnicilor, acestea sunt experimentate în cadrul modulului de către cursanţi prin joc de roluri.
Un beneficiu major al cursurilor este acela că participanţii pot învăţa atât din experienţele lor şi din cele ale colegilor, cât şi din interacţiunile din cadrul grupului. Uneori avem surpriza de a regăsi în expunerile celorlalţi lucruri care fac parte din propria noastră viaţă, doar că până atunci nu le-am conştientizat sau le-am privit cu alţi ochi. Şi atunci se produce ceea ce numim în termeni uzuali un declic sau mai pe româneşte simţi că «ţi-a picat fisa».
În cadrul grupului, se mai întâmplă ceva extraordinar şi anume coeziunea şi puterea grupului, senzaţia de suport şi acceptare din partea celorlalţi. Mai mult de atât, este ca un brainstorming continuu. Se creează o stare de graţie care produce un câmp energetic cu mult mai mare decât ceea ce s-ar produce la nivel individual.
Cursul se organizează la Galaţi de către Asociaţia de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie (APEH), iar înscrierile se pot face la 0743 225012, doleavioleta@yahoo.com.
A consemnat Violeta Dolea, organizator grup APEH Galaţi